Savs konts un bankas karte bērnam var būt pieejama jau no pirmās klases. Ko par to jāzina vecākiem un bērniem

Desmit vai pat deviņus un astoņus gadus veca bērna lūgums arī viņam sagādāt norēķinu karti vecākus var patiesi samulsināt. Vai tiešām bērnam tāda ir vajadzīga, un kādā vecumā bērnam to var uzticēt, stāsta Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa un mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Evija Kropa

    Evija Kropa

    Finanšu eksperte

  • Jānis Krops

    Jānis Krops

    Mediju attiecību vadītājs

Pat tad, ja bērns ir gana atbildīgs, daudzas lietas, kas saistītas ar kartes drošību, viņš vienkārši nezina, jo bērnam vēl nav tādas pieredzes.

FOTO:

Pat tad, ja bērns ir gana atbildīgs, daudzas lietas, kas saistītas ar kartes drošību, viņš vienkārši nezina, jo bērnam vēl nav tādas pieredzes.

Izrādās, bankas noteikumi sākumskolas vecuma bērnam ir pat ļoti labvēlīgi – tie paredz, ka bērns pie savas pirmās kartes var tikt, sasniedzot vien sešu gadu vecumu! Man kā 10 gadu veca bērna mammai liels pārsteigums bija, uzzinot, ka pašiem savs konts bankā ir aptuveni ceturtajai daļai dēla klasesbiedru, jo, kā atzīst viņu vecāki, “ir ērti. Varu ieskaitīt bērnam naudu jebkurā laikā, ja nepieciešams, un nepazūd monētas kaut kur pa ceļam vai somā kā iepriekš”. Esot arī drošības sajūta, ka tad, ja karte tiek pazaudēta vai pat nozagta, to var bloķēt un nauda paliek kontā.


Kad bērns patiešām gatavs kartei?
Finanšu eksperte Evija Kropa atklāj, ka lielākoties pirmā naudas karte tiek saņemta 9−10 gadu vecumā, kad bērns ir jau pietiekami atbildīgs un viņam ir elementāras prasmes rēķināšanā. Tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas par labu bankas kartei bērnam speciāliste iesaka izvērtēt arī to, vai bērns jau saprot naudas nozīmi un vērtību, un spēj veikalā iepirkties patstāvīgi. Ne mazāk svarīgi, lai bērns jau prastu saskaitīt, atņemt un rīkoties ar kalkulatoru. Piemēram, trešās vai ceturtās klases skolēnam pašam sava bankas karte var celt ne tikai pašapziņu un vairot patstāvību, bet arī palīdz jau agrīnā vecumā apgūt dzīvē nepieciešamās prasmes rīkoties ar finansēm, bankas karti, internetbanku utt. Savukārt pirmklasniekam tā būs laba dāvana arī tāpēc, ka palīdzēs vecākiem justies drošākiem par savas atvases gaitām skolas kafejnīcā vai tuvējā veikaliņā. Vecāks savā telefonā saņem informāciju par katru maksājumu, ko bērns veicis ar savu bankas karti. 



Ieguvumi, ja bērnam ir sava naudas karte
    • Bērns kļūst patstāvīgāks un sper pirmos soļus finanšu pratībā.
    • Glabāt naudu kartē ir drošāk nekā skaidru naudu maciņā.
   • Swedbank ISIC bezkontakta norēķinu karte vienlaikus ir arī oficiāla skolēna apliecība, kas papildus darbojas kā atlaižu karte.
   • Izmantojot Swedbank mobilo lietotni savā viedtālrunī, bērns jebkurā laikā var apskatīties, cik naudas palicis kontā, bet vecāki vajadzības gadījumā var pārskaitīt naudu bērnam dažu sekunžu laikā.


Kas bērnam obligāti jāizstāsta?
Pat tad, ja bērns ir gana atbildīgs, daudzas lietas, kas saistītas ar kartes drošību, viņš vienkārši nezina, jo bērnam vēl nav tādas pieredzes. Evija Kropa uzskaita vairākas būtiskas lietas, kas noteikti jāizstāsta vai jāparāda bērnam, pirms viņš sāk lietot savu jauno bankas karti.

BANKOMĀTS. Pirmā reize pie bankomāta bērnam var izrādīties satraukuma pilna, tāpēc vismaz vienu vai pat vairākas reizes kopā izpētiet katru pogu bankomātā un pastāsti, ko tā nozīmē. Atceries pateikt arī to, ka ar izsniegtās naudas paņemšanu nevajag kavēties un ka ļoti svarīgi konta atlikumu pārbaudīt tikai savas bankas bankomātā, citādi par to var noskaitīt papildu naudu.

Vēlams, sākot kartes lietošanu bankomātā, uzreiz nomainīt PIN kodu uz tādu, ko bērns labi atcerēsies no galvas, bet citi nevarēs uzminēt.



MOBILĀ LIETOTNE. Ja vien bērnam nav nepieciešams izņemt skaidru naudu, pastāsti, ka vislabāk un arī ērtāk ir izmantot mobilo lietotni ātrā atlikuma caurskatīšanai.

PIN KODS. Svarīgs vēstījums, kas jānodod bērnam, pirms viņa rokās nonāk bankas karte, ir ar PIN kodu saistītā drošības informācija – ka šī ciparu kombinācija nekad, nekādos apstākļos un nevienam nav izpaužama! Pat labākajam draugam un arī māsai vai brālim ne. “Mums, pieaugušajiem, droši vien neienāktu prātā pēc jaunas kartes saņemšanas lielīties ar to kolēģiem, bet bērna dzīvē bankas karte ir liels notikums, un ļoti nozīmīgu vietu tajā ieņem arī viņa draugi, tāpēc var būt gluži saprotama bērna vēlme parādīt savu karti draugiem skolā. Un, kā jau īstam un uzticamam draugam, atklāt arī kartes PIN kodu, jo dalīšanās ar noslēpumiem nereti ir viens no galvenajiem draudzības pārbaudījumiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi bērnam izstāstīt, ka PIN kods ir kartes galvenā drošības atslēga,” saka Evija Kropa.



Vēlams, sākot kartes lietošanu bankomātā, uzreiz nomainīt PIN kodu uz tādu, ko bērns labi atcerēsies no galvas, bet citi nevarēs uzminēt. Tātad 1234 nederēs, un arī bērna dzimšanas datumu nevajadzētu izmantot, jo kāds, kurš to zina, var uzminēt šo ciparu kombināciju PIN kodam.
Vēl bērnam jāpastāsta, ka, ievadot PIN kodu, vienmēr jāpārliecinās, vai to kāds neredz. Vislabāk, ja taustiņus aizsedz ar roku un tikai tad ar otru roku spiež PIN kodu.


Kas vēl bērnam jāzina?

    • Nekad neturi savu PIN kodu makā, kurā glabā karti, neieraksti to mobilajā telefonā un neturi somā.
    • Nekad nedod citiem maksājumu karti − ne draugiem, ne radiem, ne paziņām. Banka to ir izsniegusi tev, un tas nozīmē, ka tikai tu drīksti ar to rīkoties. Arī par kartes drošību esi atbildīgs tikai tu, nevis, piemēram, mamma vai tētis.
    • Neaizmirsti karti! Vienmēr atceries paņemt savu karti veikalā pie kases vai bankomātā. Gluži tāpat kā, maksājot ar skaidru naudu, jāpaņem atlikums.
    • Sargā uz kartes redzamos datus. Pat, ja pie savas maksājumu kartes esi ticis nesen un ļoti vēlies padižoties ar to draugiem, neplāties ar to lieki, piemēram, nefotografē un nesūti draugam, lai pateiktu, ka tagad arī tev ir sava norēķinu karte. Uz kartes redzamais numurs ir ļoti slepens!
    • Ja esi pazaudējis karti, nekavējoties pastāsti par to saviem vecākiem. Viņi parūpēsies, lai karti slēgtu un neviens nevarētu iztērēt tavu naudu.
    • Uzmanies no krāpniekiem! Banka nekad tev nezvanīs un nesūtīs īsziņu, lūdzot kādus pieejas datus. Ja šādu zvanu, e-pastu vai īsziņu esi saņēmis, parādi to vecākiem un kopā sazinieties ar banku.


Iepirkšanās internetā
Bērni ļoti ātri apgūst visu jauno, tāpēc, kad izmēģinātas iespējas, ko piedāvā iepirkšanās ar karti, nav brīnums, ka viņš grib iepirkties arī internetā. Statistika liecina, ka 99% jauniešu iepērkas internetā, taču tikai 20% zina, kā to darīt droši.


Trīs drošas iepirkšanās pamatlikumi internetā:
    1. Kartes īpašniekiem banka izsniedz kodu kalkulatoru, lietotāja numuru, kā arī paroli. Kad iepērcies internetveikalā, tev to visu var prasīt. Arī tos glabā citiem nepieejamā vietā.
    2. Internetbankā atrodama sadaļa “Droši pirkumi internetā”, kur jāreģistrē karte un jāievada drošības vārds, kas pēc tam būs redzams arī interneta lapās, kurās iepērcies. Ja šis vārds nav pareizs, pirkumu neapstiprini!
    3. Pārliecinies, ka vietne, kurā iepērcies, ir droša. Tās adresei jāsākas ar https, nevis http.



Uz vecāku jautājumiem atbild Swedbank mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Reklāma
Reklāma

Ar ko Swedbank ISIC ir tik īpašs, vai nevaru atvērt bērnam vienkārši kontu, kam piesaistīta norēķinu karte?
Swedbank ISIC karte ir īpaša ar to, ka tā vienlaikus ir gan maksājumu karte, gan arī personu apliecinošs dokuments. Turklāt studentiem un skolēniem šī karte noder arī ceļojot, jo ISIC ir starptautiski atzīta karte, kas ļauj izmantot dažādas atlaides ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Ārpus dažādu tirdzniecību vietu piedāvājuma ISIC kartes atsevišķās valstīs ļauj, piemēram, par brīvu apmeklēt muzejus, bibliotēkas un sabiedrisko transportu. Protams, ir iespēja arī bērnam atvērt kontu un pievienot klasisko maksājumu karti, bet tad nav iespējams izmantot ISIC priekšrocības. Turklāt pastāvīgu kontu bērnam var atvērt no 16 gadu vecuma, bet bērnu pievienot pie kāda no vecāku kontiem kā papildus lietotāju var no sešu gadu vecuma.


Ar norēķinu karti bērns var iepirkties arī internetā; vai iespējams uzlikt kādus ierobežojumus līdzīgi kā, piemēram, skolēna telefonam – viņš netiek YouTube, tikai YouTube Kids u.c. lietotnēs?
Piemēram, visām Swedbank izsniegtajām kartēm pirkumi internetā ir atsevišķi jāaktivizē. Tas tiek darīts drošības apsvērumu dēļ, lai pasargātu tos klientus, kuri nelieto karti pirkumiem internetā. Savukārt tiem klientiem, kam šāda funkcija nepieciešama, ir iespēja to vienkārši un ātri aktivizēt savā internetbankā.


Pirmo gadu karte ir bez maksas, kāda ir maksa pēc tam?
Swedbank ISIC kartes pieteikšana, izgatavošana un piegāde līdz filiālei ir bezmaksas. Savukārt gada lietošanas maksa atkarīga no tā, vai karti lieto skolēns vai students. Skolēniem gada maksa ir 2,85 eiro, bet studentiem – 6,50 eiro. Pirkumi Latvijā un ārzemēs ir bezmaksas. Pirmo gadu bez maksas šīs kartes pieejamas tikai tad, ja klients pasūta Swedbank ISIC līdz 30. septembrim.


Vai arī šīs kartes var nopīkstināt maksājot? Ja tā, tad jau nav droši, ja bērns pazaudē...
Jā, arī šīs ir bezkontakta maksājumu kartes, ar kurām ir iespēja norēķināties, tās tikai pietuvinot maksājumu terminālim. Bezkontakta maksājumu kartē ir noteikts viena pirkuma limits 50 eiro apmērā. Virs šā limita terminālī ir jāievada kartes PIN kods. Drošības ziņā šīs kartes neatšķiras no citām bezkontakta maksājumu kartēm. Jāpiebilst, ka šis ir labs veids, kā vecākiem izskaidrot bērnam jau salīdzinoši agrīnā vecumā, kāpēc nepieciešams pieskatīt savas personiskās mantas un arī rūpīgi izturēties pret saviem dokumentiem un maksājumu kartēm vai maku (naudu). Turklāt, lejupielādējot Swedbank mobilo lietotni, iespējams saņemt visu aktuālo informāciju par darījumiem kontā. Ja, piemēram, bērns pazaudējis savu karti, bet to nav pamanījis, tad mobilā lietotne ziņos par visiem darījumiem, kas veikti ar karti. Tad bērns vai kāds no vecākiem var nekavējoties bloķēt karti un uzreiz informēt banku, ka tā ir pazaudēta vai nozagta. Jo ātrāk klienti ziņo par kāda negodprātīga cilvēka rīcību ar savu karti, jo lielākas iespējas mēģināt šo naudu atgūt.


Ja skolēns sāk strādāt vasarā, vai darba devējs uz šo kontu var skaitīt algu?
Jā, noteikti. 


Līdz cik gadu vecumam ISIC karte paredzēta?
Karti var lietot tik ilgi, kamēr ir skolēna vai studenta statuss. Ja skolēna vecums ir daudzmaz vienāds visiem, tad studenta gan var mainīties atkarībā no tā, kurā savas dzīves posmā cilvēks nolemj sākt studijas.


Kādi ir limiti kartei? Vai ir noteikts, cik mēnesī drīkst būt ienākumi, cik – izdevumi utt.?
Kartei ir tādi limiti, kādi tiek piemēroti maksājumu kartēm – piemēram, limits bezkontakta funkcijai vai arī cita veida darījumiem. Ieņēmumi, izdevumi kontā nav saistāmi ar to, kādu maksājumu karti klients izmanto. Klientam var būt vairāk nekā viena karte, kas piesaistīta kontam, tāpēc kartei kā tādai limitus neievieš.


Ja karte ir kā skolēna apliecība, vai uz tās ir bērna foto?
Jā, Swedbank ISIC karte ir arī personu apliecinošs dokuments, tāpēc tās pasūtīšana un izņemšana ir sarežģītāka par klasiskās maksājumu kartes saņemšanu. Ja klasisko karti var saņemt pa pastu, tad Swedbank ISIC ir jāizņem klātienē, kad bankas darbinieki arī pārliecinās par saņēmēja identitāti. Atkarībā no bērna vecuma var gadīties, ka izņemšana notiek kopā ar kādu no vecākiem. Tāpat arī, pasūtot Swedbank ISIC karti, rūpīgi jāpievērš uzmanība fotogrāfijas augšupielādēšanai, jo personu apliecinošiem dokumentiem ir savas fotogrāfiju kvalitātes prasības.


Kādās jomās visbiežāk pieejamas atlaides ar ISIC karti?
Atlaižu ir daudz, un tās ir ļoti dažādas. Ārpus tieši ISIC atlaidēm jāpiemin, ka ir valstis, kur ISIC kā skolēna vai studenta apliecība ļauj bez maksas apmeklēt muzejus, bibliotēkas vai pat izmantot sabiedrisko transportu. Savukārt pašas kartes sniegtās atlaides var uzzināt šeit: https://isic.lv/lv/atlaides/.

Latvijā kopumā atlaides ar ISIC piedāvā vairāk nekā 500 dažādās vietās, kamēr starptautiski atlaižu ir vairāk nekā 150 tūkstošu dažādās vietās.
 


Citas norēķinu kartes skolēniem
Visas bankas piedāvā kādas iespējas noformēt bērnam pašam savu maksājumu karti, tikai atšķiras piedāvājumi. Piemēri:
 
SEB kartes jauniešiem (7–17 gadi)
Bezkontakta Mastercard Juniora karte – bez mēneša maksas vai VISA Stila karte (iespēja pašam izvēlēties kartes dizainu, augšupielādējot attēlu) – tāpat bez mēneša maksas un arī bez iespējām veikt bezkontakta norēķinus. Līdz 18 gadu vecumam kodu kalkulatoru izsniedz bez maksas.

PrivatBank karte VISA Junior (6–17 gadi)
Karte ir bez noformēšanas un bez mēneša maksas, taču, lai to saņemtu, bērnam jābūt personīgajam mobilā tālruņa numuram. Iespēja apmeklēt JuniorBank – PrivatBank finanšu lietpratības programmu skolēniem vecumā no 6 līdz 17 gadiem.