Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un likumsargi šodien bijuši arī zēnu skolā Bārbelē

Valsts policijas (VP) un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārstāvji šodien apmeklējuši arī Kalna svētību kopienas izveidoto Bārbeles Zēnu pamatskolu "Saknes un spārni", apliecināja iestādes direktore Ilona Blūma.
Viņa apstiprināja, ka abu iestāžu darbinieki bija ieradušies iestādē, taču plašākus komentārus aicināja jautāt policijai un VBTAI.

Pašlaik skolas ēkā notiek bērnu nometne, taču tās norisei esot saņemtas visas atļaujas, un pārkāpumi tās darbībā netika konstatēti.

FOTO: Shutterstock.com

Pašlaik skolas ēkā notiek bērnu nometne, taču tās norisei esot saņemtas visas atļaujas, un pārkāpumi tās darbībā netika konstatēti.

Pašlaik skolas ēkā notiek bērnu nometne, taču tās norisei esot saņemtas visas atļaujas, un pārkāpumi tās darbībā netika konstatēti, sacīja Blūma, piebilstot, ka viņas "sirdsapziņa ir tīra".

 

Pašlaik nav atcelts arī nedēļas nogalē plānotais minifestivāls "Mazā prinča planēta", kas būs gan kā atvērto durvju dienas Bārbelē, gan kā ceļš uz Latvijā pirmā dronu parka izveidi.

 

Turpinās arī uzņemšana pašā pamatskolā, un pašlaik zināms, ka skolu varētu apmeklēt 16 skolēni no 1. līdz 6.klasei. Blūma uzsvēra, ka iestādes programmas ir akreditētas.

 

Kalnu svētību kopienas mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka Bārbeles Zēnu skola veidota kā jauno tēvu skola, "kas nodrošinātu piemērotus apstākļus puišu izaugsmei par attīstītām, daudzpusīgām, rīcībspējīgām un spriedumos atbildīgām personībām".

 

"Skola, kurā apmācība notiktu nevis caur bailēm, jo dzīvē saņemam tieši to, no kā visvairāk baidāmies, bet stimulējot domāt pozitīvi un darīt labu pēc tās programmas, kuras ietvaros esam radīti," pausts mājaslapā.

 

Jau ziņots, ka biedrībā "Kalna svētību kopiena" VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu, informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

 

Sākotnējā pārbaude veikta, reaģējot uz privātpersonas sniegtu informāciju par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem, tostarp fizisko un emocionālo vardarbību. 20.augustā VBTAI un Tiesībsarga birojs veica atkārtotu pārbaudi.

 

Sākotnējās pārbaudes laikā kopienas vadītājs nevarēja precīzi nosaukt kopienā esošo bērnu skaitu, kā arī izvairījās sniegt informāciju par bērnu likumiskajiem pārstāvjiem un uzrādīt dokumentus, kas pamatotu, kādēļ bērni nodoti viņa aprūpē.

Reklāma
Reklāma

 

Šodien arī tika konstatēts, ka nepilngadīgie, kas uzturas Bruknas muižā, tiek nodarbināti lauku darbos nesamērīgi ilgi, bet gadījumā, ja bērns nav izpildījis noteikto dienas normu, darbs turpinās arī nakts stundās. Pārkāpumu gadījumā viens no soda veidiem ir pārtikas devu ierobežošana - bērni spiesti pārtikt no maizes un ūdens.

 

Ņemot vērā, ka nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama, VBTAI arī saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka karstumā, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu.

 

Saņemtas ziņas arī par vairākām fiziskas un emocionālas vardarbības epizodēm. Par papildu risku bērniem uzskatāms arī apstāklis, ka viņi kopienā ikdienā uzturas kopā ar pilngadīgām personām, kuras iepriekš sodītas par dažādiem noziegumiem, kā arī cilvēkiem ar dažādām atkarību problēmām.

 

Informācija par pārbaudē konstatēto atbilstoši kompetencei nodota tālākai izvērtēšanai VP, Pārtikas un veterinārajam dienestam un Valsts darba inspekcijai.

 

Bruknas muižas administrācijā pieļāva, ka sūdzību par it kā notikušajiem bērnu tiesību pārkāpumiem esot rakstījis kāds atkarību mocīts pilngadīgais, kuram neesot paticis "Kalna svētību kopienā" notiekošais.

 

Darbs kopienā tiekot organizēts brīvprātīgi. Cilvēki paši ierodas Bruknas muižā, piedāvā savu palīdzību, iesaistās mājas un dārza darbos, iesaistot tajos arī bērnus. Vasaras nometnes ar ilgstošu uzturēšanos muižā netiek organizētas, apgalvoja administrācijā.

 

Pašlaik visu informāciju un kopienā notiekošo vērtē atbildīgās iestādes. Plašāks komentārs esot jāprasa kopienas vadītājam, mācītājam Andrejam Mediņam, taču ar viņu pagaidām nav izdevies sazināties.

 

Avots: Jauns.lv