Bērnu vārdi, kas dažās pasaules valstīs ir aizliegti, bet citās vienkārši skan piedauzīgi

Izvēloties mazulim vārdu, ir vērts papētīt, kā vārdiņš skan, tiek izrunāts un ko nozīmē arī citās pasaules tautu valodās.  

Kāda maza ēģiptiešu meitene tika pie vārda Facebook, bet ASV 72 meitenes un deviņi zēni 1989. gadā tika nosaukti par Ikea.

FOTO: Shutterstock.com

Kāda maza ēģiptiešu meitene tika pie vārda Facebook, bet ASV 72 meitenes un deviņi zēni 1989. gadā tika nosaukti par Ikea.

Portāla "The Huffington Post" apkopojis starptautiski populārus vārdus, kas dažās valodās nemaz neizklausās labi.  Šos vārdiņus gan bērniem likt nav liegts, bet labāk zināt, ko tie var nozīmēt kādā citā valodā. Arī Latvijas vecāki ir iecienījuši ārzemju vārdus saviem mazuļiem. 

 

  • Vārdam Pippa ir diezgan vulgāra nozīme Itālijā un Zviedrijā. Itāļu valodā tas var apzīmēt masturbāciju jeb “roku darbu”. Zviedru valodā tas ir primitīvs apzīmējums seksam. Grieķu valodā vārds πίπα, kas tiek izrunāts līdzīgi kā “Pippa”, nozīmē orālo seksu.
  • Bill holandiešu valodā skan kā "bil" un apzīmē pakaļu.
  • Kiki filipīniešu mēlē ir vagīna. Bet Japānā – krīze.
  • Rendijs (Randy) ASV ir vienkārši vīrieša vārds, bet Lielbritānijā tas ir sinonīms vārdam "piedauzīgs" jeb "horny". Ja gadījumā aizceļojat dzīvot uz valsti, kur runā hindi valodā, tad šeit vārds Rendijs nozīmē "prostitūta".
  • Fanija (Fanny)  britu slengā – rupjš sieviešu dzimumorgānu apzīmējums.
  • Lisa grieķu izrunā λύσσα nozīmē “trakumsērga.”
  • Peter franču mēlē izklausās kā "purkšķis", bet ņem vērā, ka katrā valodā vienu un to pašu vārdu izrunā mazliet savādāk.
  • Marks norvēģu valodā ir tārps.
  • Mona spāņu valodā ir sieviešu dzimtas mērkaķis.

 

Lai cik dīvaini šie vārdi skanētu citās valodās, nav nekādu likumīgu ierobežojumu un liegumu, kas neļautu tos dot bērniem. Bet ir valstis, kurās ar likuma bardzību ir aizliegti daži vārdi. 

 

Itālijā, Francijā un Jaunzēlandē valsts var aizliegt likt vārdu, kas raisa negatīvas asociācijas. Pavisam pasaulē no bērnu vārdu saraksta ir svītroti 27 vārdi. 

 

2017. gadā Vācijas amatpersonas iejaucās, kad pāris Kaseles pilsētā iesniedza dokumentus, lai nosauktu savu jaundzimušo dēlu par Luciferu. Vācijā nav daudz liegumu, izvēloties bērnam vārdu, bet valsts pārstāvji var iesaistīties, ja izvēlētais vārds var apdraudēt bērna labklājību, pakļaujot viņu pazemošanai. Vecāki dēlu nosauca par Lusianu. Arī citās valstīs "Lucifers" ir aizliegto vārdu sarakstā. Laikā no 2001. līdz 2013. gadam sešas ģimenes nesaņēma atļauju nosaukt savus jaundzimušos par Luciferu. Arī Islande nesen atteicās pievienot vārdu savam oficiālajam vārdu reģistram. 


2015. gadā Francijas tiesa lēma, ka pāris nevar nosaukt meitu par Nutellu. Nutellas vietā meitene tika pie vārda Ella. "Bērnam piešķirtais nosaukums "Nutella" ir pārtikas produkta nosaukums," teikts tiesas oficiālajā lēmumā, piebilstot, ka tas ir "pretrunā ar bērna interesēm. Bērns, kura vārds ir Nutella, var novest pie ķircināšanās vai nicinošas attieksmes”.


Vēl viens zīmola nosaukums, kas nonācis krustugunīs, ir Ikea. Mēbeļu giganta dzimtajā valstī Zviedrijā ir likumi, kas aizliedz bērniem dot vārdus, kas var izraisīt "aizvainojumu" vai "diskomfortu". Ikea ietilpst šajā kategorijā. Bet, piemēram, ASV šis vārds ir atļauts – 1989. gadā 72 meitenes un deviņi zēni tika nosaukti par Ikea. Lielbritānijā mazuļu vārdu eksperti novēroja tendenci piešķirt bērniem Ikea mēbeļu līniju nosaukumus, piemēram, Malm un Tarva.


Laikā no 2001. līdz 2013. gadam Jaunzēlandes amatpersonas noraidīja divus vecāku lūgumus nosaukt savus bērnus par Mesiju (Messiah). Par šo vārdu notika tiesu sēdes arī ASV. "Vārdu Mesija drīkstēja lietot tikai viens cilvēks pasaulē un šī persona ir Jēzus Kristus," pasludināja tiesas pārstāvis. Apelācijas kārtībā lēmums tika atcelts. 

 

2018. gadā ASV par Mesiju tika nosaukti 1983 jaundzimušie zēni un 33 meitenes. 

 

Reklāma
Reklāma

2014. gada likums Meksikas štatā vecākiem aizliedza reģistrēt mazuļu vārdus, kurus amatpersonas uzskata par “nicinošiem, diskriminējošiem vai tiem nav skaidra un jēgpilna nozīme”.  Saraksta mērķis ir pasargāt bērnus no vardarbības viņu vārda dēļ," sacīja dzimtsarakstu direktore Kristīna Ramiresa. "Mēs zinām, ka iebiedēšana var nopietni ietekmēt bērna personību un sociālo prasmju attīstību." Viens no šādiem vārdiem ir Robokops (Robocop), kas bija diezgan izplatīts dažos Meksikas reģionos. Arī Hermione, Harijs Poters, Betmens, Džeimss Bonds, Terminators un Rembo ir šajā sarakstā. 

 

Kāds jauno vecāku pāris savam dēlam gribēja likt vārdu Princis Viljams (Prince William). Vietējā tiesa aizliedza dokumentos rakstīt šādu vārdu. Pamatojums – bērns ar šādu vārdu visu mūžu tiks pakļauts izsmieklam. Tad šie paši asprātīgie vecāki gribēja dēlēnu nosaukt par Minikūperu (Mini Cooper). Arī to viņiem neļāva! Kā viņi nosauca savu bērnu, mediji neziņo. 

 

Jā, šādu vārdu – Talula Does the Hula From Hawaii – vecāki pamanījās ielikt savai meitai. Ar šādu vārdu meitene nodzīvoja veselus 9 gadus, kad vietējā pašvaldība attapās, ka tas taču nav pieļaujami! "Bērns ar šādu vārdu kļūst par sociālo invalīdu," paziņoja atbildīgā amatpersona un piedraudēja ģimenei atņemt aizgādniecības tiesības pār bērnu, ja vārds netiks mainīts. 

 

Meksikā ir aizliegts likt bērniem sociālo tīklu vārdu – Facebook, Twitter, Yahoo un Email. Toties Ēģiptē tas ir atļauts, tāpēc 2011. gadā kāda maza ēģiptiešu meitene tika pie vārda Facebook.

 

Jaunzēlandē vecākiem aizliedza nosaukt savu jaundzimušo dēlu par Analu (iemesli saprotami) un vairākiem vecākiem aizliedza meitas reģistrēt ar vārdu Princese, jo tas ir tituls nevis vārds.   

 

Turcijā nedrīkst bērniem nedrīkst likt vārdu Osama Bin Ladens, jo ir nepārprotama asociācija ar 11. septembra terora aktiem ASV. Šī paša iemesla dēļ Vācijā vecākiem nav atļauts bērnus nosaukt Ādolfa Hitlera vārdu kombinācijā. Tādi mēģinājumi ir bijuši! 

 

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 – šādi savu bērnu nenosauca kāds pāris Zviedrijā, bet gribēja gan. Bija domāts, ka šīs zīmes izrunās “Albin” un tā būtu mākslinieciska perfomance. 

 

Sauda Arābijā meitenes nav ļauts saukt par Lindām. Izsniegti 50 atteikumi ar pamatojumu, ka tas nav nacionālās tradīcijās balstīts bērna vārds. 

 

Saistītie raksti