Pusaudžu psihoterapeits komentējis audzināšanas metodes Bruknas kopienā

Pusaudzim, kuram ir uzvedības problēmas, gara smaga darba diena vai ūdens liegšana sagādā tikai lielākas grūtības, šādu viedokli pauda "Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra" vadītājs, pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

 

FOTO: Artūrs Ķipsts

Vaicāts, vai cīņā ar dumpīgiem pusaudžiem ir vieta metodēm, kādas, cik zināms, izmantotas Bruknas muižā, eksperts bija piesardzīgs, norādot, ka no pieejamās informācijas secināms, ka tas rada tikai lielākas grūtības.

Konstantinovs skaidroja, ka notikumus Bruknas muižā viņam ir ļoti grūti komentēt, jo tās ir atrautas, epizodiskas lietas, kā arī nav zināms viss konteksts. Tāpat neesot zināms, vai kopienai bijis terapijas vai pieejams cita veida palīdzības formāts.

Tomēr no pieejamās informācijas viņš ir secinājis, ka gara smaga darba diena vai ūdens liegšana pusaudzim sagādā tikai lielākas grūtības. "Ar šādiem pusaudžiem ir uzmanīgāk jādomā par intervencēm, jo vesels un stabils pusaudzis var izturēt diezgan daudz, bet pusaudzis, kuram psihe jau ir nestabila, dzīvē bijušas dažādas traumas un grūtības, vajadzētu strukturētu vidi, ņemot vērā profesionālas zināšanas un viņu vajadzības," apgalvoja eksperts.

Pretējā gadījumā ir risks, ka pusaudži tiks traumēti vēl vairāk, vai sniegtā palīdzība vienkārši nepalīdzēs, teica Konstantinovs.

 

Fokusam jābūt nevis uz pusaudzi, bet vidi, kas ar viņu nav spējusi tikt galā

Reklāma
Reklāma

Tāpat viņš minēja, ka jāņem vērā tas, ka bieži pusaudžiem šīs grūtības ir dažādas - vienam pusaudzim ir iespējama trauksme, citam depresija vai identitātes jautājumi, kādam seksualitātes krīze, un vēl citam, iespējams, bērnībā pārdzīvota trauma. Eksperts uzsvēra, ka ar vienu pieeju nevar pieiet visiem šiem gadījumiem. Katrs gadījums ir citādāks un prasa individuālu darbu.

Vienlaikus jauniešu psihoterapeits klāstīja, ka uzvedības problēmas nevajag klasificēt kā psihiskas problēmas, un nekādā gadījumā nevajag viņus izolēt, ieliekot terapeitiskā kopienā, un liekot strādāt, vai ievietojot psihiatriskajā slimnīcā. Pēc viņa paustā, pētījumi rāda, ka tās nav pieejas, kas palīdz.

Viņš stāstīja, ka šobrīd ir vairāk vai mazāk zināms, ka tās problēmas, kas izpaužas uz āru, piemēram, uzvedības traucējumi, kaitīgu vielu lietošana vai citu kriminālu darbību īstenošana, nozīmē, ka ir sākotnēji jārisina pusaudzim apkārt esošā vide.

"Fokusam jābūt nevis uz pusaudzi, bet vidi, kas ar viņu nav spējusi tikt galā," pauda eksperts, uzsverot, ka efektīvākā metode, lai palīdzētu pusaudzim ar šādām problēmām, ir sākotnēji pievēršoties ģimenei, skolai un palīdzot piemērot šī pusaudža apkārtni un vietas, kur pavadīt laiku ārpus skolas. Darbs ar pašu pusaudzi esot tikai pēc tam, kad ir pabeigts darbs ap viņa vidi.