Šausmu filmu skatīšanās grūtniecības laikā. Vai tas varētu ietekmēt mazuli?

Dūla ir topošās un jaunās mammas atbalsta persona (starp citu, arī tētu!), kura vecākiem var palīdzēt arī atrast atbildes uz viņus interesējošiem jautājumiem. Uz mammas jautājumu par šausmu filmu skatīšanās ietekmi grūtniecības laikā žurnālā "Mammām un Tētiem. Zīdainis" atbild dzemdību dūla Jana Biezā.
  • Jana Biezā

    Jana Biezā

Nereti aizliegumi ir vien mīti, bet vai ieteikums neskatīties šausmu filmas ir pamatots?

FOTO:

Nereti aizliegumi ir vien mīti, bet vai ieteikums neskatīties šausmu filmas ir pamatots?

Topošās māmiņas jautājums: Vai šausmu filmu skatīšanās grūtniecības laikā varētu kaut kā ietekmēt bērnu? 

 

Atbild dūla Jana Biezā: Gaidot bērniņu, sieviete nereti saskaras ar dažādiem jautājumiem par to, ko drīkst vai nedrīkst gaidību laikā. Nereti aizliegumi ir vien mīti, bet vai ieteikums neskatīties šausmu filmas ir pamatots? Šausmu filmu skatīšanās lielākajai daļai cilvēku var izraisīt emociju svārstības, kā arī paaugstināt stresa līmeni. Tieši šis iemesls ir galvenais, kāpēc topošajai māmiņai nebūtu ieteicams skatīties šāda žanra filmas. 

 

Ja topošā māmiņa izjūt stresu, palielinās hormona kortizola līmenis asinīs, un ir pierādīts, ka līdz ar to arī mazuļa stresa līmenis pieaug. Bērni uz stresu reaģē dažādi: vieni kļūst krietni aktīvāki, turpretī citi – mierīgāki. Pēc apmēram 24 grūtniecības nedēļām mazuļa maņu orgāni sāk attīstīties. No šī aspekta raugoties, pēkšņi skaļi trokšņi filmas laikā var bērnu sabiedēt. 

Reklāma
Reklāma

 

Novēlu topošajai māmiņai izvairīties no situācijām, kas rada stresu, un vairāk piedzīvot priekpilnus mirkļus – endorfīni un citi laimes hormoni plūst pie bērniņa, tiklīdz mamma ir laimīga un atslābinājusies! 

 

Atsauce: During Pregnancy Maternal Psychosocial Stress Threatens the Fetal Nervous System and Shortens the Length of Gestation. Pieejams:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846100/

Saistītie raksti