Bērns caur logu izkritis... Traģēdija?

Nē, traģēdija ir, kad uz galvas uzkrīt klavieres. Bērna nāve izkrītot caur logu ir vecāku nolaidība.

Pavisam vienkārši - logi jātur ciet! Jā, tik ļoti vienkārši - ja logs ir ciet, bērns caur to izkrist nevar.

FOTO: Shutterstock.com

Pavisam vienkārši - logi jātur ciet! Jā, tik ļoti vienkārši - ja logs ir ciet, bērns caur to izkrist nevar.

Bloga veseliemberniem.lv autore, bērnu ārste D. Ivanova pauž skarbu viedokli par vakar ziņās izskanējušo gadījumu Traģēdija Jelgavā: pa astotā stāva logu izkritis un bojā gājis mazulis 

Jutīgie tālāk nelasa. Nekādas tolerances pret cilvēku bezatbildību attiecībā uz nevainīgu, bezpalīdzīgu un viņiem uzticēto radības brīnumu - bērnu.

Pasargāt bērnu no izkrišanas pa logu nav liela māksla, izglītību un resursus neprasa.

Pavisam vienkārši - logi jātur ciet! Jā, tik ļoti vienkārši - ja logs ir ciet, bērns caur to izkrist nevar. Kur sākas problēmas - visiem ļoti karsti vasarā un logu vajag atvērt pavisam.

Pamācība:

Logus NEKAD netaisa vaļā pavisam (horizontāli), ja mājās ir mazi bērni.
Viss.
Nevajag neko izdomāt.
Aizmirstiet par šādu opciju.

Vēdiniet vēdināšanas režīmā. Kaut vai 24/7 vasarā turiet vaļā. Starp citu, tad nekas mājās nesasmaks un nevajadzēs akūto vēdināšanu ar pilnībā vaļēju logu.

Nākamie attaisnojumi ir:”man vecs logs un nav vēdināšanas režīma”.

Ā, nu tad jā - lai bērns krīt ārā. Saprotama situācija. (Sarkasms)

Nu un?

Atgriezieties pie 1.punkta un netaisiet vaļā logu, ja jums mājās mazs bērns! Ja sanāca izaudzināt bērnu līdz tipinātāja vecumam, tad sanāks arī nomenedžēt vēdināšanu:

  • vēdiniet pa vienai istabai, kuru slēdz uz atslēgu (vai, bet man nav slēdzamas durvis)  
  • pieskrūvējiet šīberi, āķīti bērnam neaizsniedzamā augstumā
  • vēdiniet, kad ejat pastaigāties. Te gan ir jāiespringst un jāatcerās, ka visi logi ir uzreiz pēc atnākšanas jāaiztaisa, lai nepalaistu bērnu dzīvoties istabā ar atvērtu logu! Un šādi atvērtie logi ar lielu varbūtību var aizmirsties.
  • nopērciet bloķētājus, tad logus varēs tikai pavērt, bet ne atvērt pavisam. Būs improvizēts vedināšanas režīms!


Ne vienmēr bērni izkrīt caur atvērtiem logiem, dažreiz mazie pētnieki atver logus paši.

Reklāma
Reklāma

Ko darīt?

Obligāti: nopērciet logu bloķētājus!
Un nevajag čīkstēt, ka dārgi. Nav dārgi - nu reāli maz maksā.
Un tagad superskarbi - ja jums nav naudas bloķētājiem, tad noteikti nav naudas bērnam. Sorry, not sorry. Bet nu jau neko - bērns ir, un kaut kas ir jāizdomā.

Un vispār, kas ir dārgāks - bērns vai bloķētāji?

Tiem, kam reāli maz naudas, visticamāk arī nav villa ar 26 logiem, bet 2-4 logiem dzīvoklī jums noteikti pietiks. Sāciet atlikt pa vienam eiro mēnesī kopš grūtniecības sākuma un sakrāsies. IKEA bloķētāji ir vieni no lētākajiem!
Nopērciet, pielieciet un izelpojiet.

Vēl varianti: slēdzami logu rokturi, noņemami rokturi. Trūkumi - var aizmirst aizslegt, noņemt.


Obligāti: domāt līdzi!!!
Atcerieties, ka bērni gandrīz vienmēr var izdarīt vairāk nekā jūs domājat. Šodien bērns vēl nevarēja pagriezt loga rokturi, bet rīt spēka pietiks.

Nevajag paļauties uz to, ka jūsu bērns taču jūs klausa un nav stulbs - pie loga nelīdīs. Ne jau stulbi bērni izkrīt, bet vieglprātīgu vecāku, kuri nav parūpējušies par drošību, bērni! Bērni nelien logā ar domu izkrist, viņi zina, ka nedrīkst, bet grib tikai nedaudz paskatīties. Diemžēl galva ir smaga un savu ķermeni bieži vien noturēt nespēj, un ar galvu pa priekšu izkrīt.


Tāpat arī aizmirstiet par “nedrīkst laist pie loga paskatīties, lai nepierod”.
Tas NESTRĀDĀ, jo bērns jūs kopē un jūs taču ejat pie loga, lai paskatītos? Kā tad citādāk jūs apskatīsiet kaimiņa jauno auto, noskaidrosiet, kas ārā bļauj, kas par trokšņiem ārā, pabaudīsiet saulrietu utt... Mēs visi taču skatāmies pa logu un bērns arī gribēs. Un, kad bērns to spēs, stums pie loga krēslus, kastes, jebko, kur pakāpties. Tāpēc vienkārši bloķējiet logus!


Atcerieties arī, ka moskītu tīkli NEVAR NOTURĒT BĒRNA SVARU un rada viltus drošības sajūtu bērnam (un arī dažiem vecākiem).

Runājiet par drošību, par tiem moskītu tīkliem, ja jums ir, par augstumu, bīstamību, stāstiet, ka lūk kāds bērns izkrita... BET tas viss neatceļ dubulto drošību - logu bloķēšanu! Caur aizvērtu un neatveramu logu nevar izkrist.

Dodoties ciemos, ja bērns nav ar jums vienā telpā, obligāti pārbaudiet, ka visi logi ir ciet. Tas ir jūsu pienākums ne tikai savā mājā. Nevajag kautrēties palūgt aiztaisīt logus. Ja jums atsaka - tādās vietās ciemoties nevajag.

Jūsu bērna dzīvība ir jūsu rokās!