Kāda formāta CV labāk patīk daba devējiem – Europass vai brīva formāta

Latvijā nav obligātu noteikumu, pēc kuriem vadīties, veidojot savu CV. Tomēr ir dažas nianses, kas, lemjot par formātu, ir jāņem vērā. Par tām stāsta CV izstrādes eksperte Rudīte Nīcgale (VIPCV.lv).

CV jābūt orientētam uz to vidi, kurā cilvēks sevi piesaka. Valsts iestādēm vairak patiks Europass formāts, bet biznesa videi patiks tāds CV, kas izceļ personību

FOTO: Shutterstock.com

CV jābūt orientētam uz to vidi, kurā cilvēks sevi piesaka. Valsts iestādēm vairak patiks Europass formāts, bet biznesa videi patiks tāds CV, kas izceļ personību

“Veselīgas domāšanas ietvaros CV var būt jebkāds, taču galvenais noteikums – tam jābūt orientētam uz to vidi, kurā cilvēks sevi piesaka,” stāsta Rudīte Nīcgale.

“Europass formātu ir iecienījušas valsts struktūras un tām pakļautās iestādes, jo veidlapas ir to ierastā vide, tāpēc šādās iestādēs ieteiktu startēt ar Europass. Tas pēc struktūras ir atbilstošs šo iestāžu tradīcijām. Tas ir formāls, uz faktiem un hronoloģiju balstīts dokuments. Tas vairāk akcentē amatus un darba vietas, ko kandidāts ir pārstāvējis, bet mazāks uzsvars ir uz personību. Bieži sludinājumos ir norādīts sūtīt tieši Europass formāta CV, arī tad ir ieteicams sūtīt to,” teic R. Nīcgale.

Lasi vēl: 7 praktiski padomi, kā rakstīt CV, lai uzreiz saņemtu aicinājumu uz interviju

Reklāma
Reklāma

Tomēr viņa norāda, ka biznesa vidē ar to nepietiek. “Biznesa vidē ir otrādi – jā, ir svarīgs amats un amata loma, kā arī uzņēmums, kurā cilvēks ir strādājis, bet potenciālajam darba devējam lielāka nozīme ir cilvēka personībai un veidam, kā viņš dara lietas. Protams, tiek ņemtas vērā zināšanas un kompetence, taču biznesa vidē prevelējošas būs citas lietas,” viņa stāsta, uzsverot, ka sausi fakti par cilvēku ne vienmēr ir noteicošā lieta, ko vērtē CV atlasē.

Tas ir ieteikums, kandidējot uz amatu biznesa vidē, veidot CV brīvā formā, uzsverot un izceļot ne tik daudz datus, bet gan savu personību un prasmes. R. Nīcgale atgādina, ka ideāls biznesa videi piemērots CV ir uz vienas lapas. Viņa arī uzsver, ka katram amatam un uzņēmumam, uz kuru kandidē, CV būtu jāpielāgo. Savā praksē eksperte ir izstrādājusi astoņus mūsdienu prasībām atbilstošus CV veidus.

Saistītie raksti