Ieteikumi, kā rīkoties, ja vētras laikā pazūd elektrība

Gatavojoties spēcīgajam vējam, kas, atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozēm, šodien šķērsos Latvijas teritoriju, AS „Sadales tīkls” (ST) paaugstinājusi personāla operatīvo gatavību, lai nepieciešamības gadījumā novērstu elektrotīkla bojājumus un operatīvi atjaunotu klientiem elektroenerģijas piegādi.

 

FOTO: Shutterstock.com

Atbilstoši centra prognozei, dienas laikā vējš brāzmās var sasniegt 18-23 m/s, vietām piekrastē dienas vidū – līdz 25 m/s. Savukārt Rīgā vēja ātrums var pārsniegt 25 m/s. ST brīdina, ka spēcīgā vēja laikā var lūzt koki un to zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, kas apdraud cilvēku dzīvību, tādēļ uzņēmums aicina būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā.

Redzot kādu bīstamu situāciju, notikuma vietai tuvoties nedrīkst, bet nekavējoties jāinformē ST, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot 112.

Ņemot vērā, ka vējš varētu pierimt tikai naktī uz piektdienu, visā šajā periodā ST personāls strādās pastiprinātā režīmā, nodrošinot gatavību nepieciešamības gadījumā novērst spēcīgā vēja izraisītos elektrotīkla bojājumus un operatīvi atjaunot klientiem elektroapgādi. Uzņēmumā ir mobilizētas speciālās tehnikas vienības, lai varētu operatīvi veikt tehniskos darbus.

ST digitālajā vidē nepārtraukti monitorē situāciju vidējā sprieguma tīklā un, konstatējot bojājumus elektrotīklā, iespēju robežās atjauno elektrības apgādi pa citām elektrolīnijām jau pirms bojājumu novēršanas. Operatīvā darba brigādes nekavējoties uzsāk bojājumu vietu lokalizēšanu un tehniskos darbus infrastruktūras atjaunošanai.

Ieteikumi iedzīvotājiem elektroapgādes pārtraukuma gadījumā
Ja pēkšņi pazūd elektrība, vispirms ST aicina pārbaudīt savas mājsaimniecības automātslēdžus jeb tā saucamos drošinātājus – vai tie nav atslēgušies. Nereti elektroapgādes atjaunošanai pietiek vien ar automātslēdža ieslēgšanu, tādēļ iedzīvotājiem iesaka savlaicīgi noskaidrot, kur tas atrodas, lai elektroapgādes pārtraukuma gadījumā to varētu uzreiz pārbaudīt.

Ja automātslēdži nav atslēgušies, elektroapgādes traucējumu iemesls, visticamāk, ir saistīts ar ārējo elektrotīklu. Pirms bojājuma pieteikšanas ST aicina apskatīt www.sadalestikls.lv pieejamo Digitālo karti, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem.

Reklāma
Reklāma

Ja bojājums klienta adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka.

Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

Ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un klienti ir norādījuši savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, par reģistrēto elektrotīkla bojājumu klienti tiks informēti ar īsziņas vai e-pasta palīdzību aptuveni 20 minūšu laikā. Lai pārliecinātos, ka elektroapgādes pārtraukuma brīdī informācija tiks saņemta, ST aicina portālā www.e-st.lv atjaunot savu mobilā tālruņa numuru vai e-pasta adresi. Šādi vienmēr saņemsiet informāciju par notikumiem elektrotīklā, kas skar jūsu mājokli vai uzņēmumu.