56 dzemdētājas, kuras neizglāba stacionārs. Vecmātes viedoklis

Nesenais notikums ar asistētās mājdzemdībās bojā gājušu jauno māti ir izraisījis asas diskusijas gan mediķu, gan plašākas sabiedrības lokā. Vecmāte Agnese Dejus uzskata – ir nekorekti no mediķu puses tūlīt pēc notikušā celt šo notikumu gaismā un papildināt to ar provocējošiem un agresīviem komentāriem, nesagaidot notikuma analīzi.

 

FOTO: Shutterstock.com

"Arī es izteikšu savu personīgo viedokli par notikumu, kurš šajā nedēļā satricināja daļu Latvijas iedzīvotāju. Par plānotās asistētās ārpus stacionāra dzemdībās mirušu sievieti.

Šokējoši jaunumi vai vēlme pēc publicitātes
Sociālo tīklu sensacionālie virsraksti „Mājdzemdībās atkal mirst jauna seviete” ir atbalss dr. Fūrmaņa tvītam, kur Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis asi vēršas pret mājdzemdībām un pārliecinoši ieraksta, ka mājdzemdībās dzīvību vēl joprojām turpina zaudēt jaunas sievietes. 
Īss ieraksts, kas saviļņo sabiedrību – kādi mājdzemdības dēvē par tumsoņu pasākumu, citi metas cīņā un tās argumentēti, balstoties savā pieredzē, aizstāv. 
Noliekot malā emocijas un spriedzi, nākas izdarīt vairākus secinājumus.
Man šķiet, ka Latvijas Ārstu biedrības viceprezidenta amata izpildītājam būtu jābūt piesardzīgākam izteicienos, kas drīzāk balstās PERSONĪGĀS emocijās nevis VISPĀRĒJOS faktos. 

Dati
Ko es ar to domāju? Lai pārliecinātos, cik plānotās asistētās ārpusstacionārās dzemdībās ATKAL dzīvības ir zaudējušas sievietes, pārbaudīju SPKC statistiku. 
Un tagad saliksim visu „pa plauktiņiem” plānotās asistētās ārpusstacionāra dzemdībās:
2009. g. – 141 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2010.g. – 116 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2011. g – 176 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2012. g – 199 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2013. g – 238 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2014. g – 292 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2015. g – 283 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2016. g – 257 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2017. g – 249 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2018. g – 287 dzemdības; 0 mātes mirstība;
2019. g – 284 dzemdības; 0 mātes mirstība.
2020.g. – dzemdību skaits nav apkopots; 1 mātes mirstība.

No 2522 dzemdībām tikko ir noticis VIENĪGAIS nāves gadījums mātei. 
Tādēļ Latvijas Ārstu biedrības viceprezidenta Roberta Fūrmaņa izteicieni tvītā ir neprofesionāli, neobjektīvi, neatbilst ētikas kodeksam un ir sabiedrību maldinoši. Vai LĀB viceprezidenta amats pieļauj tik paviršus izteicienus, bez gadījuma analīzes ir stipri apšaubāmi.

Lai jums būtu ko salīdzināt, šeit ir dati par stacionāros mirušo māšu skaitu:
2009.g. – 10; 
2010.g. – 5; 
2011.g. – 1; 
2012.g. – 4; 
2013.g. – 5; 
2014.g. – 3; 
2015.g. -12; 
2016.g. – 5; 
2017.g. – 1; 
2018.g. – 3; 
2019.g. – 7.

Kāpēc nevarēja izglābt?
ANO valstis t.sk. Latvija 2000. gadā izvirzīja Tūkstošgades mērķi (Millenium Deklarācijas 5.A mērķis) līdz 2015. gadam samazināt mātes mirstību par 3/4, salīdzinot ar 1990. gadu. Diemžēl, Latvijā Deklarācijas mērķi netika sasniegti. Pēc SPKC datiem redzams, ka pēdējo 10 gadu laikā mātes mirstības rādītājs Latvijā ir ļoti viļņveidīgs un tam nav noteiktas tendences samazināties. Pēdējo piecu gadu griezumā vidējais mātes mirstības rādītājs Latvijā ir 23,95 uz 100.000 dzīvi dzimušo, tas divkārt pārsniedz Eiropas reģiona vidējo rādītāju (Mātes mirstība konfidenciālā analīze Latvijā. Ziņojums par situāciju Latvijā 2013.-2015. gadā).

Lasi arī: Iemesli, kāpēc mirst dzemdētājas Latvijā. Statistikas apkopojums

Pēdējā desmitgadē mums Latvijā ir mirušas 56 mātes. Kuras nevarēja izglābt! Nevarēja izglābt stacionārā, kur pieejama visa glābšanas komanda 24/7. Vai sabiedrība par to zināja? Vai sabiedrībai bija pieejama konfidenciālā analīze? Vai šis gadījums ir ārpus „konfidencialitātes”, ka to var izķengāt pa sociālajiem tīkliem, kur lielākie „profesionāļi un padomdevēji” ir dažādu profesiju pārstāvji, tikai ne mediķi? Varbūt tādēļ, ka lielākajai daļai mediķu ir ētika, objektivitāte un nevēlēšanās vairot savu sekotāju skaitu sociālos tīklos ar provocējošiem, agresīviem un sensacionāliem ierakstiem un komentāriem?

Reklāma
Reklāma

 

Kas ir asistētas mājdzemdības?
Sabiedrības informēšanas nolūkos es papildus vēlos izskaidrot tik vienkāršoto mājdzemdību jēdzienu. Zem viena vārda „mājdzemdības” ir tieksme parakstīt apakšā trīs dažādus dzemdību gadījumus, bet tā ir ĀRKĀRTĪGI liela un rupja kļūda (domājams, ka šo atšķirību dr. Fūrmanis nav pamanījis)! 
Šeit ir skaidrojums par šiem trīs dažādiem veidiem, un tos izlasot, katrs spēs saprast, ka tos NEDRĪKST vērtēt viennozīmīgi:

- neasistētas neplānotas ārpusstacionāra dzemdības (vidēji Latvijā 100 gadījumi gadā, SPKC). Tās ir dzemdības, kurās mazulis pārsteidzis vecākus nesagatavotus un piedzimis neplānoti mājās, mašīnā utt. Tātad, māmiņa plānoja dzemdēt stacionārā, bet mazulis tik ļoti steidzās, ka piedzima ārpus stacionāra;
- neasistētas, bet plānotas ārpusstacionāra dzemdības. Tās ir dzemdības, kuras māmiņa plāno mājās, bet BEZ profesionālu mediķu klātbūtnes;
- plānotas asistētas ārpusstacionāra dzemdības. Māmiņa plāno dzemdības mājās (zema riska grūtniecības gadījumā), un viņas dzemdībās piedalās specializēti mediķi – vecmātes, ar visu dzemdībām nepieciešamo ekipējumu (tā uzskaitījumu vari izlasīt vienā no MK 611 pielikumiem).

Visbīstamākie ir pirmo divu ārpusstacionāro dzemdību veidi, kurās nav neviens, kas spētu sniegt jebkāda veida medicīnisko palīdzību. Visas mājdzemdību vecmātes ir tādi paši mediķi kā stacionārā - ir nodrošinātas ar medikamentiem un medicīnas instrumentiem, viņas tieši tā pat apmeklē tālākizglītības kursus, par kuriem saņem nepieciešamos TIP, viņas aizpilda tieši tādus pat dokumentus, kā to dara stacionārā. Par to, kas notika šajā vienīgajā mātes mirstības gadījumā publiski drīkstēs runāt tikai tad, kad būs paveikta gadījuma analīze. Iepriekš kaut ko runāt NAV ētiski un IR neprofesionāli.

Jāgaida analīze
Arī mēs – mājdzemdību vecmātes esam satraukušās, jo neko tādu iepriekš neesam piedzīvojušas. Arī mēs gaidām gadījuma analīzi un rezultātus, jo mēs vēlamies izvērtēt un mācīties no šī gadījuma, lai uzlabotu mātes un bērna drošību plānotu asistētu ārpusstacionāru dzemdību laikā. Mēs vēlamies atvērtas, konstruktīvas pārrunas, lai jebkad nākotnē spētu izvairīties no šādiem gadījumiem. Es esmu par atvērtu diskusiju, kur profesionalitāte tiek augstāk vērtēta par tenku izplatīšanu!
Izsaku visdziļāko līdzjūtību ģimenei! Lai Dieva miers, kas ir augstāks par mūsu saprašanu pasargā viņu sirdis un domas Kristū Jēzū!

Abām vecmātēm, kas bija dzemdībās vēlos atgādināt, ka Dievs ir uzticīgs, Viņš neļaus pārbaudīt pāri jūsu spējām, bet darīs pārbaudījumam tādu galu, ka varat panest.

Saistītie raksti