Latvijā top inovatīva bezkontakta analīžu paraugu paņemšanas komplektu izdošanas un pieņemšanas ierīce

Iniovatīvu analīžu pieņemšanas un nodošanas ierīci izstrādā "E. Gulbja Laboratorija".  Tā dos iespēju daļu medicīnisko analīžu nodot bezkontakta pieņemšanas punktos. Šādu punktu ieviešana ir paredzēta, lai pēc iespējas samazinātu pacientu un medicīniskā personāla savstarpējos kontaktus, nodrošinot iespēju nodot materiālu 24 h dienā, pēc iespējas tuvāk pacienta dzīvesvietai. 

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nodot varēs gandrīz visas analīzes, izņemot tās, kuras nepieciešams nodot tieši laboratorijā, piemēram, glikozes slodzes testu. Proti, pacients pats varēs nodot urīna, fēču analīžu paraugus, u.c. Asins analīzes var nodot, ja ir ģimenes ārsts, vai māsa, kas tās paņem, piemēram, pēc laboratorijas pieņemšanas punktu darba laika. Šādas pakalpojums pacientam papildu nemaksās neko. Jāmaksā būs tikai analīžu cenu pēc laboratorijas cenrāža. Pacients reģistrēsies mājaslapā, izvēlēsies, kādas analīzes vēlas nodot, tad izņems šajā bezkontaktu piegādes un nodošanas punktā šīm analīzēm nepieciešamo komplektu un, kad analīzes ir paņemtas, nodos tās atpakaļ ierīcē. 

Piemēram, ja urīna analīze jāsavāc mazam bērnam vai zīdainim, tad tas ne vienmēr ir iespējams tad, kad ir vaļā pieņemšanas punkts. Ar šāda bezkontaktu punkta palīdzību ikviens varēs nodot analīzes sev vēlamā laikā, bet papildu samaksa par šo netiek prasīta, skaidro laboratorijas pārstāve Ilze Lindenberga. 

Iekārtas tiks izvietotas jau papildu esošajiem E. Gulbja Laboratorijas pieņemšanas punktiem, tādējādi palielinot materiālu nodošanas pieejamību un paātrinot rezultātu saņemšanu. Iepriekš minētais ir jo īpaši svarīgi, ņemto vērā epidemioloģisko situāciju pasaulē.

Iekārtas plānots ieviest tuvāko mēnešu laikā visā Latvijas teritorijā. Šīs iekārtas iekļausies jau esošajā laboratorās diagnostikas ciklā nodrošinot pacientu autentifikāciju, paraugu ņemšanas komplektu saņemšanu, analīžu nodošanu, nepieciešamās temperatūras un uzglabāšanas prasību nodrošināšanu, paraugu transportēšanu uz laboratoriju, analīžu veikšanu un rezultātu nosūtīšanu. 

Reklāma
Reklāma

SIA “E. Gulbja Laboratorijas” ārsts un valdes loceklis Dr. Didzis Gavars: “Covid-19 radītie apstākļi ir stimulējuši izstrādāt jauno tehnoloģiju un izgatavot iekārtu, sadarbojoties ar pieredzējušajiem Latvijas speciālistiem – inženieriem un ražotājiem. Ceru, ka jaunais papildinājums medicīniskās laboratorijas praksē būs ievērojams uzlabojums gan Latvijas, gan pasaules mērogā. Veids, kā to plānots ieviest Latvijā, līdz šim nav īstenots citur pasaulē, arī medicīnas tehnoloģiju ziņā attīstītās valstīs.”

Tehnoloģija top pateicoties SIA “E. Gulbja Laboratorijas” speciālistu, SIA “JK Energo” inženieru un AS “Latvijas Finieris” ražotāju sadarbībai.