Kā pareizi stādīt augļu kociņu: soli pa solim

Rudens ir lielisks laiks, lai papildinātu augļu dārzu ar jauniem kociņiem, taču jāzina, kā vispareizāk tos stādīt, lai tie pārziemotu un pavasarī priecētu ar sparīgu augšanu. Pieredzē par kociņu stādīšanu ar portālu Mammamuntetiem.lv dalās stādaudzētavas Blīdene Mārupes filiāles stādu konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.

Rudens ir piemērots laiks augļu dārza papildināšanai

FOTO: Shutterstock.com

Rudens ir piemērots laiks augļu dārza papildināšanai

Pirmais, ko vajadzētu pirms augļu kociņa iegādes darīt, ir izpētīt konkrēto kociņa veidu un šķirni, lai varētu to pareizi apkopt un izvēlēties tam vislabāko stādīšanas vietu. Tāpat nereti ir jāizdara izvēle – pirkt podiņa stādu vai kailsakņu stādu. Arī tajā būs nelielas nianses, kā tos stādīt un apkopt. Taču, kad izvēle un auga izpēte ir veikta, ir laiks ķerties pie stādīšanas un šeit lieti noderēs dārzkopības speciālistes padomi!

 

1. Izvēlies piemērotu vietu

Visiem augiem, kas ražo augļus vai ogas, nepieciešama saules klātbūtne, tāpēc ir jāizvērtē, kā saule kritīs izvēlētajai vietai dažādos gadalaikos – pavasarī, vasarā. Tāpat jāņem vērā kociņa veida īpatnības – piemēram, kauleņiem ne visai patiks vietas, kas bieži applūst. Jāņem vērā, ka sausā pavasarī var būt nepieciešams kociņus laistīt, tāpēc jāizvēlas vieta, kur ir iespējams to izdarīt.

 

2. Veido pietiekama izmēra bedri

Kad piemērotākā vieta izvēlēta, veido pietiekamu lielu stādāmbedri – apmēram 60x60 centimetru lielumā.

 

3. Nodrošini mēslojumu

Augsni nepieciešams bagātināt. Ja ir pieejami, lieliski ir kūtsmēsli (nevis svaigi, bet jau kādus pāris gadus nostāvējušies) kompostu, humusu. Tāpat stādīšanai vērts sarūpēt labāku melnzemi.

 

4. Stādi augu piemērotā dziļumā

Atceries, ka krūmus stāda dziļāk – parasti apmēram 5-7 cm dziļāk, bet kociņus stāda nedaudz augstāk – tā, lai potes vieta paliktu virspusē. Ja kociņus iestāda dziļāk, tad koks var veidot papildus sakni un izaugt nekontrolējami liels. Kokus parasti potē uz speciālajiem potcelmiem un ir svarīgi potēšanas vietu atstāt laukā no zemes. Potcelms ierobežo kociņu augšanas lielumu – ir punduru un puspunduru potcelmi. Šādiem kociņiem ir daudz vieglāka kopšana, jo tie neizaugs milzīgi lieli, vien apmēram 3 metru augstumā.

Reklāma
Reklāma

 

5. Kārtīgi jāsalej

Kociņš pēc stādīšanas ir kārtīgi jāsalej un jāpiemin ar kājām – arī rudenī. Tas ir svarīgi, lai zeme nosēžas un pie kociņa saknēm nepaliktu gaisa spraugas. Pat, ja rudens ir lietains, jauniestādītais kociņš ir kārtīgi jāsalej.

 

6. Nodrošini aizsardzību pret zvēriem

Īpaši rudeņos un ziemā meža zvēri ir iemīļojusi mieloties ar augļu koku mizām un dzinumiem, tāpēc koka stumbru nepieciešams aizsargāt. Aizsardzība kociņam vajadzīga apmēram viena metra augstumā no zemes. Ja kociņam miza tiek pamatīgi bojāta, apgraužot to no visām pusēm, kociņš aizies bojā. Ja miza būs nedaudz iegrauzta, to vēl varēs saglābt ar lerānu – speciālu ziedi. Mizu var aizsargāt vai nu mehāniski - apliekot sietu ap kociņa stumbru, vai lietojot koku aizsardzības līdzekļus pret zvēriem. Speciālos sietiņus var turēt kociņam apkārt visu gadu – augšanai tas netraucē, tikai jāseko līdzi, lai tas nesāk žņaugt stumbru. Smērējamie līdzekļi parasti jālieto divas reizes gadā – tagad, rudenī, un apmēram februārī, martā.

 

7. Nofiksē stādu

Visus kociņus pēc iestādīšanas nofiksē, lai tie vējā nelocītos un neizkustinātu sakni. Ja kociņi netiek fiksēti, sakne nevar iesakņoties, tāpēc kociņš var aiziet bojā. Kociņu vajadzētu piesaitēt vismaz pie diviem, ideālajā gadījumā trim mietiņiem. 

 

8. Veido kociņam apdobi

Ļoti vēlams ap kociņu veidot apdobi – no zāles un velēnām brīvu laukumu ap stumbru, kuru vēlams nomulčēt, lai neveidojas nezāles. Mulčēt var ar dažādiem materiāliem, ne tikai ar priežu mizu. Šāda apdobe atvieglo pļaušanu un labāk nodrošina kociņu ar visām nepieciešamajām barības vielām.

Saistītie raksti