Portatīvais vai stacionārais dators: Ko izvēlēties?

Esat jauna personīgā datora meklējumos darba vai izklaides vajadzībām? Piemērotas datortehnikas iegāde var izvērsties gana sarežģītā pārbaudījumā. Šajā rakstā centīsimies saprast galvenās atšķirības starp portatīvajiem un stacionārajiem datoriem, kā arī noskaidrot, kādām vajadzībām katrs ierīces veids spēs kalpot vislabāk.

Piemērotas datortehnikas iegāde var izvērsties gana sarežģītā pārbaudījumā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piemērotas datortehnikas iegāde var izvērsties gana sarežģītā pārbaudījumā.

Klēpjdatora efektivitāte atklājas kustībā

Portatīvā datora jeb klēpjdatora galvenā iezīme ir tā vieglā un ērtā pārvietojamība. Tā neprasa pārāk daudz piepūles, kā arī pati ierīce neaizņem pārāk daudz vietas Jūsu bagāžā. Šis atvieglotais pārvietošanas process ir lieta, uz kuras balstās portatīvo datoru milzīgais pieprasījums. Apjomīgais pieprasījums likumsakarīgi rada arī ārkārtīgi plašo piedāvājumu, kurā nereti ir itin viegli apmaldīties.

 

Portatīvie datori būs vislabāk piemēroti cilvēkiem, kas vienmēr atrodas nemitīgā skrējienā. Nav svarīgi vai dators paredzēts darba, biznesa vai itin vienkāršām ikdienas un izklaides vajadzībām – kompaktās ierīces efektivitāte vislabāk tiks īstenota atrodoties kustībā, jo, pateicoties datorā iebūvētajai baterijai, ierīci iespējams lietot arī bez tieša elektrības pieslēguma.

 

Portatīvie datori būs vislabāk piemēroti cilvēkiem, kas vienmēr atrodas nemitīgā skrējienā.

 

Stacionārie datori izceļas ar veiktspēju

Stacionārie datori daudziem no mums asociējas ar liela izmēra ierīcēm, kuras nereti aizņem pārāk daudz vietas un pieprasa atbilstošas izvietošanas iespējas. Jāteic, ka mūsdienās šīs negatīvi tendētās asociācijas visai bieži izrādās maldinošas. 21.gadsimta modernās inovācijas ir darījušas savu un stacionārie datori ir kļuvuši gan kompaktāki savos izmēros, gan arī praktiskāki no ergonomikas viedokļa.

 

Arī stacionārie datori var tikt izmantoti visdažādākajām vajadzībām, proti, tie spēs izcili kalpot gan kā veiktspējīgi darba palīginstrumenti, gan arī kā jaudīgas mājas izklaides stacijas. Vispopulārākais stacionāro datoru veids ir jaudīgie spēļu datori, kas paredzēti liela informācijas apjoma apgrozībai.

 

21.gadsimta modernās inovācijas ir darījušas savu un stacionārie datori ir kļuvuši gan kompaktāki savos izmēros, gan arī praktiskāki no ergonomikas viedokļa.

 

Priekšrocības un trūkumi

Lai saprastu, kura no ierīcēm būs visatbilstošākā tieši Jums, rūpīgi jāizsver ikkatra no tās iezīmēm. Portatīvie datori ir izmērā kompakti, plāni un svarā viegli, kas ievērojami atvieglo to pārvadāšanu no punkta A uz punktu B. Kompaktais datora izmērs atļauj ierīci brīvi izmantot pat pārvietojoties trolejbusā. 

 

Reklāma
Reklāma

Tā sauktie klēpjdatori mūsdienu tirgū ir pieejami visdažādākajos izmēros, kā arī piedāvā plašas dizaina iespējas. Salīdzinoši mazais un kompaktais izmērs pavisam noteikti nenozīmē mazāku jaudu. Jaunākās inovācijas un svaigākie tehnoloģiju risinājumi ir parūpējušies par to, lai mazajā datora korpusā ietilptu pietiekami liela jauda, lai veiktu gan vienkāršas, gan sarežģītākas pakāpes darbības. Arī praktiski visur esošais WiFi savienojums nozīmē, ka portatīvo datoru varēsiet pilnvērtīgi izmantot jebkurā vietā un laikā, bez jebkādiem ierobežojumiem. 

 

Runājot par portatīvo datoru mīnusiem, noteikti jāpiemin fakts, ka tos ir vieglāk sabojāt. Tā kā klēpjdatori pastāvīgi tiek pārvietoti no vienas vietas uz otru, tie ir pakļauti lielākam nejauši izraisītu bojājumu riskam, kas dažos gadījumos var draudēt pat ar ierīcē esošo failu izzušanu.

 

Stacionārie datori saviem īpašniekiem piedāvā izkoptu veiktspēju un jaudu, kuru nepieciešamības gadījumā iespējams arī pilnveidot vienkārši pieslēdzot jaudīgāku procesoru vai pievienojot papildu atmiņas karti. Neskatoties uz lielo veiktspēju, jāatceras, ka stacionārais dators būs izmantojams tikai pie tieša elektrības pieslēguma. Pie stacionārās datortehnikas mīnusiem noteikti jāpiemin arī tās nepilnā komplektācija, proti, gan displejs, gan pele, gan tastatūra būs jāiegādājas atsevišķi.

 

Salīdzināt portatīvo un stacionāro datoru izmaksas, balstoties tikai un vienīgi pēc to veida, nebūtu pārāk korekti. Datortehnikas pasaulē noteicošā parasti ir jauda.

 

Budžeta aspekts

Dodoties jaunas datortehnikas meklējumos, svarīgu lomu nepārprotami spēlē arī Jūsu maciņa saturs un jaunajai ierīcei atvēlētie līdzekļi. Salīdzināt portatīvo un stacionāro datoru izmaksas, balstoties tikai un vienīgi pēc to veida, nebūtu pārāk korekti. Datortehnikas pasaulē noteicošā parasti ir jauda, proti, jo jaudīgāka ierīce, jo augstāka būs tās cena. Piemēram, augstas veiktspējas portatīvais dators itin bieži var izrādīties dārgāks par mazāk jaudīgu stacionāro ierīci. 

 

Datortehnikas cenu itin bieži paaugstina arī dažādas papildu ekstras un programmatūras. Piemēram, ja izvēlēsieties portatīvo vai stacionāro datoru ar skārienjūtīgu ekrānu, tas noteikti izmaksās daudz vairāk nekā ierīce bez šādas opcijas. 

 

Lai ātri un ērti iegādātos savām vajadzībām visatbilstošāko datortehniku, nav obligāti jādodas laikietilpīgos ceļojumos uz kādu no lielveikaliem. Stacionārie un portatīvie datori interneta veikalā 220.lv ir pieejami visai plašā klāstā. Pie mums atradīsiet arī ārējos datu nesējus un citus ikdienā noderīgus datortehnikas piederumus. Atvieglojiet savu ikdienu un iepērcieties internetā!