Kā organizēt bērnu slimošanu ar iesnām? Mācību iestādēs izstrādāti stingrāki veselības notikumi

Kā raksta portāls www.lsm.lv, daudzi vecāki ar lielām bažām raugās uz izglītības iestāžu nosacījumiem, ka skolu un dārziņu nedrīkst apmeklēt bērni ar iesnām un klepu, kas rudens sezonā Latvijā ir ļoti bieža saslimšana. Izglītības iestāžu vadītāji un medicīnas darbinieki apstiprina, ka noteikumi šajā pastiprinātās drošības laikā ir stingrāki. Skolēns, kuram ir elpceļu iekaisums, skolu nedrīkst apmeklēt, ja šāda saslimšana ir hroniska, mācību iestādei jāiesniedz ģimenes ārsta izrakstīta izziņa par bērna veselības stāvokli.

Šis rudens nāk ar bažām daudziem vecākiem

FOTO: Shutterstock.com

Šis rudens nāk ar bažām daudziem vecākiem

Ādažu vidusskolā mācās 1730 bērni, ir izstrādāti drošības noteikumi, skolā ir temperatūras mērīšanas iekārta. Skolas direktors Česlavs Batņa skaidro, ka skolas jaunieši respektē skolas noteikumus. Jau 2.septembrī pie skolas ārstes bija devušies bērni, kuriem bija sūdzības par iesnām un kakla sāpēm. Skolā ir izstrādāti informatīvie materiāli, kuros teikts, ka ar elpceļu saslimšanām bērns skolu nedrīkst apmeklēt. Ja tā notiek, to konstatē, ziņu nodod vecākiem, kuriem jāierodas uz skolu pakaļ bērnam.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) iesaka izglītības iestādēs rīkoties stingri un konsekventi - ja bērns ir saaukstējies, tad uz skolu dodas pēc divām līdz piecām dienām. Atgriezties skolā var, uzrādot ārsta zīmi.

Ja vecākiem šķiet, ka izglītības iestādes prasības par bērnu veselību ir pārspīlētas, to jāpārrunā izglītības iestādē.

Bērnudārza vadītāja Liene Jurgenberga pauž, ka bieži rudenī jaunie bērnudārza apmeklētāji situācijai pielāgojas pamazām, mazi bērni dažreiz dārziņu apmeklē divas dienas, tad divas nedēļas atveseļojas. Ar iesnām apmeklēt pirmskolas iestādi neļauj. Ja bērnam ir hroniskas saslimšanas (alerģiskas iesnas vai astmatiskās iesnas), tad ar ārsta zīmi var apmeklēt dārziņu.

Reklāma
Reklāma

SPKC pārstāve Ilona Liskova uzsver, ka visi, arī mācību iestādes ir sagatavojušās šai situācijai, ka papildus tam, kā par veselību rūpējās visu laiku, tagad ir rūpes par Covid-19.  “Visi esam kļuvuši modrāki un uzmanīgāki. Iestādes pārdomājušas savu kārtību, kā komunicēt ar vecākiem. Tas ir komandas darbs. Arī vecāki padomā, vai visa informācija par bērnu ir izglītības iestādei. Rūpes gan par bērna veselību, gan kolektīva veselības stāvokli ir redzamas. Ja vecākiem šķiet, ka izglītības iestādes prasības par bērnu veselību ir pārspīlētas, to jāpārrunā izglītības iestādē,” pauž Ilona Liskova.

Visu rakstu lasiet portālā www.lsm.lv.