Kā nogatavināt zaļus tomātus

Ja laukā laiks kļūst vēss un mitrs, ja ir apstākļi, kas veicina slimību rašanos gan siltumnīcā, gan zem klajas debess augošiem tomātiem, bieži vien nākas novākt nenogatavojušos, proti, zaļus tomātus. Kas jāņem vērā, lai tomāti turpinātu nogatavoties mājās?

Aizvien populārāki kļūst tādu šķirņu tomāti, kuri arī gatavi ir zaļā krāsā

FOTO: Shutterstock.com

Aizvien populārāki kļūst tādu šķirņu tomāti, kuri arī gatavi ir zaļā krāsā

Dari tā
■ Ja nācās novākt pilnīgi visus zaļos tomātus, pēc novākšanas vēlreiz tos izšķiro – vienā kaudzē liec tos, kuri ir gaiši zaļi, bet otrā tos, kuri ir ļoti zaļi, gandrīz tumši zaļi. Jārēķinās, ka šie izteikti zaļie diez vai nogatavosies. Ja vietas daudz, protams, vari tos atstāt, bet lielas cerības nevajag lolot.


■ Tomātus noslauki pilnīgi sausus. Liec tos vienā kārtā vai nu seklā kastē, vai uz koka paplātes (ja zaļo tomātu daudz un vietas maz, tad optimālais variants ir uzglabāšana kastēs, kur tomātus liek divās kārtās, sliktākajā gadījumā – trīs kārtās) un novieto ne visai gaišā vietā. Saules stari nepavisam nav vēlami.

■ Ja gribi tomātus nogatavināt straujāk, tiem ir piemērota diezgan silta vieta – ap 20 grādiem. Ja gribi, lai zaļie tomāti ilgāk uzglabājas un lēnāk krāsojas, tos ieteicams turēt 13–14 grādu temperatūrā (bet ne zemākā).

■ Tā kā zaļie tomāti mēdz bojāties, tie regulāri jāpārbauda un jāizlasa laukā visi, uz kuriem parādījušies brūni plankumi vai citas bojāšanās pazīmes.

■ Lai paātrinātu tomātu sārtošanos, vari tiem blakus nolikt ābolus vai banānus. Šie augli izdala etilēnu, kas veicina nogatavošanos.

Reklāma
Reklāma

Der zināt

● Aizvien populārāki kļūst tādu šķirņu tomāti, kuri arī gatavi ir zaļā krāsā. Ja ir nopirkti nezināmas šķirnes stādi un tomāti pat siltumnīcā kā nekrāsojas, tā nekrāsojas, der kādu pārgriezt uz pusēm un pagaršot – iespējams, ka tas jau ir pilnīgi gatavs un gards!

No žurnāla "100 Labi Padomi"