Virši veselībai: nenokavē tos ievākt ziedēšanas laikā

Virši satur vielas, kuras dziedē iekaisumus un nomierina. Tos ievāc ziedēšanas laikā, bet nelauž – uzmanīgi nogriež ar nazi. Tikai ne visu krūmu, jo ir jāražo sēklas, lai aug jauni virši. Izžāvē un noliek glabāšanai ne ilgāk kā 3 gadus.

 

Viršu novārījumu un uzlējumu nedrīkst pārdozēt, jo tie var izraisīt kuņģa saslimšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Viršu novārījumu un uzlējumu nedrīkst pārdozēt, jo tie var izraisīt kuņģa saslimšanu.

Tējas gatavošana: vienu ēdamkaroti izkaltētu viršu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 2 stundas ievilkties. Lieto pa ¼ glāzes 4 reizes dienā pirms ēšanas. Tēja ieteicama hronisku nieru un urīnpūšļa iekaisumu, podagras, gastrīta, paaugstināta kuņģa skābes daudzuma gadījumā. Tā arī palīdz, ja ir saaukstēšanās, bezmiegs un neiroze.

 

Reimatisma un podagras ārstēšanai 

 

viršu novilkumu gatavo aukstā veidā. Trīs tējkarotes kaltētu viršu aplej ar 2 glāzēm atdzesēta vārīta ūdens, ļauj 4 stundas ievilkties, izkāš. Lieto 4 reizes dienā pa ½ glāzei.

 

Stresa, bezmiega, apātijas un baiļu sajūtu 

 

gadījumā 20 g kaltētu viršu aplej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, ļauj ievilkties 2 stundas. Lieto pa 2 ēdamkarotēm ik pēc 2 stundām.

 

Nierakmeņu un cistīta ārstēšanai

 

 20 g kaltētu viršu aplej ar ½ litru vāroša ūdens, ļauj ievilkties 2 stundas, izkāš. Lieto 4–6 reizes dienā pa 1 ēdamkarotei.

 

Galvas asinsvadu un aterosklerozes ārstēšanai

 

Reklāma
Reklāma

 1 ēdamkaroti viršu aplej ar ½ litru vāroša ūdens un vāra 10–15 minūtes. Ļauj ievilkties 3 stundas, turot trauku siltā vietā vai ietītu segā. Nokāš, dzer kā tēju pa malkam jebkurā dienas laikā. Pirmajā nedēļā pa ½ glāzei dienā, nākamajā nedēļā pa veselai glāzei dienā.

 

Ādas slimību gadījumā 

 

3 tējkarotes sasmalcinātu viršu ziedu un lapu aplej ar glāzi karsta ūdens, ļauj ievilkties, atdzesē un nokāš. Lieto nelielas porcijas visas dienas garumā.

 

Atpūtinošai vannai 

 

viršu zariņus sasmalcina, izmērcē aukstā ūdenī 2 stundas, tad vāra 15 minūtes, nokāš un pievieno vannai, kuras temperatūra ir 36–37grādi.

 

Kaitīgo vielu izvadīšanai no organisma 

 

500 g svaigu vai 200 g žāvētu viršu aplej ar 1 litru degvīna. Piecas nedēļas tur tumšā vietā, katru dienu saskalo. Pēc tam filtrē un tur tumšā vietā. Lieto katru dienu no rītiem 5–10 pilienus.


Ievēro!


● Viršu novārījumu un uzlējumu nedrīkst pārdozēt, jo tie var izraisīt kuņģa saslimšanu.