Pie Rīgas Dzemdību nama iestādīts aizbildnis puisīšiem - sarkanais ozols

Atsaucoties Pasaules talkas Latvijā organizētāju aicinājumam stādīt laimes kokus, Rīgas Dzemdību nama darbinieki 18.septembrī pie ieejas Dzemdību nama teritorijā iestādīja sarkano ozolu (Quercus rubra).

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā kā uz Dzemdību nama galveno ieeju ved liepu rinda, un liepa kopš seniem laikiem tiek uzskatīta par sievišķā simbolu, Dzemdību nama darbinieki nolēma, a līdzsvaram nepieciešams iestādīt arī ozolu, kurš latviešu ticējumos un folklorā tiek identificēts ar vīrišķo. Nu arī Dzemdību namā dzimušajiem puisīšiem būs savs “patrons”, kurš stāvēs sardzē tieši pie ieejas barjeras Dzemdību nama teritorijā. Pēdējo piecu gadu statistika liecina, ka ozoliņu vai puisīšu Latvijas lielākajā dzemdību palīdzības iestādē dzimst vairāk par meitenēm; vidēji par 250 zēniem gadā vairāk nekā meiteņu.

Laimes kociņu Dzemdību namam dāvinājusi Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova, bet piemērotu vietu kociņam izraudzīja un to profesionāli iestādīja SIA Rīgas meži speciālisti. Ozoliņa koordinātas ir pievienotas laimes koku kartei https://talkas.lv/laimes-koki/

2020. gadu Pasaules Veselības organizācija ir pasludinājusi par Starptautisko Māsu un vecmāšu gadu, tādēļ iestādītais kociņš kalpos arī kā piemiņas zīme šim nozīmīgajam notikumam.

Reklāma
Reklāma