10 stratēģijas, kā ātri novērst bērna histēriju veikalā

Kā tikt galā ar kaprīzēm un histēriju veikalā? Mazulis guļ uz grīdas, kategoriski pieprasa "kaut ko no, lūk, tā krāsaino mantu plauktiņa", bet vecāki nervozi mēģina izdomāt, kā pēc iespējas ātrāk un klusāk tikt ārā no neērtās situācijas? 

Ir veidi, kā iziet no situācijas - sākot no uzmanības novēršanas un beidzot ar saprātīgām pārrunām. Visu nosaka bērna vecums un vecāku pacietība.

FOTO: Shutterstock.com

Ir veidi, kā iziet no situācijas - sākot no uzmanības novēršanas un beidzot ar saprātīgām pārrunām. Visu nosaka bērna vecums un vecāku pacietība.

Ir veidi, kā iziet no situācijas - sākot no uzmanības novēršanas un beidzot ar saprātīgām pārrunām. Visu nosaka bērna vecums un vecāku pacietība. 

 

Reklāma
Reklāma
  1. Piedāvā izvēli - šī konfekte vai tā suliņa? Labi, ja izvēle ir starp diviem veselīgiem produktiem.
  2. Vispirms nopirksim maizi, pienu, brokastu pārslas, tad atnāksim un nopirksim šo mašīnīti. Bet paskat', mantiņai jau tagad noplīsis ritenis vai nolobījusies uzlīme! Pameklēsim citu/nopirksim citu reizi, labi?
  3. Izdomā pasaku - tu paskaties, cik šeit skaisti salikti konservi dzīvnieciņiem! Paskat, paskat, kādi kaķīši un sunīši uz šīs bundžiņas! Un tādu piena paku mēs līdz šim neesam redzējuši!
  4. Apsēdies tā, lai tavas acis būtu vienā līmenī ar bērna acīm. Mierīgi, maigi aprunājies ar viņu, apķer un samīļo. Raustīšana, kliegšana, uzvilkta reakcija tikai pasliktinās situāciju. Bērns  nevis nomierināsies, bet satrauksies vēl vairāk.
  5. Nepievērs uzmanību apkārtējo cilvēku reakcijai. Nekādu! Esi tikai tu un tavs bērns, kas ir apjucis, jo nav vēl iemācījies kontrolēt emocijas. Viņš ir izsists no ikdienas miera režīma un paredzamās rutīnas, jo apkārt tik daudz kārdinājumu! Tavs kā vecāka uzdevums ir palīdzēt viņam nomierināties. Koncentrējies tikai uz sava bērna vajadzībām. Viņam šobrīd ir grūti! Tu esi pieaugušais ar daudz lielāku dzīves pieredzi un spēj viņam palīdzēt. Saglabājot mieru sevī, arī bērns iemācīsies šo modeli. Apkārtējo viedoklis, ieteikumi un reakcija šobrīd nav svarīga.
  6. Ja tā ir tikai kārtējā sīkā rotaļlieta, kas parasti stāv kases impulsa pirkumu zonā, un tev patiesībā nav problēma to nopirkt, jo tās cena nav lielāka par košļājamo gumiju vai ziepju gabaliņu, atcerieties, ka to vari izdarīt, bet tavs bērns - nevar. Nopērc! Vai nākot uz veikalu, jau iepriekš ar bērnu izrunājāt, ka dodaties uz veikalu ar noteiktu mērķi nopirkt kaut ko konkrētu? Ja tas nav izrunāts iepriekš, un redzot, ka situācija ir izgājusi no kontroles, var piekāpties. Vienlaikus atceroties, ka faktiski jau pats esi vainīgs, ka, būdams pieaugušais, šādu situāciju neparedzēji un nenovērsi laicīgi.
  7. Liec iepirkumu grozā košākos iepakojumos sapakotās preces - brokastu pārslas, kakao, citas garšīgas lietas, tā, lai bērns tās nepamanītu. Kad mazulis gribēs iepirkumu grozu papildināt ar saviem "pirkumiem", pārslēdz viņa uzmanību uz tām precēm, kas jau ir grozā. "Ja tu gribi šo, tad brokastu pārslas atstāsim veikalā?"
  8. Dod iespēju bērnam pašam piedalīties iepirkšanās procesā. Ļauj paņemt no plaukta un ielikt grozā jogurtu, makaronus, tējas iepakojumu. Norādi, kas ir jānopērk, bet pārējo ļauj darīt bērnam. Paslavē par paveikto, pasaki, ka viņš ir izvēlējies ļoti labus produktus, un ka arī citreiz labprāt ņemsi viņu līdzi uz veikalu. Labās rīcības slavēšana ir pozitīva motivācija, kas nostiprina šādu uzvedību.
  9. Redzot, kā kāds cits mazulis veikalā sarīkojis histēriju, nesaņemot vēlamo mantiņu, parādi šo ainiņu savam bērnam. Nevajag izteikt nekādas otru bērnu pazemojošas, kritizējošas vai vērtējoša replikas. Vienkārši ļauj šo situāciju ieraudzīt no malas un izdarīt attiecīgus secinājumus. Šis paņēmiens labāk strādā ar lielākiem bērniem.
  10. Ja neizdodas citādi atrisināt histēriju, atstāj visus savus pirkumus grozā un ej ārā no veikala ar visu brēcošo mazuli. Apsēdieties ar bērnu uz soliņa, abi nomierinieties un sarunājat, ka uz veikalu iesiet nākamreiz, kad būs labāks garastāvoklis.

Saistītie raksti