Palīdzi savai mammai dzīvot labāk

Māte mums katrai pasaulē ir tikai viena – vislabākā, vismīļākā, visskaistākā... Arī gadu ritējums nespēj mazināt viņas pievilcību mūsu acīs. Tāpat kā bērnībā, grūtos brīžos ir tik labi uzklausīt viņas mierinājumu, rast padomu un zināt, ka pasaulē ir kāds, kas Tevi bezgalīgi mīl. 

Sievietes iegurņa lejasdaļas muskuļi novecojot kļūst vājāki, samazinās to elastīgums, un pat neliela slodze - klepošana, smiešanās var izraisīt urīna noplūdi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sievietes iegurņa lejasdaļas muskuļi novecojot kļūst vājāki, samazinās to elastīgums, un pat neliela slodze - klepošana, smiešanās var izraisīt urīna noplūdi.

Tik ļoti gribas ticēt, ka mamma vienmēr būs vesela, stipra, visu varoša un mīloša. Bet vai vienmēr esam pietiekami vērīgas un uzmanīgas pret savām pasaulē labākajām mammām un vecmāmiņām? Varbūt esi ievērojusi, ka Tava vienmēr darbīgā, dzīvespriecīgā mamma pēdējā laikā izturas savādāk – bieži izvairās iziet no mājas, doties garākos ceļojumos, uz teātri vai koncertu. Iespējams, ka tas saistīts ar kādām veselības problēmām, par kurām mamma nevēlas vai kautrējas runāt?

 

Tu varbūt nezini, bet ļoti daudzas sievietes dažādos dzīves brīžos piemeklē tāda delikāta, nepatīkama, bet viegli risināma intīmās veselības problēma kā urīna nesaturēšana. Daudzas sievietes ar to sastopas grūtniecības pēdējos mēnešos vai īsi pēc dzemdībām, kā arī sasniedzot menopauzi. Riska grupā ir cilvēki ar liekā svara problēmu un neiroloģiskām saslimšanām. Sievietes iegurņa lejasdaļas muskuļi novecojot kļūst vājāki, samazinās to elastīgums, un pat neliela slodze - klepošana, smiešanās var izraisīt urīna noplūdi. Iespējams, Tava mamma, sastopoties ar šo neierasto problēmu, ir apjukusi, nobijusies vai vienkārši nevēlas apgrūtināt citus ar savām nebūšanām. Diemžēl arī ne visi ārsti Latvijā izprot un ir gatavi iedziļināties urīna nesaturēšanas jautājumos, un ļoti ticams, ka Tava mamma nemaz īsti nezina, kur meklēt palīdzību. 

 

Tāpēc varbūt tieši Tu vari palīdzēt savai mammai šo problēmu risināt, uzlabojot viņas dzīves kvalitāti un pasargājot no nepatīkamām situācijām. Tieši tāpat, kā mamma pusaudža gados palīdzēja Tev izprast mulsinošos jautājumus par pirmajām mēnešreizēm, attiecībām ar puišiem, ginekologa apmeklējumu, kontracepciju un daudz ko citu. Tavai mammai nevajadzēs daudzas vizītes pie ārstiem, nebūs jāveic dārgi izmeklējumi vai analīzes. Būs nepieciešams tikai Tavs iedrošinājums un draudzīgs ieteikums doties vizītē pie zinoša urologa, kurš ieteiks labāko ārstēšanas metodi un pareizos higiēnas līdzekļus.

 

Problēma, par kuru nerunā

Inkontinence jeb urīna nesaturēšana sabiedrībā valdošo aizspriedumu dēļ ir tēma, par kuru ļoti maz runā, taču tā ir aktuāla problēma daudziem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Tie, kas saskārušies ar inkontinenci, nereti uzskata, ka nesaturēšana ir diagnoze uz mūžu un saistīta ar novecošanas procesiem. Tomēr ar urīna nesaturēšanu saskaras kā jauni, tā veci, vidēji katra ceturtā sieviete kaut reizi mūžā un nedaudz retāk vīrieši. Pētījumi liecina, ka visā Latvijā kopā ir aptuveni 150 000 cilvēku, kuri cieš no urīna nesaturēšanas dažādās pakāpēs. Nereti inkontinenci sievietēm, iespējams, arī Tavai mammai, izraisa menopauze. Novecojot ķermeņa muskuļiem, samazinās sieviešu hormonu estrogēnu daudzums, kā rezultātā gļotāda urīnpūslī un urīnceļu sieniņās kļūst plānāka. Pavājinās iegurņa lejasdaļas muskuļu asins apgāde, to funkcionēšana, kas veicina urīna nesaturēšanu. 

 

Reklāma
Reklāma

Jebkura veida problēmas ar urīna saturēšanu veicina iekaisumu veidošanos, pasliktina nieru funkciju. Nespējot rast palīdzību pie mediķiem, diemžēl cilvēki ar inkontinenci cīnās pašu spēkiem, kas nav efektīvi. Viņi pārstāj lietot šķidrumu, tādējādi pakļaujot sevi vēl lielākam infekcijas riskam, jo netiek izvadītas šlakvielas; nesmejas, neiet ārā no mājas, sevi lieki ierobežo un pasliktina savas dzīves kvalitāti. Tu taču nekādā gadījumā negribētu, lai šāda dzīve piemeklētu arī Tavu mammu vai vecmāmiņu, vai nē?

 

Iespējas ārstēt un atvieglot situāciju

Labā ziņa ir tā, ka urīna nesaturēšanu var ārstēt ar dažādām metodēm un vairumā gadījumu to iespējams mazināt vai izārstēt pilnībā. Tikai tas ir jādara pareizi, kopā ar zinošu speciālistu izvēloties atbilstošu terapiju. Menopauzes vecuma sievietēm urīna nesaturēšanas problēmu var risināt, ārstējot estrogēnu trūkumu organismā. Ļoti efektīvi urīna nesaturēšanas problēmu atvieglo iegurņa lejasdaļas muskuļu nostiprināšana, veicot regulārus un vienkāršus vingrinājumus.

 

Jālieto pareizie higiēnas līdzekļi

Vienlaikus jāzina, ka inkontinences gadījumā ļoti svarīgi ir lietot pareizos urīnu uzsūcošos higiēnas līdzekļus. Zināmākie un Latvijas sieviešu vidū iecienītākie ieliktnīši, paketes un uzsūcošās biksītes ir TENA Discreet un TENA Silhouette, kuras var iegādāties aptiekās. Tās ir ar īpašu sastāvu, kas piemērots tieši urīna uzsūkšanai un atšķiras no higiēniskajām paketēm, ko lieto menstruāciju gadījumos. Higiēniskās paketes nepalīdzēs uzsūkt visu noplūdušo šķidruma daudzumu. Jāatceras, ka urīna noplūdes ātrums nesaturēšanas gadījumā ir 10-20 reizes lielāks nekā asiņu noplūdes ātrums. Ja 50 ml urīna var noplūst sekundes laikā, tādu pašu asiņu daudzumu sieviete zaudē visā mēnešreižu laikā piecu dienu garumā. Līdz ar to urīna uzsūkšanai paredzētie ieliktņi un paketes ir paredzētas daudz lielākam šķidruma apjomam nekā menstruāciju paketes, ko nodrošina galvenā sastāvdaļa - īpašs materiāls jeb super apsorbents. Piemēram, TENA Discreet un TENA Silhouette uzsūc šķidrumu ļoti ātri un vienmērīgi, tādējādi pasargājot no noplūdēm, kā arī novērš nepatīkamo urīna aromātu un saglabā izstrādājuma virsmu sausu. Pareizi lietoti, speciālie inkontinences higiēnas līdzekļi atvieglo ar urīna nesaturēšanu saistītās higiēnas un sociālās problēmas un saglabā cilvēka pašcieņu, kustību brīvību, aktivitātes un socializēšanos. Ar TENA Discreet un TENA Silhouette sievietes vienmēr jutīsies ērti un droši.

 

Plašāku informāciju par urīna nesaturēšanu, pieejamajiem higiēnas līdzekļiem skatiet mājaslapā.