Sāk parakstu vākšanu par vienlīdzīgu atbalstu visiem studējošajiem Covid-19 ietekmē

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atbalsta piešķiršanu visiem studējošajiem Covid-19 ietekmē, ne tikai tiem, kuri mācās valsts budžeta vietās.

 

FOTO: Shutterstock.com

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Lāsma Bērziņa, un iniciatīva ir publicēta ap šīs dienas plkst.10.

Iniciatīvas pieteicēji skaidro, ka 11.augusta valdības sēdē tika apstiprināti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par stipendijām", paredzot, ka atbalsts studentiem, kuriem Covid-19 pandēmijas ietekmē samazinājušies ieņēmumi, tiek attiecināts tikai uz budžeta vietās studējošajiem.

Viņuprāt, tā tiek diskriminēti pārējie valsts un privāto augstskolu studenti, kuri tieši tāpat saskaras ar Covid-19 radītajām problēmām. Iniciatīvas autori ar šo iniciatīvu vēlas panākt likumdošanas grozījumu, lai paredzētu vienlīdzīgu atbalstu visiem Latvijā studējošajiem.

 

Valdība atbalstīja 5,1 miljona eiro piešķiršanu studentu stipendijām, kā arī palielināja minimālās stipendijas apmēru līdz 200 eiro.

Idejas aizstāvji norāda, ka 2.jūnija valdības sēdē skatītajā Finanšu ministrijas informatīvajā ziņojuma "Par pasākumiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai" pielikumā attiecībā uz minēto papildu finansējumu 27,41 miljonu eiro apmērā zinātnei, augstskolām un citiem IZM vienreizējiem, terminētiem pasākumiem neesot bijis teikts, ka atbalsts piešķirams tikai vienai studentu grupai, ignorējot pārējos valsts un privāto augstskolu studentus.

Pēc viņu domām, tas nozīmē, ka līdzekļi šādam risinājumam ir pieejami.

Saskaņā ar IZM datiem valsts augstskolās 2018./2019.studiju gadā studēja 27 047 studenti, bet privātajās augstskolās vēl 15 268 studenti, kas maksā studiju maksu. Kopumā tie ir 42 315 studenti. Apstiprinātie grozījumi paredz, ka budžeta vietās studējošie varēs saņemt stipendiju 200 eiro apmērā.

Reklāma
Reklāma

Ir aprēķināts, ka tāda paša apjoma stipendija arī maksas studentiem nozīmētu papildu aptuveni 8,5 miljonus eiro no augstskolām un citiem IZM pasākumiem paredzētajiem 27,41 miljoniem. "Protams, šī summa nepieciešama tikai gadījumā, ja visu studējošo ienākumi Covid-19 ietekmē samazinātos. Šobrīd nav precīzu aprēķinu, cik lielai daļai studējošo ienākumi ir samazinājušies, tomēr iespējai uz atbalstu ir jābūt visiem, ieskaitot arī ārvalstu studentus Latvijā, kuru ienākumi Covid-19 krīzes dēļ ir pierādāmi kritušies," uzskata iniciatīvas ierosinātāji.

Vienlaikus atzīmēts, ka sniedzot atbalstu arī maksājošiem studentiem, tiks nodrošināta vienlīdzīga attieksme pret visiem studējošajiem, kā arī tiks samazināts to studentu skaits, kuri ir spiesti pārtraukt studijas. "Rezultātā valstī būs lielāks izglītotu cilvēku skaits dažādās nozarēs, kas sniedz pozitīvu ietekmi valsts tautsaimniecībai," uzskata parakstu vākšanas iniciatori.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 11.augustā, atbalstīja 5,1 miljona eiro piešķiršanu studentu stipendijām, kā arī palielināja minimālās stipendijas apmēru līdz 200 eiro.

Noteikumus izstrādājusi IZM, kurā norāda, ka 2020./2021.mācību gadā studējošajiem minimālās mēneša stipendijas apmērs tiek palielināts no 99,60 eiro uz 200 eiro. Palielināts arī kopējais stipendiju skaits - plānots, ka paaugstinātās stipendijas papildus varēs saņemt vēl aptuveni 743 studenti.

Jaunā norma paredz, ka stipendijas saņems tie studējošie, kuri mācās valsts budžeta vietās. Tie, kuri paši maksā par studijām, uz stipendijām nevarēs pretendēt. Pret šo normu iebilda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kas uzskata, ka tieši tie studenti, kuri par izglītību maksā paši, ir augstākā riska kategorijā, tomēr izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) skaidroja, ka to nosaka Augstskolu likums.

Valdības sēdē pret šo normu iebilda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kas uzskata, ka tieši tie studenti, kuri par izglītību maksā paši, ir augstākā riska kategorijā, tomēr  Šuplinska skaidroja, ka to nosaka Augstskolu likums.