Iemesli, kādēļ iedzīvotājiem ir būtiski iesaistīties apkaimju biedrībās

Apkaimju biedrības ir samērā jauna iedzīvotāju līdzdalības kustība, kas attīsta katra izpratni par iespējām ietekmēt procesus savā mikrorajonā jeb apkaimē, stāsta Anniņmuižas biedrības “Riga Annenhof” pārstāve Rigonda Bērziņa.

Apkaimju biedrības ir nepieciešamas, jo rada piederības izjūtu kādai vietai.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Apkaimju biedrības ir nepieciešamas, jo rada piederības izjūtu kādai vietai.

Augusta sākumā norisinājās vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” rīkots pasākums ģimenēm “Pārdaugavas dabas iepazīšanas diena” Esena Pārdaugavas dārzos. Pasākumā gan vietējās apkaimes iedzīvotāji, gan viesi varēja vairāk uzzināt par Pārdaugavas dabu, kā arī par apkaimju biedrībām, kurās ir iespējams iesaistīties. 

“Apkaimju biedrības pilda praktisku integrācijas funkciju, veicina iedzīvotāju saliedēšanos, brīvprātīgo darbu, savstarpēju palīdzību,” skaidro R. Bērziņa. “Kultūras pasākumi un neformālā izglītība ir labs veids, kā iedzīvotāji var satikties brīvā gaisotnē, iepazīties, atrast kopīgus interešu punktus un nodarbošanās veidus. Arī kopīga atpūta sniedz iespēju labāk iepazīt citam citu.” 


 

 

Savukārt biedrības “Cita Rīga” vadītāja Inese Grandāne uzskata, ka apkaimju biedrības ir nepieciešamas, jo rada piederības izjūtu kādai vietai, palīdz iepazīt konkrēto vietu tuvāk un izprot šīs apkaimes problēmas. “Citādi nereti ir vērojama situācija, ka daudzi rīdzinieki labāk pazīst Eiropas pilsētas, nevis savu mājvietu Rīgu,” turpina I. Grandāne. 

Reklāma
Reklāma

Rīgā kopumā ir 58 dažādas apkaimes, katrai no apkaimju biedrībām ir dažādi darbības virzieni: vienas rūpējas par bērnu un jauniešu izglītošanu kultūras un vēstures jautājumos, citas – par senas un aizmirstas vietas vai ēkas renovēšanu un pieejamības veicināšanu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Ir arī biedrības, kas organizē tikšanās, lai runātu par būtiskiem apkaimes infrastruktūras jautājumiem, lai priekšlikumus iesniegtu pašvaldībai. Ikvienam pilsētas iedzīvotājam ir iespēja iesaistīties ar savu artavu kādā no apkaimes biedrībām.
 

Ieguvumi no iesaistes apkaimes biedrībā:
• veido identitātes un piederības izjūtu dzīvesvietai;
• papildina zināšanas par apkaimi;
• saliedēšanās ar vietējiem iedzīvotājiem; 
• iespēja izprast un veicināt apkaimes problēmu risināšanu;
• iespēja darīt brīvprātīgo darbu;
• veido sadarbību ar valsts un pašvaldību iestādēm, tostarp pārstāv apkaimes iedzīvotāju viedokli;
• sekmē iedzīvotāju, biedrību un uzņēmumu savstarpējo sadarbību.

Vairāk par Rīgas pilsētas apkaimēm, to jaunumiem, kā arī par iespējām piedalīties ar savu līdzdalību meklē mājaslapā www.apkaimes.lv

Pasākums ģimenēm “Pārdaugavas dabas iepazīšanas diena” tika līdzfinansēts ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas atbalstu.