Asins analīzes – bez rindas un liekiem kreņķiem

Vai zinājāt, ka pacientiem asins analīžu nodošana var nebūt biedējoša, bet gan patīkama un pat aizraujoša? Kā tas iespējams? Ja pie jums uz mājām dodas Centrālās laboratorijas draudzīgā un neapšaubāmi profesionālā medicīnas māsa. 

 

Šādi nodot analīzes ir droši un ērti tiem, kuriem drīz gaidāma operācija, un ģimenēm, kas rūpējas par gados veciem cilvēkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Šādi nodot analīzes ir droši un ērti tiem, kuriem drīz gaidāma operācija, un ģimenēm, kas rūpējas par gados veciem cilvēkiem.

No grūtniecēm līdz atpūtniekiem

Neatkarīgi no tā, kāds ir šī pakalpojuma izvēles iemesls, ja esat to pieteikuši un vienojušies par laiku, medicīnas māsa pie jums noteikti atbrauks. Tiesa, vajadzētu iepriekš brīdināt, cik cilvēkiem būs nepieciešams ņemt asins paraugus, cik no tiem ir bērni – tas palīdzēs māsiņai plānot mājas vizīšu grafiku. 


Mājas vizīšu medicīnas māsa Aigija Birģele stāsta: “Pakalpojumu ir iecienījušas grūtnieces, ģimenes ar maziem bērniem. Nereti braucu pie bērniem ar īpašām vajadzībām, pie pacientiem, kuri sava veselības stāvokļa dēļ nevar doties uz laboratoriju, arī pie hroniskiem, piemēram, cukura diabēta pacientiem, onkoloģisko slimību pacientiem.

 

Šādi nodot analīzes ir droši un ērti tiem, kuriem drīz gaidāma operācija, un ģimenēm, kas rūpējas par gados veciem cilvēkiem. Laboratorijas mājas vizītes labprāt izmanto arī Latvijas, īpaši, Jūrmalas, viesi. 


Aigija atzīst, ka nu jau viņai ir arī pastāvīgie klienti: “Jā, ir situācijas, kad analīzes nepieciešams nodot bieži, piemēram, reizi nedēļā, ja bērniņš ir dzimis priekšlaicīgi, ja pacients lieto speciālas zāles un nepieciešama šāda uzraudzība. Reizi divās nedēļās mēdzu braukt pie pacientiem ar kādu onkoloģisku slimību. Svarīgi ir izveidot labu, draudzīgu kontaktu, un, tā kā sniegtais pakalpojums ir gan patīkams, gan kvalitatīvs, tam uzticas aizvien vairāk cilvēku. Tie, kuri laboratorijas mājas vizītes iespēju izmantojuši vienreiz, parasti pie tās atgriežas atkal ”.


Visintensīvākais darbs ir rīta stundās. Līdz pulksten divpadsmitiem medicīnas māsa cenšas izbraukt visās pieteiktajās vizītes, lai mazie un lielie klienti pēc iespējas ātrāk tiktu pie brokastīm. Pēc divpadsmitiem tiek apmeklēti, piemēram, onkoloģiskie pacienti un tie, kam analīzes nav obligāti nododot tukšā dūšā. 


 

Mājās – ērtāk un mierīgāk

Mājas vizītē viss notiek – precīzi, rūpīgi un ievērojot higiēnas prasības. Medicīnas māsa aizpilda veidlapu, paņem asins paraugu analīzei (ne – Covid-19!), kādu norādījis ārsts vai kādu jūs izvēlējāties veikt sava vai bērna veselības rādītāju noskaidrošanai, un tūlīt pēc tam paraugus nogādā laboratorijā. 


“Cilvēkiem ir ērti, ja medicīnas māsa atbrauc uz mājām – nav jāgaida rindā laboratorijā, nav jāuztraucas, īpaši, vedot uz analīzēm mazu bērnu. Ierodos ierastā mājas vidē, mierīgā gaisotnē. Ja analīzes jāņem bērnam, parasti vispirms iepazīstamies, aprunājamies, mirkli paspēlējamies. Kad mazais sajūt, ka ar mani ir drošībā, no rotaļas nemanāmi pārējam pie vizītes mērķa – analīžu ņemšanas. 
 

Ar mazākajiem klientiem ir īpaša saruna – soli pa solim izstāstu, kā uzlikšu žņaugu un dezinficēšu roku, kā atlidos bitīte un aši iedurs rokā. Kad bērns zina, kas sagaida, trauksme mazinās, bērns nomierinās un ļaujas. Vienmēr arī paslavēju par spēku un drosmi,” stāsta Aigija. Tomēr tas, cik mierīgi bērns uztvers analīžu ņemšanu, nav atkarīgs tikai no medicīnas māsas, bet arī no ģimenes.

 

Ar mazākajiem klientiem ir īpaša saruna – soli pa solim izstāstu, kā uzlikšu žņaugu un dezinficēšu roku, kā atlidos bitīte un aši iedurs rokā. Kad bērns zina, kas sagaida, trauksme mazinās, bērns nomierinās un ļaujas. 


“Vecākiem ar māsiņu ir jāspēj sadarboties – pareizi turēt bērnu, fiksēt roku, neizrādīt savu satraukumu. Jo labāka sadarbība, jo ātrāk un nesāpīgāk izdodas paņemt asins paraugu.” 

Reklāma
Reklāma

 

Vienā izbraukuma reizē var paņemt analīzes vairākiem vai pat visiem ģimenes locekļiem, taupot ģimenes laiku un resursus. Turklāt šāda analīžu ņemšana neizraisa stresu ne bērniem, ne arī vecākiem, kuriem laboratorijas apstākļos ne vienmēr ir viegli nomierināt un savaldīt savu satraukto mazuli.

 

Svarīgākais par higiēnu

Paraugus analīzēm neņem pagalmā vai dārzā, bet tikai telpās. Mājas vizītē māsiņa ievēro visus nepieciešamos higiēnas pasākumus – dezinficē rokas, lieto aizsargmasku un vienreiz lietojamos cimdus. 

“Par to, vai un kāds atbalsts bērniņam nepieciešams un kā noritēs paraugu ņemšana, ar vecākiem vienojamies iepriekš telefonsarunā,” teic laboratorijas māsa.

Higiēnu ir svarīgi ievērot arī klientiem – visiem, kam plānots veikt analīzes, pirms procedūras ir rūpīgi jānomazgā rokas. 

 

Ātrs rezultāts

Ja kāda iemesla dēļ jums nepieciešamas īpaši steidzamas analīzes, rezultātu varēsiet iegūt pāris stundu laikā. Parasti gan analīžu rezultāti ir skatāmi pēc vairākām stundām tanī pašā dienā, ja vien nav kāda specifiska analīze, kuras veikšanai nepieciešams vairāk laika, piemēram, divas vai trīs dienas. 


Par to, ka analīžu rezultāts ir pieejams, mobilajā telefonā saņemsiet īsziņu ar paroli. Saite uz vietni, kur jāievada parole, lai apskatītu rezultātus, būs jūsu norādītajā e-pastā un tos var uzzināt arī Centrālās laboratorijas mājaslapā, sadaļā Rezultāti. 


Kur pakalpojums pieejams?

  • Centrālās laboratorijas medicīnas māsa izbrauc mājas vizītēs Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā. Māsiņu varat sazvanīt un pieteikt vizīti pa tālruni 27074030.
  • Pakalpojums tiek nodrošināts arī Gulbenē (67562106) un Liepājā (20032140).
  • Rīgā mājas vizīte maksā 15 eiro, Pierīgā – 25 eiro, Gulbenē – 7 eiro, Liepājā – 8 eiro.

 

 “Ja klients zvana no kādas citas Latvijas vietas, meklējam risinājumu, kā šo pakalpojumu varam nodrošināt,” teic Aigija.


3 ieteikumi, kā sagatavoties analīžu ņemšanai mājās

  • Ja asins paraugs jāņem bērnam, vecākiem vajadzētu iepriekš aprunāties ar bērnu par to, izstāstīt, ko darīs māsiņa un kādēļ ņemt analīzes ir nepieciešams. Iespējams, saruna būs veiksmīgāka, ja notiks kādas rotaļas laikā.
  • 12 stundas pirms analīzēm nedrīkst ēst un analīžu dienā no rīta tukšā dūšā var izdzert glāzi ūdens. Protams, šis noteikums neattiecas uz zīdaiņiem un ļoti maziem bērniem.
  • Ja mājās ir suns, kas nav sevišķi draudzīgs svešiniekiem, māsiņa par mājdzīvnieku būtu jābrīdina, bet mājas mīluli pirms laboratorijas māsas ierašanās vajadzētu izolēt citā telpā.