Kā pasargāt apavus no mitruma? 5 padomi to kopšanai

Iestājoties mitram laikam, īpaša uzmanība jāvelta apaviem, proti tam, lai kājas tajos vienmēr būtu sausas.

Apavu kopšana jāsāk, pirms esi sācis tos valkāt.

FOTO: Shutterstock.com

Apavu kopšana jāsāk, pirms esi sācis tos valkāt.

Apavu kopšana jāsāk, pirms esi sācis tos valkāt. Tas attiecas gan uz jauniem apaviem, gan tiem, kas gaidījuši šo sezonu: piesūcini tos ar aizsarglīdzekļiem, lai materiālu pasargātu no mitruma un netīrumiem. 

Svarīgi ir apstrādāt visas apavu šuves, jo tajās pavisam viegli var iekļūt mitrums un dubļi.

Apstrādā ar līdzekli, kas atgrūž mitrumu, un tikai pēc tam, kad tas pilnībā nožuvis, uzklāj treknu apavu krēmu un ļauj tam iesūkties vairākas stundas. Tad apavus spodrini ar birsti vai mīkstu drāniņu.

Zamšādu un nubuku ar pretmitruma aerosolu apstrādā vairākas reizes pēc kārtas – pat trīs, pēc katras reizes ļaujot apaviem pilnībā izkalst. Apavu krēmu uz šiem apaviem nezied! 

 

Apavus kop, ienākot mājās, nevis ejot ārā. Noslauki lieko mitrumu, ja apavi nav jākaltē, iesmērē tos ar mitrumu aizturošu krēmu, kad nākamreiz tos vilksi kājās, līdzekļi būs paguvuši iedarboties un pildīs savas funkcijas. Šuves vari arī ieeļļot ar linsēklu vai rīcineļļu, lai novērstu mitruma iekļūšanu.

 

Reklāma
Reklāma

Tautas līdzekļi apavu kopšanai

  • Lai apavi nesamirktu, iesmērē tos ar linsēklu eļļu vai nesālīta speķa gabaliņu (der arī žāvēts).
  • Vari pagatavot arī paštaisītu krēmu, kas pasargās apavus gan no mitruma, gan baros to materiālu. Sajauc vienādās devās bišu vasku, terpentīnu un rīcineļļu – krēms gatavs!
  • Ja apavu materiāls pēc samirkšanas ir zaudējis savu elastību un izskatās sauss, apstrādā to ar rīcineļļu vai glicerīnu. Rūpīgi un saudzīgi to iesmērē apavos, bet neberz.
  • Dažkārt apavi, kas bija samirkuši, pēc tam nelabi ož, tad to iekšpusi apstrādā ar vāju ūdeņraža peroksīda vai kālija permanganāta šķīdumu – noņems nepatīkamo smaku.
  • Ja pēc samirkšanas netīrā ūdenī uz gaišas krāsas apaviem paliek plankumi, apstrādā tos ar citrona sulu vai siltā ūdenī izšķīdinātu sodu – viegli sasmērē vajadzīgo vietu. Pēc laika patīri netīruma vietu ar siltu lupatiņu – plankumam būtu jāpazūd.

 

Ieteikumi no: ''100 Labi Padomi"

Avots: jauns.lv