Kā ieinteresēt puiku apgūt burtus?

Lai iedvesmotu dēlu iepazīt un apgūt burtus, mamma Līva Eihmane radījusi tieši dēlam piemērotu alfabētu, kas izdots grāmatā “Puiku alfabēts”. Grāmatas ilustrācijas un stāstus jau ir iemīļojušas daudzas ģimenes, bet šad tad nepieciešams vēl mazliet vairāk, tāpēc grāmatas autore Līva Eihmane pēc savas pieredzes piedāvā ieteikumus, kas darbojas viņu ģimenē un varētu palīdzēt arī citiem vecākiem.

Dažiem bērniem iespējams nevajag uzsvērt, ka mācāties burtus, bet gan sasaistīt to ar ikdienu un bērna interesēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dažiem bērniem iespējams nevajag uzsvērt, ka mācāties burtus, bet gan sasaistīt to ar ikdienu un bērna interesēm.

Intereses un spējas

Bērni, tāpat kā pieaugušie, ir dažādi, katram ir savas intereses un spējas. Vienam interesē dabas pētniecība un kosmoss, citam mašīnas un dinozauri, bet vēl kādam mošķi un monstri. Vēro, kas uzrunā Tavu bērnu, kādas ir viņa intereses, kas padodas vislabāk un izmanto to. Dažiem bērniem iespējams nevajag uzsvērt, ka mācāties burtus, bet gan sasaistīt to ar ikdienu un interesēm. Tikmēr citiem patiks, ja piemeklēsi mācību materiālu, rotaļas, spēles burtu iepazīšanā, savienojot tās ar bērna interesēm un radot pozitīvu piedzīvojumu. Eksperimentē, vēro un atrodi, kas der tieši Tavam bērnam.

 

Noliec telefonu un izslēdz televizoru

Ievies televizora un mobilā telefona lietošanas ierobežojumus. Vienojies ar bērnu, cik ilgi vai cik multfilmas dienā drīkst skatīties, kā arī – kurās dienās vai cik ilgi drīkst lietot mobilo telefonu izlaidēm. Mobilajam telefonam ērti var uzstādīt ierobežojumus ar aplikāciju palīdzību. Sākumā bērnam var šķist, ka ir tik garlaicīgi, cik vien iespējams, bet pamazām viņš šo laiku sāks izmantot spēlējoties, skatoties grāmatas un zīmējot.

 

Lasi priekšā

Iekārto ērtu lasīšanas vietu un izveido ikdienas lasīšanas rituālu pēc iespējas agrāk. Ja bērns nav gatavs klausīties tekstu, ko lasi priekšā, mēģini stāstīt to saviem vārdiem, smejieties kopā un izpētiet grāmatas ilustrācijas. Ļauj iemīlēt grāmatas nesteidzoties! Kad bērns būs gatavs klausīties lasīšanā, lasi izteiksmīgi, lēni, ik pa brīdim apstājies un pārrunā izlasīto, piedāvā uzzīmēt izlasīto. Ar laiku bērnam burtu apguve un lasītprasme šķitīs dabiska un pašsaprotama.

 

Savā mājā “Puiku alfabēta” plakātu pielikām pie sienas iepretim gultai, lai dēls pirms aizmigšanas vēl var vērot gan burtus, gan grāmatas varoņus.

 

Alfabēts pie sienas

Pieliec pie sienas alfabēta plakātu vēl pirms sāc iepazīstināt bērnu ar burtiem. Plakātu novieto vietā, kur tas ir ērti aplūkojams. Savā mājā “Puiku alfabēta” plakātu pielikām pie sienas iepretim gultai, lai dēls pirms aizmigšanas vēl var vērot gan burtus, gan grāmatas varoņus. Šādā veidā dēls pats iemācījās visu alfabētu no galvas bez mūsu iesaistes.

 

Pirmais burts

Kā pirmo sāciet iepazīt bērna vārda pirmo burtu, tālāk turpinot ar pārējo ģimenes locekļu vārdu burtiem. Šādā veidā pirmajiem iepazītajiem burtiem ir nozīme – bērns tos uztver, kā īpašu piederību katram no ģimenes. Lai bērns atpazītu savu burtu vizuāli, darbojies kopā ar bērnu – uzzīmējiet, izgrieziet un pielīmējiet uz bērna istabas durvīm.

Reklāma
Reklāma

 

 

Vārdu spēle

Braucot mašīnā vienmēr pienāk brīdis, kad bērni kļūst nepacietīgi. Tā vietā, lai pasniegtu mobilo telefonu, piedāvā uzspēlēt vārdu spēli. Mēs spēli sākam ar klusu alfabēta skaitīšanu līdz otrs apstādina. Tālāk katrs no spēles dalībniekiem cenšas saukt vārdus ar attiecīgo burtu līdz brīdim, kad otrs vairs nespēj izdomāt jaunu vārdu. Šī spēle liek domāt, atsauc atmiņā, kādi vārdi ir pieminēti grāmatas “Puiku alfabēts” stāstos, kas atvieglo spēles gaitu un dod labu motivāciju bērnam turpināt, kā arī nostiprina skaņu apguvi.

 

Krāsojamās lapas

Piedāvā burtu krāsojamās lapas un parādi dažādas krāsošanas tehnikas – ar krītiņiem, zīmuļiem, flomāsteriem, akvareļa, pirkstiņu vai guaša krāsām. Pēc manu bērnu lūguma tapa “Puiku alfabēta” krāsojamās lapas, kurās ir iespēja izkrāsot ne tikai burtus, bet arī grāmatas varoņus. Krāsojamās lapas pieejamas katram alfabēta burtam ar grāmatas ilustrācijām un ir pieejamas lejupielādei ikvienam bez maksas šeit.

 

Plastilīna burti

Taisi kopā ar bērnu plastilīna burtus. Ļauj bērnam izvēlēties kādu no grāmatas “Puiku alfabēts” stāstiem – kopā uztaisiet gan burtu, gan kādu no stāsta tēliem. Plastilīna nodarbei lieliski var izmantot arī krāsojamās lapas – bērns izveido no plastilīna bumbiņu, slieku vai jebkādu citu formu un uzspiež uz krāsojamās lapas, veidojot burta formu. Lai cik dīvaini neizklausītos, bet sīkai motorikai ir liela nozīme bērna domāšanas un valodas attīstībā, tā palīdz attīstīt smadzeņu daļu, kas atbild par runu un rakstītprasmi.

 

Uzslavē, novērtē un lepojies ar bērna panākumiem burtu iepazīšanā!

 

Uzslavē un motivē

Uzslavē, novērtē un lepojies ar bērna panākumiem burtu iepazīšanā! Piedāvā bērnam izveidot īpašu burtu apgūšanas dokumentu, kurā ieraksti bērna vārdu un ielīmē fotogrāfiju. Brīdī, kas bērns ir apguvis jaunu burtu, ļauj ierakstīt burtu un iespied zīmodziņu vai uzlīmē uzlīmi par katru iemācīto burtu.