Bērns uzsāk skolu, kas jāņem vērā gatavojot brokastis? Komentē uztura speciāliste

Bērna organisms nepārtraukti aug un attīstās, tāpēc ļoti svarīgi ir sekot līdzi tam, ko ēd mūsu bērni. Daudzi vecāki apjūk, jo līdz šim bērns brokastis ir saņēmis bērnudārzā. Praktiskos piemēros dalās uztura speciāliste Dana, kas palīdzēs iedvesmoties un pagatavot veselīgas brokastis ātri un ērti.

Agrā vecumā veidojas bērna uztura paradumi, tāpēc īpaši svarīgi ir pieradināt bērnu pie sabalansēta uztura.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Agrā vecumā veidojas bērna uztura paradumi, tāpēc īpaši svarīgi ir pieradināt bērnu pie sabalansēta uztura.

Pēc Pasaules veselības organizācijas (PVO) izveidotajām vadlīnijām ir zināms, ka tieši regulāras maltītes ir tās, kas palīdzēs uzņemt ikdienā nepieciešamās uzturvielas un enerģiju. 

 

Vai zināji, ka:

• Ieteicamas 4-5 ēdienreizes dienā, lai bērns varētu uzņemt vajadzīgo ogļhidrātu (graudaugi, maize, kartupeļi), olbaltumvielu (gaļa, piena produkti, pākšaugi), tauku (augu eļļa, treknas zivis, rieksti, avokado), vitamīnu un minerālvielu daudzumu;

• Brokastis nereti pielīdzina svarīgākajai ēdienreizei un tā arī ir. Pēc miega organismam ir jāatjauno enerģija, uzņemot uzturu;

• Jau agrā vecumā veidojas bērna uztura paradumi, tāpēc īpaši svarīgi ir pieradināt bērnu pie sabalansēta uztura. Turklāt veselīgs uzturs palīdz mazāk slimot vīrusu laikā

 

Baltmaize, saldskābmaize, cepumi, kūkas, bulciņas un brokastu pārslas ir “tukšā” enerģija, kas veicina liekā svara un citu veselības problēmu attīstības risku. 

 

Labie un sliktie piemēri, ko ņemt vērā, plānojot bērna brokastu ēdienkarti:

• Rafinētie- balto kviešu miltu izstrādājumi. To lietošanu uzturā vajadzētu samazināt. Baltmaize, saldskābmaize, cepumi, kūkas, bulciņas un brokastu pārslas ir “tukšā” enerģija, kas veicina liekā svara un citu veselības problēmu attīstības risku. 

• Ieteicams izvēlēties pilngraudu produktus. Pilngraudu kviešu, rudzu, miežu, griķu miltus un to izstrādājumus, kas satur vērtīgas bioloģiski aktīvās vielas, vitamīnus un šķiedrvielas. Rupjmaize, kliju maize, maize ar riekstiem vai sēklu maisījumu ir labākā izvēle. 

• Svarīgi katrā ēdienreizē iekļaut augļus un dārzeņus, tāpēc pie maizes šķēles būtu vēlams pievienot gurķi, tomātu, salātlapas vai citu sezonālo dārzeni. 

• Izcils ogļhidrātu avots ir auzu pārslu putra. Reti kurš zina, ka populārās brokastu pārslas, kas jāaplej ar pienu, ir ar pārmērīgu cukura daudzumu. Šādas pārslas ir našķis. 

• Ieteicams dot priekšroku liesai gaļai. Vārīta, liesa gaļa ir vērtīgs olbaltumvielu avots un satur visas neaizstājamas aminoskābes. 

• Neaizrauties ar šokolādes krēmu. Bērnu iecienītajā Nutellā ir vairāk kā 11 karotes cukura uz 100g produkta. Labāk izvēlēties zemesriekstu sviestu ar tumšo šokolādi, kur cukura daudzums ir krietni mazāks - 3 karotes cukura uz 100 g produkta. 

 

 

Reklāma
Reklāma

Kam dot priekšroku izvēloties pirkumus?

Veikalu plauktos pārtikas produktu klāsts ir plašs un daudzveidīgs, bet svarīgi starp tiem ir atrast veselīgas alternatīvas. Svarīgi ir pievērst uzmanību tieši produkta saturam, kas ir ar samazinātu sāls, cukura un E vielu daudzumu. 

 

 

Uztura speciāliste Dana atzīmē, ka mēs varam lepoties ar daudziem pašmāju ražotājiem, kuru produkti ir veselīgi un uzturam draudzīgi, piemēram, Rasēns jogurts ar samazinātu cukura daudzumu, Maiziņš pilngraudu maize ar augstu šķiedrvielu saturu vai Rēzeknes gaļas kombināta bērnu cīsiņi bez E ar samazinātu sāls daudzumu. 

 

Turklāt jāatzīmē, ka šobrīd arī lielākie tirdzniecības tīkli arvien lielāku vērību pievērš veselīgam uzturam un paplašina sortimentu.

 

Uztura speciāliste Dana komentē: “Ja vecāki ir ļoti aizņemti, arī maizīte var būt sabalansētu brokastu variants, ko pagatavot no rīta!”

 

Piemērs veselīgām bērna brokastīm, ko iesaka uztura speciāliste Dana:

Pilngraudu maize “Maiziņš” (Latvijas Maiznieks) - vērtīgs ogļhidrātu, proteīna un šķiedrvielu avots. Satur maz cukura. Pilngraudu maize nodrošina ar nepieciešamo enerģiju un satur arī vērtīgas minerālvielas (kāliju, magniju un kalciju).

 

Bērnu cīsiņi bez E (Rēzeknes gaļas kombināts) - satur 85% gaļas, kas ir vērtīgs olbaltumvielu avots, satur arī B grupas vitamīnus, dzelzi un cinku. Šīs produkts nesatur E vielas un ir ar samazinātu sāls daudzumu.

 

Avokado - satur vērtīgos jeb “labos” taukus. Tauki nodrošina organismu ar enerģiju un taukskābēm, kas veicina taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, E, K) uzsūkšanos.

 

Tomāti ( “Mežvidi” Latvijā audzēti) satur vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas.