Mācības klātienē atsāk arī Lietuvā un Igaunijā. Kā kaimiņvalstīs tās organizē?

1. septembrī pirmo skolas dienu atzīmē ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā. Arī šajās valstīs par drošības pasākumiem saistībā ar Covid-19 riskiem un mācību procesa organizēšanu pamatā lemj skolas un pašvaldības, ziņo sabiedrisko mediju portāls LSM.lv

FOTO: Shutterstock.com

Lietuvā lems pašvaldību mērogos
Lietuvas skolās mācības atsāksies klātienē, dažviet ar attālinātiem elementiem, Latvijas Radio noskaidroja Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrijā. Īpaša valdības regulējuma mācību darbam neesot. Neskatoties uz to, jādomā, kā mazināt skolēnu kontaktu telpās. Ja nav iespējams nodrošināt distanci, pedagogiem jālieto sejas maskas.

“Skolēniem maskas nav jālieto, izņemot, ja saslimstības rādītājs pašvaldībā sasniedz 16 gadījumus uz 100 tūkstošiem cilvēku. Tad pašvaldībai jālemj par to, ka skolēniem jālieto maskas. Mēs monitorēsim situāciju un reaģēsim uz katru gadījumu atsevišķi,” pastāstīja ministrijas Pamatizglītības un vispārējās izglītības departamenta direktore Irena Raudiene.

Lietuvas Izglītības ministrijā cer, ka nebūs vajadzība pāriet uz attālinātām mācībām. Tomēr daļēji skolas to darīt var jau tagad. Pamatskolā ieteicams klātienē organizēt vismaz 90% mācību, bet vidusskolā – vismaz 70%.

Savukārt, ja saslimstības rādītājs pašvaldībā ir virs 25 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, ir jāpāriet uz attālinātām mācībām pilnībā.

 

Ja vecākam nebija, kur atstāt bērnu, tad viņš varēja paņemt bērna kopšanas atvaļinājumu un būt ar bērnu mājās. Darba devējam nekas neatlika, kā piekrist tam visam. Rudenī tādas procedūras nav, tāpēc vai nu jāņem aukle, vai jādomā kas cits, ja bērns mācās no mājām.

Viļņas Ziemeļu licejā klases būs sadalītas pa zonām – katrai paralēlklasei sava zona. Ja bērna temperatūra ir virs normas, skolēniem jāveic Covid-19 tests. Ja tas ir pozitīvs, visas paralēlklases mācīsies attālināti.

Lienas Bruņenieces-Žinienes meitas uzsāks mācības pirmajā un trešajā klasē Viļņas Ziemeļu licejā. Liena cer, ka uz attālinātām mācībām nebūs jāpāriet:

“Tā jau pavasarī bija liela problēma. Bet to atrisināja valsts. Ja vecākam nebija, kur atstāt bērnu, tad viņš varēja paņemt bērna kopšanas atvaļinājumu un būt ar bērnu mājās. Darba devējam nekas neatlika, kā piekrist tam visam. Rudenī tādas procedūras nav, tāpēc vai nu jāņem aukle, vai jādomā kas cits, ja bērns mācās no mājām. Tas visvairāk uztrauc.”


Igaunijā “pēc iespējas normālāk”
Mūsu ziemeļu kaimiņi – igauņi – plāno mācības organizēt pēc iespējas „normālāk”. Kopumā lielu izmaiņu nebūs. Protams, skolēniem jākontaktējas pēc iespējas mazāk. Esam izmainījuši pusdienlaikus, izmainījuši stundu sākuma laikus. Gandrīz visi ies uz skolu, izņemot Igaunijas austrumos. Vienā pilsētā, kur ar Covid-19 saslimuši skolotāji, tur klātienes mācības sāksies nedēļu vēlāk,” pastāstīja Igaunijas Izglītības un pētniecības ministrijas ģenerālsekretārs Marts Laidmets.

Reklāma
Reklāma

Igaunijā skolas pašas var izvēlēties, kā rīkoties. Ir arī skolas, kuras plāno daļēji attālinātas mācības. Piemēram, vienu nedēļu skolēni mācās attālināti, pēc tam divas – mācās klātienē.

Igaunijā ministrija ir izstrādājusi ieteikumus, kas daudz neatšķiras no ieteikumiem Latvijā. Ja klasē kāds skolēns inficējas, tad visa klase pāriet uz mācībām attālināti. Izglītības ministrijas ģenerālsekretārs atzina, ka vissvarīgāk noturēt stundas klātienē pirmo sešu klašu skolēniem.
 

Lasi arī: 
Kas notiek, ja klasē kādam skolēnam atklāj Covid-19? 
Ja ar Covid-19 saslimst skolēns: vai vecāki var iet iet darbu, bet māsas – uz skolu? 

 

Tāpat kā Lietuvā arī Igaunijā skolēnu vecākiem viens no satraucošākajiem jautājumiem ir attālinātas mācības. Rasma Rozenberga dzīvo Tartu. Ģimenē ir divi bērni – pirmklasnieks un otrklasnieks, katrs mācās savā skolā.

“Protams, ir tās visas rekomendācijas, ka skolā nevajag skriet starpbrīžos, vajag ieturēt distanci un mazgāt rokas. Cik tas tiek ievērots, tas nav manā kontrolē. Bērni, cik viņi var, tik viņi ievēro. Tāpat viņi ik pa laikam aizmirst par lietām, tā tas vienkārši notiek. Es domāju, ka, cik nu centralizēti var tās lietas labāk saorganizēt, tik tās tika saorganizētas. Bet es domāju, ka mēs nevaram iemācīt bērnus tagad nebūt pilnīgi nekādā kontaktā,” sacīja Rasma.

 

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv