Zobu ārste: Zobu tīrīšanas rituāls bērnam jāveido jau no pirmā zoba

Bērna pirmais zobiņš vecākos bieži izraisa sajūsmu un liecina, ka mazulis attīstās un aug. Tomēr tie ir ne tikai lieli prieki, bet tās ir arī jaunas rūpes par zobu veselību. Kā bērnam veidot zobu tīrīšanas rituālu un to uzraudzīt, stāsta zobārstniecības “Adenta” zobārste Ilze Žuravļova, kas specializējusies bērnu zobārstniecībā.

Būtiski zobu tīrīšanas ieradumu bērnam veidot tā, lai tas viņam būtu interesanti.

FOTO: Shutterstock.com

Būtiski zobu tīrīšanas ieradumu bērnam veidot tā, lai tas viņam būtu interesanti.

Zobu tīrīšana, lai arī pieaugušajiem reizēm pašsaprotama lieta, bērniem kā ieradums izveidojas ilgākā laikā un nemaz neliekas tik pašsaprotama. Tāpēc vecākiem ir vēlams pieiet šai lietai atbildīgi un ir jāatceras, ka arī šajā jomā ļoti svarīga ir vecāku iesaiste un piemērs.

 

Ir vērts piedomāt pie tā, lai zobu tīrīšana ir aizraujoša. Var bērnam stāstīt par mikrobiem, kas jānotīra, ir lietderīgi izmantot kādu mantiņu, kurai arī var pa jokam pucēt zobus

 

Rituāls – no pirmā zobiņa

Speciāliste uzsver, ka mazulim zobus jāsāk tīrīt jau no paša pirmā zobiņa, kas ir izšķīlies. Tas ir svarīgi ne tikai zobu veselībai, bet arī tam, lai mazulim iesakņotos apziņa, ka zobi ir jātīra. “Zobi bērnam ir jātīra katru dienu, divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Ideālajā gadījumā būtu tīrīt pēc katras ēdienreizes, taču tas bieži nav iespējams. Lai zobu tīrīšanas rituāls veidotos veiksmīgs, ir ļoti svarīgi tos tīrīt tādos laikos, kad mazulis nav saguris, ir labā noskaņojumā,” stāsta ārste. Zobu tīrīšana noteikti iederēsies bērna un ģimenes rīta un vakara rutīnā. Jāatceras, ka zobi jātīra ar vecumam atbilstošu zobu pastu pēc ēšanas un pēc zobu tīrīšanas neko vairs nevajag ēst, bet var padzerties tīru ūdeni.

 

Mazi bērni mācās caur rotaļu

Būtiski zobu tīrīšanas ieradumu bērnam veidot tā, lai tas viņam būtu interesanti. “Ir vērts piedomāt pie tā, lai zobu tīrīšana ir aizraujoša. Var bērnam stāstīt par mikrobiem, kas jānotīra, ir lietderīgi izmantot kādu mantiņu, kurai arī var pa jokam pucēt zobus. Vēl izplatīts ir stāsts par zobgrauzi un netīrumiem, ko bērns ar pastu un birstīti pieveic,” teic I. Žuravļova. Viņa piebilst, ka ir svarīgi vecākiem atbildēt uz jautājumiem, kas bērniem rodas par zobu tīrīšanu un higiēnu. Speciāliste atgādina – lai arī sākotnēji zobu tīrīšana notiek caur rotaļu, zobiņi ir jātīra apmēram 2–3 minūtes. Tāpat, lai rituāls veidotos patīkamāks, lielākiem bērniem ir ieteicams pašiem ļaut izvēlēties zobu birsti un pastu.

 

Bērnam pašregulācija attiecībā uz savu veselību un zobu tīrīšanu, ja līdz tam ir izveidots zobu tīrīšanas rituāls, jau sāk nostiprināties skolas vecumā – no septiņiem gadiem

 

Vecāku piemērs

Dažiem bērniem rituālu palīdzēs stiprināt, ja ar mazo zobus kopā tīrīs arī mamma vai tētis. Zobārste atzīmē, ka vecākiem, ja viņi vēlas, lai bērnos izveidojas ieradums zobus tīrīt ik dienu, pašiem tas ir jādara. “Tas nestrādās, ja vecāki paši šajā ziņā slinkos un ik pa brīdim sava slinkuma dēļ netīrīs zobus. Tad tas vairs nav rituāls. Rituāls ir, kad zobi tiek tīrīti katru dienu, divas reizes dienā – gan no rīta, gan vakarā. Tas nav tikai vakara rituāls vai nedēļas nogaļu rituāls,” skaidro speciāliste. Viņa atzīst, ka arī dienās, kad mazulis ir noguris, vai reizēs pēc svētkiem vai svinībām ir ieteicams atrast to labāko laiku, kad bērns ir gatavs sadarboties un iztīrīt zobus.

 

Vecākam bērnam – motivācija

Ja mazākiem bērniem tas būs pieaugušais, kas arī praktiski tīrīs zobus, tad lielākiem bērniem motivācija būs vecāku iesaiste zobu tīrīšanas rituālā. “Apmēram līdz 10 gadu vecumam pieaugušajam zobi bērnam būtu jāpārtīra. Daži speciālisti iesaka to darīt līdz 12 gadiem, bet es domāju, ka vajadzētu skatīties arī pēc konkrētā bērna rakstura. Būs bērni, kas jau 10 gados varēs paši iztīrīt zobus pietiekami labi,” teic ārste. Viņa arī pauž nostāju, ka bērnam pašregulācija attiecībā uz savu veselību un zobu tīrīšanu, ja līdz tam ir izveidots zobu tīrīšanas rituāls, jau sāk nostiprināties skolas vecumā – no septiņiem gadiem. Tomēr speciāliste norāda, ka vecāku interešu lokā jautājums par to, vai bērns ir iztīrījis zobus, varētu saglabāties līdz apmēram 16 gadu vecumam. “Ir vērts pasekot līdzi bērnam un motivēt arī pusaudzi tīrīt zobus, lai tas tiešām nostiprinātos kā ikdienas ieradums.”

 

Kļūdas zobu tīrīšanas rutīnas veidošanā

Kā viena no izplatītākajām kļūdām zobu tīrīšanas rutīnas veidošanā varētu būt bērnu zobu netīrīšana vecāku noguruma, slinkuma vai laika trūkuma dēļ. Arī nepareiza tīrīšana ir kļūda, ko vecāki mēdz pieļaut, – piemēram, vecumam neatbilstošas zobu pastas vai birstes izvēle, nepatīkama rituāla veidošana, kā rezultātā mazulis atsakās tīrīt zobus. Reizēm nepareiza laika izvēle arī traucē veidot pozitīvas asociācijas ar zobu tīrīšanu – ja bērns ir pārguris, zobu tīrīšanai viņš, iespējams, pretosies.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKLĀMAS INFORMĀCIJA

Rakstu sērija "Bērna mutes veselība" ir tapusi sadarbībā ar Philips Sonicare elektrisko zobu birsti bērniem.

Lielāka jautrība, labāka tīrīšana!

Interesants veids, kā bērniem iemācīt tīrīt zobus. Philips Sonicare For Kids zobu birste ar jautru lietotni, kas palīdz bērniem tīrīt zobus rūpīgāk un ilgāk. Bērniem ir interesanti un viņi apgūst pareizu zobu tīrīšanas tehniku.