Kas veicina blaugznu rašanos un kā tās novērst?

Blaugznu iemesli ir dažādi – tās var būt saistītas ar nepiemērotu matu kosmētisko līdzekļu lietošanu, tauku dziedzeru nepareizu darbību, stresu vai hormonālām izmaiņām. Daudziem blaugznas parādās tikai sezonāli, rudens un ziemas periodā, kad ir ievērojamas temperatūras svārstības, jo šādos apstākļos galvas ādas šūnas strauji zaudē mitrumu un ātri pārragojas, kā rezultātā rodas nieze un blaugznas. Kas vēl var veicināt blaugznu rašanos un kā tās novērst, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Ikviens jau savlaicīgi var rūpēties par veselīgu galvas ādu, nodrošinot sevi ar pilnvērtīgu uzturu.

FOTO: Shutterstock.com

Ikviens jau savlaicīgi var rūpēties par veselīgu galvas ādu, nodrošinot sevi ar pilnvērtīgu uzturu.

“Blaugznas rodas galvas ādas pašatjaunošanās procesā – veselas galvas ādas epidermas šūnas iziet 28 dienu dzīves ciklu. Šajā ciklā šūnas no apakšējā slāņa, kur tās veidojas un dalās, tālāk nobriest un lēnām virzās uz augšu. Procesa laikā šūna zaudē mitrumu un tuvojoties augšējam epidermas slānim, pārragojas un atdalās no galvas ādas. Ja galvas āda ir vesela, mēs šo procesu neievērojam, taču, ja, kaut kādu iemeslu dēļ šūnu nobriešanas un dzīves cikls ir traucēts –  paātrināts vai mazāks par 28 dienām, tad šūnas lielākā apjomā un ātrāk nonāk galvas virsējā slānī un pārragojas. Tās nav pietiekami zaudējušas mitrumu un salīp kopā, kā rezultātā veidojas blaugznas, kas ir labi pamanāmas,” skaidro farmaceite Ivanda Krastiņa.

 

Ja galvas ādā ir ieperinājusies kāda patogēno sēnīšu infekcija, organisms atbild ar pastiprinātu šūnu veidošanos, lai izspiestu sēnīti, līdz ar to šūnas lielākā daudzumā līdz galam neiziet savu dzīves ciklu, bet ātri nolobās un veidojas blaugznas. 

 

Blaugznu iemesls var būt arī sēnīšu infekcijas, dažādas saslimšanas, diētas un nepareizs uzturs
Galvas ādai ir sava mikroflora, kuras sastāvā ietilpst dažādi mikroorganismi, tai skaitā raugveida sēnīte. Ja kādu apstākļu dēļ, piemēram, stresa, hormonālo izmaiņu, pazeminātas imunitātes rezultātā, tā savairojas, rodas blaugznas. Tāpat, ja galvas ādā ir ieperinājusies kāda patogēno sēnīšu infekcija, organisms atbild ar pastiprinātu šūnu veidošanos, lai izspiestu sēnīti, līdz ar to šūnas lielākā daudzumā līdz galam neiziet savu dzīves ciklu, bet ātri nolobās un veidojas blaugznas. 

Blaugznas var būt arī simptoms dažādām saslimšanām, piemēram, psoriāzei, neiroloģiskām saslimšanām, vairogdziedzera funkciju traucējumiem, kuņģa zarnu trakta slimībām, dzelzs deficītam, kā arī alerģijām un novājinātai imunitātei. Blaugznu iemesls var būt arī nepareizs uzturs un drastiskas diētas. Piemēram, pārāk taukains vai ogļhidrātiem bagāts uzturs ļauj pastiprināti savairoties raugveida sēnītei, savukārt ass, sāļš uzturs, pārlieku daudz kafijas, alkohola un šokolādes izmaina tauku dziedzeru sekrētu un kairina ādas šūnas. Samazināts olbaltumvielu, dārzeņu, omega 3, 6, 9 un D vitamīna daudzums ir iemesls sliktam ādas stāvoklim un šūnu darbībai. Arī nepiemērota matu kosmētika (šampūni, balzami, maskas, matu veidošanas līdzekļi) var būt pārlieku kairinoši un izraisīt niezi un blaugznu rašanos.

Sausa un taukaina tipa blaugznas
Blaugznas ir divu tipu – sausās un taukainās. Sausā tipa blaugznas ir baltas, sīkas pārsliņas, un tās veidojas, ja tauku dziedzeri izstrādā par maz sekrēta. Savukārt taukainā tipa blaugznas ir lielākas, dzeltenas un plēkšņveida, tās veidojas, ja tauku sekrēta ir par daudz.

Reklāma
Reklāma

Risinājums atkarīgs no blaugznu iemesla
Lai novērstu blaugznu veidošanos, vispirms ir jānoskaidro to rašanās iemesls. Visprecīzāk to varēs izdarīt dermatologs vai matu speciālists – trihologs.

Ja iemesls ir sausa galvas āda, kairinošu un nepiemērotu matu kopšanas līdzekļu izvēle, būs līdzēts, ja nomainīsiet matu kosmētiku un lietosiet ikdienā saudzīgu, mitrinošu šampūnu. Var izmantot arī pretblaugznu šampūnu sausai galvas ādai, jo šādu šampūnu sastāvā esošā salicilskābe un piroktona olamīns attīrīs galvas ādu no sausajām zvīņām un mitrinās to.

Ja par iemeslu ir seborejisks dermatīts (pārāk daudz tauku sekrēta) vai psoriāze, jāizvēlas šampūns vai maska ar nolobošām, attīrošam un pretniezes īpašībām. Šādi šampūni visbiežāk saturēs salicilskābi, selēna sulfīdu, piroktona olamīnu, cinku. Cīņā pret taukainām blaugznām labi der šampūns ar darvu un klimbazolu, jo tas samazina tauku dziedzeru darbību, kā arī palēnina sēnīšu savairošanos.

Savukārt sēnīšu infekcijas radītu blaugznu gadījumā jālieto šampūns ar ketokonazolu. Gan pret taukainām, gan sausām blaugznām labi palīdz tējas koka šampūni, jo tiem ir pretiekaisuma, pretsēnīšu un pretmikrobu iedarbība. 

“Ja ar pretblaugznu šampūnu mati tiek mazgāti vienu mēnesi 2–4 reizes nedēļā un nav nekādu uzlabojumu, ar speciālista palīdzību ir jānoskaidro precīzs iemesls, lai izārstētos no blaugznām, taču ikviens jau savlaicīgi var rūpēties par veselīgu galvas ādu, nodrošinot sevi ar pilnvērtīgu uzturu. Organismam ir nepieciešams pietiekami daudz omega 3, 6, 9 taukskābju, D vitamīns, dzelzs, cinks un selēns, kā arī A un E vitamīns,” stāsta farmaceite Ivanda Krastiņa.