Trīs gadus pēc mazā Ivana Berladina nāves viņa mātei piespriež sodu

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra piemērojusi piespiedu darbu vienā no krimināllietām par 2017. gadā pie Liepājas pazudušo un vēlāk nosalušu atrasto piecgadnieku Ivanu Berladinu

 

2017. gada vasarā Liepājas pusē policija un brīvprātīgie desmit dienas meklēja bezvēsts pazudušu piecus gadus veco Ivanu Berladinu, kuru vēlāk atrada mirušu. (Foto: Valsts policija)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

2017. gada vasarā Liepājas pusē policija un brīvprātīgie desmit dienas meklēja bezvēsts pazudušu piecus gadus veco Ivanu Berladinu, kuru vēlāk atrada mirušu. (Foto: Valsts policija)

Prokuratūra pieņēmusi priekšrakstu par sodu un bērna mātei piemērojusi 140 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz vienu gadu, apliecināja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Kriminālprocesa likumā teikts, ka prokurors var pieņemt priekšrakstu par sodu, ņemot vērā izdarītā noziedzīga nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, personu raksturojošus datus un citus lietas apstākļus. Prokurors priekšrakstu par sodu noformē, ja apsūdzētais savu vainu atzinis.

Jau ziņots, ka prokuratūra šogad jūnijā bērna tuviniecei uzrādīja apsūdzību pēc Krimināllikuma 174.panta otrās daļas. Prokuratūrā un Valsts policijā (VP) apsūdzētās radniecības pakāpi joprojām neatklāj.

Apsūdzētajai, kurai bija pienākums rūpēties par bērnu un viņa drošību, ar netiešu nodomu cietsirdīgi apgājās ar mazgadīgo, nodarot psihiskas ciešanas, skaidroja prokuratūrā.

Krimināllikums par minēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Policijā saistībā ar šo traģēdiju ir atsevišķi izdalīts vēl viens kriminālprocess pret citām personām, un tajā joprojām turpinās izmeklēšana, vērtējot konkrētās personas rīcību un atbildību situācijā, apliecināja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova. Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska apliecināja, ka šajā lietā tiek vērtēta divu autobusu šoferu iespējamā atbildība.

Reklāma
Reklāma

2017.gada vasarā Liepājas pusē policija un brīvprātīgie desmit dienas meklēja bezvēsts pazudušu piecus gadus vecu zēnu vārdā Ivans. Viņš no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, bija izgājis 1.jūlijā aptuveni plkst.8.30.

Policija bija noskaidrojusi, ka puika viens pats, visticamāk, sajaucot pieturvietas, aizbraucis ar autobusu Grobiņas virzienā. Pazudušais zēns 11.jūlijā tika atrasts miris Grobiņas novada Dubeņos meža masīvā brikšņos. Ekspertīzē secināts, ka zēns miris no vispārējās organisma atdzišanas pazeminātas temperatūras iedarbībā.

Policija sāka kriminālprocesu, lai precīzi noskaidrotu gan zēna pazušanas un nāves apstākļus, gan izvērtētu iespējamo vecāku un autobusa šofera, kurš veda zēnu viņa pazušanas dienā, atbildību.

Saistībā ar zēna pazušanu prokuratūra citā kriminālprocesā par bezdarbību apsūdzēja nu jau bijušo VP Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieci. Viņa saņemto informāciju par Ivana iespējamo atrašanās vietu nebija nodevusi tālāk amatpersonām, kuras īstenoja zēna meklēšanu.

Prokuratūra policijas darbiniecei piemēroja piespiedu darbu.