3 neparasti ogulāji, ko šogad iestādīt

Kad ābeles un bumbieres dārzā jau aug, ir laiks to papildināt ar ogulājiem, kas nebūs sastopami katrā dārzā. Tie būs viegli audzējami un nesīs neparastu ražu, kādu nevarēs nopirkt vietējā veikalā. Trīs ogulājus, ko iestādīt vēl šoruden, iesaka stādaudzētavas Blīdene, Mārupes filiāles stādu konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.

Vari paspēt papildināt savu dārzu ar neparastiem augiem vēl šogad

FOTO: Shutterstock.com

Vari paspēt papildināt savu dārzu ar neparastiem augiem vēl šogad

Lai kociņu un ogulāju stādīšana izvērstos veiksmīga, ir jāievēro zināmi principi, taču lai ogu dārzs iegūtu mazliet neierastu noskaņu, ir vērts iestādīt kādu mazāk zināmu vai piemirstu augu. Šie ogulāji būs viegli kopjami, un raža, ko tie sniegs, nebūs pieejama veikalā. Visus ieteiktos augus var stādīt neitralizētā, bagātinātā augsnē.

 

Sausserži

Ēdamais sausserdis būs tas augs, kas nesīs veselīgas un garšīgas ogas pašā vasaras sākumā – vēl pirms zemenēm. Ogas ir garenas, nedaudz līdzīgas mellenēm, saldenskābas un vitamīniem bagātas – tajās bez visām citām vērtīgajām vielām ir arī D vitamīns. Tas ir ļoti viegli augošs krūms, kam nav ne ērkšķu, ne kādas izteiktas slimības. Parasti tos iesaka stādīt bērnu rotaļu laukumu tuvumā – tas nes ēdamas ogas, krūms nav ass un tas pilda arī norobežojošo funkciju.
Augi izaug apmēram 1-1,5 metra augstumā, tos vēlams stādīt vairākus vienu pie otra un izvēlēties vairākas šķirnes, tad tās labāk ražos – augi savā starpā apputeksnējas un labi ražo. Sausserdis nav tik dekoratīvs, taču to ogas ir ļoti vērtīgas un tās var arī vārīt ievārījumā.

Sausserdis. Viena no pirmajām ogām, ko var sagiadīt dārzā vēl pirms zemenēm! Foto: Shutterstock.com

 

Zelta jāņoga

Lielisks krūms, kas var izaugt līdz pat 2 metru augstumā, pavasarī zied dzelteniem, smaržīgiem ziediem un ziedēšanas laikā kalpo par piestājas vietu bitēm un taureņiem, tāpēc tā ir laba dabas novērošanai. Šim augam ir ļoti viegla kopšana, tas pilda gan dekoratīvo funkciju, gan ražo ogas. Vēlams stādīt saulainā vietā.
Ogas ir garšīgas un satur daudz vitamīnu, tās ir tumšas, vīnogas izmēra. Ražo rudenī un ogas ienākas laikā, kad jau vairums ogu dārzā ir beigušās. Var pievienot ievārījumiem, piemēram, kopā ar bumbieriem – šīs ogas ievārījumiem no saldiem augļiem piedod skābumu un veido skaistu nokrāsu. Vēlams izvēlēties vairākus krūmus blakus, lai palielinātu ražu.

Reklāma
Reklāma

Pavasarī zelta jāņoga priecēs ar krāšņu skatu, bet rudenī - ar ogām. Foto: Shutterstock.com

 

Korintes

Viegli augošs krūms, kas pavasaros zied lieliem baltiem ziediem. Šis augs vizuāli varētu līdzināties aroniju krūmam, bet ogas ir garšīgas, līdzīgas mellenēm un ir ļoti vērtīgas. Parasti ražo no jūlija līdz augustam.
Korintēm ir daudz dažādu šķirņu, ir krūmi, kas aug līdz 1,5 metram, bet ir arī koki, kas aug lielāki. Īpaši varētu izcelt šķirni “Balerīna”, kas izaug kā koks – diezgan liels, ļoti dekoratīvs, taču korintes var koriģēt un veidot apgriežot.
Lai arī mežā šķiet piemēroti korinšu krūmi, ko varētu pārstādīt savā dārzā, nav ieteicams dārzā pārstādīt augus no meža – lai neveicinātu to nekontrolētu izplatīšanos. Senie latvieši korintes izmantoja, pievienojot tās maizei rozīņu vietā.

Korintes - kaut kas piemirsts, bet iestādīšanas vērts! Foto: Shutterstock.com

Saistītie raksti