Klusie un, iespējams, nemaz nezināmie ikdienas paradumi, kas iet roku rokā ar "riepu" uz vēdera

Nenoliedzami, ka bez pareiza uztura un fiziskajām aktivitātēm pie slaida vidukļa netikt. Tomēr ir vairāki paradumi, kas var palēnināt tavus centienus atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.
Tu vari notievēt, mainot ikdienas paradumus!

FOTO: Shutterstock.com

Tu vari notievēt, mainot ikdienas paradumus!

Piedāvājam ielūkoties piecos paradumos, kas iet roku rokā ar "riepu" uz vēdera! 
 

 

Tu dzer diētiskos dzērienus

Teksasas Universitātes Veselības zinātnes centra pētnieki (ASV) 10 gadus novērojuši vairākus simtus dalībnieku. Tie, kas ikdienā dzēruši diētiskos dzērienus, saskārušies ar ievērojamu vidukļa apkārtmēra pieaugumu, salīdzinot ar tiem, kas no šādiem dzērieniem izvairījušies. Vainojami esot saldinātāji, ar kuriem diētiskais dzēriens tiek bagātināts. Pētījums veikts arī uz žurkām. Izpētīts, ka tieši mākslīgais saldinātājs aspartāms paaugstinot glikozes līmeni asinīs. Aknas nespējot ar to tikt galā, tāpēc glikozes pārpalikums tiekot pārvērsts taukos.

 

Sēžot dīvānā vai guļot gultā, ilgstoši pavadi laiku sociālajos tīklos

Izpētīts, ka, lūkojoties mobilā telefona vai datora ekrānā, ierīču izstarotā gaisma nomāc melatonīna (miega hormona) ražošanu smadzenēs. Ilgstoša "sērfošana" internetā var izraisīt miega traucējumus, kas savukārt palielina iespēju mieloties vēlā vakara stundā vai pat tieši pirms gulētiešanas.  Tāpat novērots, ka tie cilvēki, kas diennaktī guļ mazāk par astoņām stundām, vairāk cieš no aptaukošanās. Vienlaikus gan arī novērots, ka nevēlama ir arī pārlieku ilga gulēšana. 

Reklāma
Reklāma


Tu ēd pārāk ātri

Nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, lai kuņģis dotu ziņu smadzenēm, ka uzņemts pietiekams daudzums barības.  Pētījums atklāj, ka cilvēki, kuri bauda pārtiku un ēd to lēnām, jūtas paēduši no mazākas porcijas, tādējādi uzņem mazāk kaloriju. 


Pārāk maz dzer ūdeni

Jo vairāk dzer ūdeni, jo lielākas iespējas tikt pie slaida vidukļa.  "Virginia Tech" pētījumā dalībnieki tika sadalīti divās grupās. Vienas grupas dalībnieki pirms katras ēdienreizes izdzēra divas glāzes ūdens, kamēr otra grupa ieturēja ēdienreizes kā ierasti.  Tika novērots, ka pirmās grupas dalībnieki jutās paēduši no mazākas porcijas, kā arī veiksmīgāk spēja atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.  Efekts palielinājās, kad ūdenim tika pievienots ledus. 


Pārāk silta temperatūra tavā guļamistabā

Pētījumi atklāj, ka gulēšana vēsā istabā paātrina vielmaiņu, tādējādi palīdzot zaudēt svaru.  Savukārt, guļot siltā istabā vai zem ļoti siltām segām, vielmaiņa netiek ietekmēta.  Ieteicamā guļamistabas temperatūra: 18 grādi pēc Celsija. 

Saistītie raksti