Vai ir augi, kas paaugstina sievietes un vīrieša auglību un veicina grūtniecības iestāšanos

Mūsu senčiem šķita, ja sievietes dzimumorgāni ir veselīgi un ja sievietei vērojama regulāra menstruālā darbība, tad nav šķēršļu, lai iestātos grūtniecība. Vai ir augi, kas paaugstina sievietes un vīrieša auglību un veicina grūtniecības iestāšanos, atbild dūla, topošā vecmāte Linda Vītuma.

Bieži vien tieši ārstniecības augi un citas alternatīvās medicīnas prakses ir tās, kuras pāri izmēģina auglības paaugstināšanai, pirms izmantot mūsdienu medicīnas piedāvātos risinājumus

FOTO: Shutterstock.com

Bieži vien tieši ārstniecības augi un citas alternatīvās medicīnas prakses ir tās, kuras pāri izmēģina auglības paaugstināšanai, pirms izmantot mūsdienu medicīnas piedāvātos risinājumus

Ticējumos atrodamas šādas norādes par ārstniecības augiem:

Dzimumorgānu veselīguma atjaunošanai: 
- Āboliņš (Trifolium repens L) 
- Kumelīte (Matricaria recutita L., M. chamomilla L., Chamomilla recutita (L.), Rauschert)
- Nātre (Urtica L.)
- Zirgkastaņa (Aesculus hippocastanum L.)

Menstruālā cikla traucējumu novēršanai (neesošas vai niecīgas mēnešreizes):
- Āboliņš (Trifolium L.)
- Laurs (Laurus L.)
- Mārrutks (Armoracia rusticana P.Gaertn., B.Mey. et Scherb.)
- Ozols (Quercus robur L.)
- Panātre (Lamium album L.)
- Pupa (Vicia faba L. (syn. Faba bona Medik.; F. vulgaris Moench))
- Raudene (Origanum L.)
- Vībotne (Artemisia vulgaris L.)

Mūsdienās ir daudz vairāk zināšanu par vides un cilvēka organisma mijiedarību un īpaši par dažādu ķīmisko vielu iedarību uz hormonālo sistēmu - gan vīriešu, gan sieviešu. Bieži vien tieši ārstniecības augi un citas alternatīvās medicīnas prakses ir tās, kuras pāri izmēģina auglības paaugstināšanai, pirms izmantot mūsdienu medicīnas piedāvātos risinājumus.

Pazeminātas auglības vai neauglības iemesli ir daudz un dažādi, tāpēc rezultātu var izdoties sasniegt gan vienkārši un ātri, gan arī tas var izrādīties ilgstošs un sarežģīts process. Tāpat ir vērts paturēt prātā, ka bērniņa ieņemšanā būtiska nozīme ir ne tikai abu topošo vecāku psiholoģiskajiem un fizioloģiskajiem aspektiem, bet arī viņu mijiedarbībai vienam ar otru - īpaši seksuālo attiecību ziņā. 
Auglības ārstēšana var būt nogurdinošs, reizēm dārgs un dažādu pārdzīvojumu pilns ceļš. Tas nebūt nav vienkāršs uzdevums piepildīt fizisko/ seksuālo kopā būšanu ar radošās dzīvības dvesmu šādā laikā. Bet noteikti ir tā vērts. 

Lai kāda ārstniecības metode tiktu izvēlēta auglības paaugstināšanai, ir vērts rēķināties ar apmēram 12 mēnešu garu laiku.

Lielās ārstniecības augu grupas, kas var tikt ieteiktas auglības paaugstināšanai gan vīriešiem, gan sievietēm, ir šādas: 
- Hormonālās darbības regulētāji / auglības toniki.
- Imūnsistēmas stiprinātāji / iekaisumu un infekciju mazinātāji.
- Organismu attīroši augi.
- Stresu mazinoši augi. 

Reklāma
Reklāma

No literatūrā ieteiktajiem augiem tieši auglības kontekstā Latvijā ir sastopami šādi augi: 
- Īstais mārdadzis (Silibym marianum) 
- Sējas auza (Avena sativa)
- Sirds mātere (Leonurus cardiaca) 
- Ārstniecības kumelīte (Matricaria recutita)

Vīriešu auglības paaugstināšanai literatūrā tiek minēts tribuļa auglis (Tribulus terrestris). Tas nav sastopams kā ārstniecības augs Latvijā, bet pieejams kā uztura bagātinātājs kapsulu veidā. Tribulus terrestris ir piedāvāts  izskatīšanai Eiropas Zāļu aģentūrā, lai izvērtētu tā efektivitāti un drošību atbilstoši pierādījumos balstītām pieejām. Gala izvērtējums auga monogrāfijas veidā vēl nav sniegts. 

Arī par citiem šajā rakstā minētajiem augiem tieši auglības paaugstināšanas kontekstā pierādījumos balstītu datu par to iedarību un drošību nav. 

Lasi vēl: Aizpildi aptauju par ārstniecības augu lietošanu grūtniecības laikā un uzdod jautājumu par šo tematu dūlai, topošajai vecmātei un aptaujas veicējai Lindai Vītumai!

Avoti: 
1. Sile I., Romane E., Reinsone S., Maurina B., Tirzite D., Dambrova M. Medicinal plants and their uses recorded in the Archives of Latvian Folklore from the 19th century // J of Ethnopharmacology, 2019. In Press. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.112378
2. Romm, A. J. (2018). Botanical medicine for women's health. St. Louis, MO: Elsevier.
3. Bone, K., & Mills, S. (2013). Principles and practice of phytotherapy: Modern herbal medicine. Place of publication not identified: Churchill Livingstone.
4. Priedītis, N. (2014). Latvijas augi = Plants of Latvia = Rastenii︠a︡ Latvii: Enciklopēdija. Rīga: Gandrs.