Psiholoģijas laboratorijas pētnieki Latvijas iedzīvotājus aicina uz IQ testu

Latvijā patlaban nav pieejams neviens intelekta tests pieaugušajiem, kas atbilstu starptautiski pieņemtajām zinātniskajām normām, tāpēc Rīgas Stradiņa universitātes Psiholoģijas laboratorijas pētnieki jau pērn uzsāka darbu pie Intelekta struktūras testa (IST-2000-R) adaptācijas un standartizācijas, piemērojot to Latvijas kultūrvidei. 

FOTO: Shutterstock.com

Šobrīd sācies noslēdzošais testa adaptācijas posms, kura ietvaros pētnieki aicina Latvijas iedzīvotājus veikt intelekta testu, vienlaikus gan noskaidrojot savu IQ, gan palīdzot pētniekiem finalizēt testa adaptēšanas projektu. Testēšana notiks, sākot ar trešdienu, 16. septembri, un noritēs četrās Latvijas pilsētās: Rīgā, Liepājā, Mālpilī un Daugavpilī. 

“Kopumā iecerēts iegūt datus no 2000 standartizācijas izlases dalībniekiem, tiks veikti statistiskie aprēķini, lai pārbaudītu testa struktūru un atsevišķu uzdevumu psihometriskos radītājus. Adaptācijas un standartizācijas process noslēgsies ar testa normu izstrādi, testa rokasgrāmatas publicēšanu un speciālistu apmācībām lietot testu un interpretēt testa rezultātus,” stāsta RSU Psiholoģijas laboratorijas vadošā pētniece Jeļena Ļubenko.

Pētījumā aicināti piedalīties Latvijas iedzīvotāji, kuri ir vismaz 16 gadus veci (nepilngadīgām personām ir nepieciešama vecāku piekrišana). Tests kopumā paņems 2 stundas un 20 minūtes, un tas tiks pildīts tiešsaistē pētījumā noteiktā laikā un vietā. Testēšana noritēs nelielās grupās, ievērojot COVID-19 izplatības mazināšanas vadlīnijas. Pēc testa izpildes, pētījuma dalībnieks savā e-pastā saņems kopējo IQ rādītāju, kā arī IQ rādītājus verbālajā, matemātiskajā un vizuāli telpiskajā jomā. 

Reklāma
Reklāma

Testēšanas procedūru, ievērojot ētikas prasības un normatīvo aktu prasības, veiks sagatavoti psihologi un Psiholoģijas laboratorijas asistenti, kuru darbību pārraudzīs iesaistītie RSU pētnieki Dr.psych. Jeļena Ļubenko un Dr.psych. Jeļena Koļesņikova. Interesenti aicināti pieteikties, rakstot e-pastu atbildīgajai personai izvēlētajā testēšanas vietā, kuru grafiks skatāms RSU mājaslapā šeit: bit.ly/RSU_IQ

Jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar pētnieci Jeļenu Ļubenko: jelena.lubenko@rsu.lv. 

Ja vēlaties piedalīties testēšanā, taču netiekat nevienā no tuvākajiem piedāvātajiem datumiem, aicinājums rakstīt e-pastu atbildīgajai personai un ar Jums sazināsies, lai piedāvātu turpmākos pieejamos laikus.