Bērns un elektriskā zobu birste. Plusi un mīnusi

Elektriskās zobu birstes var šķist gan lietderīgs, gan pārāk inovatīvs pirkums. Tomēr, kādi ir to plusi un mīnusi, skaidro zobārstniecības “Adenta” zobārste Ilze Žuravļova, kas specializējusies bērnu zobārstniecībā.

Zobārste atzīst, ka, viņasprāt, elektriskajām zobu birstēm ir vairāk plusu nekā mīnusu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zobārste atzīst, ka, viņasprāt, elektriskajām zobu birstēm ir vairāk plusu nekā mīnusu.

Pats agrākais laiks, kad vecāki varētu apsvērt iespēju iegādāties elektrisko zobu birsti savam bērnam, ir laiks, kad ir noformējies viss piena zobu sakodiens. Kā teic zobārste – tas varētu būt ap četru gadu vecumu.

 

Plusi, kas varētu būt elektriskajai zobu birstei

Zobārste atzīst, ka, viņasprāt, elektriskajām zobu birstēm ir vairāk plusu nekā mīnusu:

  • ar elektrisko zobu birsti visbiežāk zobu tīrīšana bērnam kļūst patīkamāka un interesantāka;
  • bērniem tā kalpo kā laba motivācija tīrīt zobus;
  • vecākiem bērniem tas var šķist moderni;
  • mazākiem bērniem, kam nav izveidojušās veiklas pirkstu kustības, elektriskā zobu birste var palīdzēt daudz labāk iztīrīt zobus;
  • dažādas tehnoloģiju iespējas padara šo procesu interesantāku – zobu birstes savienojums caur “bluetooth” ar telefonu ļauj uzlikt atgādinājumus, kas palīdz sekot līdzi baterijas līmenim, atgādina, kad jāmaina uzgalis;
  • vecākiem bērniem un pieaugušajiem neļauj veidoties tumšajam pigmentam;
  • elektriskā zobu birste veic daudz vairāk birstes kustību minūtē (zobu tīrīšanās laikā) salīdzinot ar manuālo zobu birsti, līdz ar to noņem aplikumu daudz efektīvāk;
  • elektriskās zobu birstes var palīdzēt tīrīt zobus rekomendētās 2 minūtes, jo tajās ir iestrādāts īpašs "taimeris";
  • mazākiem bērniem, kas tīra zobus ar elektrisko zobu birsti, pēc tam var būt vieglāk adaptēties zobārsta kabinetā – viņi ir jau pieraduši pie dažādām skaņām un vibrācijām mutes dobumā.

Pie mīnusiem varētu atzīmēt cenu, jo tā ir dārgāka ierīce nekā vienkāršā zobu birste. Tāpat varbūt kādam mazākam bērnam šī birste var radīt nepatīkamas sajūtas vai bailes no trokšņa vai vibrācijas. “Pārejot uz elektrisko zobu birsti, divas trīs dienas būs vajadzīgas, lai pierastu pie sajūtam, ko tā rada. Iespējams, kādam tas nepatiks, taču to paredzēt nevar,” atzīst ārste.

 

Zobārste atzīst, ka, viņasprāt, elektriskajām zobu birstēm ir vairāk plusu nekā mīnusu

 

Kad ieteicama, bet kad ne?

“Elektriskā zobu birste būtu ieteicama bērniem ar dažādiem attīstības traucējumiem, kuriem roku kustības ir vājākas un tās nav tik viegli kontrolēt. Viņiem zobu tīrīšanas procesu atvieglot varētu elektriskā zobu birste. Tāpat mazākiem bērniem pirmsskolas vecumā šāda birste var būt labs palīgs. Tā var būt noderīga ģimenēs, kurās nav ieraduma vecākiem pārtīrīt bērniem zobus vai kurās bērnu zobu tīrīšanai nav iespējams izsekot līdzi,” stāsta ārste.

 

Kā atzīst speciāliste, nav tādas situācijas, kad elektriskā zobu birste nav vēlama. Vienīgi, ja tās lietošana sagādā diskomfortu, ir nepatīkama vai ja maziem bērniem tā izraisa bailes, tad, protams, to nevajadzētu izmantot.

 

Kā izvēlēties zobu pastu?

Zobu pastas izvēle ir diezgan individuāla lieta, taču noteikti ir labi ļaut bērnam pašam to izraudzīties un izteikt savu viedokli par to, kas viņam ir patīkams. “Galvenais rādītājs, ko ņemt vērā, izvēloties zobu pastu, ir fluora esamība tās sastāvā. Es noteikti ieteiktu izvēlēties fluoru saturošu zobu pastu. Maziem bērniem līdz piecu gadu vecumam piemērota būs pasta ar 500 fluora vienībām. Tas ir mazāks daudzums nekā  fluorīdu sastāvs pieaugušo pastā, jo šajā vecumā bērni vēl kādu daļu no zobu pastas apēd un nemāk to izspļaut. Lielākiem bērniem fluorīdu apjoms būs 1000, 1500, pat 2000 fluora vienību,” stāsta zobārste. Viņa norāda, ka fluors zobu pastās ir kā kariesa profilakses līdzeklis.

 

Ja bērns ir alerģisks, tad noteikti, izvēloties pastu, jāskatās bērna individuālā reakcija uz to

 

Atsevišķu zobu pastu sastāvā ir arī citas komponentes, līdz ar to ir pastas, piemēram, jutīgiem zobiem, sliktai elpai, pretiekaisuma, pastas ar baltinošu efektu. Var pievērst īpašu uzmanību želejveida pastām – tajās lielā daudzumā ir sorbitols, kas ir cukura aizvietotājs. Tas varētu nodrošināt pastai patīkamāku garšu, taču bērnam tas nebūtu pārāk ieteicams. Tāpat ir jāskatās, lai bērni, kam ir piena alerģija, nelietotu zobu pastu, kuras sastāvā ir kazeīns. “Ja bērns ir alerģisks, tad noteikti, izvēloties pastu, jāskatās bērna individuālā reakcija uz to,” uzsver I. Žuravļova.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKLĀMAS INFORMĀCIJA

Rakstu sērija "Bērna mutes veselība" ir tapusi sadarbībā ar Philips Sonicare elektrisko zobu birsti bērniem.

Lielāka jautrība, labāka tīrīšana!

Interesants veids, kā bērniem iemācīt tīrīt zobus. Philips Sonicare For Kids zobu birste ar jautru lietotni, kas palīdz bērniem tīrīt zobus rūpīgāk un ilgāk. Bērniem ir interesanti un viņi apgūst pareizu zobu tīrīšanas tehniku.