Skolās var palielināties pusdienu izmaksas, ja būs nepieciešams ievērot pasākumus COVID - 19 ierobežošanai

Viens no sarežģītākajiem jautājumiem mācību procesa organizēšanai patlaban ir ēdināšana, informē skolās. Kamēr lielās skolas vēl tikai plāno, kā ievērot drošības pasākumus, mazās skolas, visticamāk, palielinās pusdienu starpbrīžu skaitu vai daļai skolēnu ēdienu nogādās klasēs. Arī ēdiena izdale īpašas galvassāpes nesagādā, jo varēs saglabāt līdzšinējo kārtību.

 

FOTO: Shutterstock.com

Striķu pamatskolā, kur mācās 120 bērnu, plāno to organizēt divās maiņās – vienā ēdīs pirmsskolas bērni, otrā – sākumskolas. Ja tomēr to nebūs iespējams īstenot apsver arī ēdiena piegādi uz klašu telpām.

Savukārt Zasas vidusskolā un pirmsskolā ir aptuveni 200 bērnu. Skolas direktorei ir divi varianti, kā organizēt skolēnu ēdināšanu. "Vai nu ieviešot vēl vienu papildu starpbrīdi, līdz ar to samazinot skolēnu skaitu vienā ēdināšanas reizē. Vai arī daļai skolēnu, droši vien vecāko klašu, pusdienas varētu būt sagatavotas vienreizējās pusdienu kārbās. Un viņi ēd, piemēram, klasē. Kāds dežurants vai darbinieks aiznestu viņiem ēdienu uz klasi. Tas, protams, palielina izmaksas, jo jāpērk pusdienu kārbas," norāda Zasas vidusskolas direktore Arnita Pore.

 

Daļai skolēnu, droši vien vecāko klašu, pusdienas varētu būt sagatavotas vienreizējās pusdienu kārbās. Un viņi ēd, piemēram, klasē. Kāds dežurants vai darbinieks aiznestu viņiem ēdienu uz klasi. Tas, protams, palielina izmaksas, jo jāpērk pusdienu kārbas

Reklāma
Reklāma

Mazajās skolās ēdiena izdale pārsvarā notiek vienādi – katrai klasei ir savs lielais galds. Un uz galda atrodas viss, kas tajā dienā pieejams, piemēram, zupa un otrais ēdiens. Tad katrs pats sev uzliek to, ko vēlas. Šāda kārtība varētu palikt arī turpmāk, ja klase uztverama kā slēgta grupa, kam savstarpēji distance nav jāievēro. Tā pusdienu pārtraukumus varētu organizēt arī Salas pamatskolā.

Vislielākās bažas mazajās skolās sagādā tas, ka liela daļa skolēnu uz mācību iestādi dodas vienā autobusā. Turklāt nav skaidrs, kā organizēt darbu sporta zālē, jo dezinficēt inventāru pēc katras klases esot neiespējami.

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv