3 radošas idejas bērna sīkās motorikas attīstībai: iesaka Montesori pedagoģe

Plaukstu sīkā motorika, kas atbild par spēju veikt precīzas darbības ar pirkstiem, sāk attīstīties jau zīdaiņa vecumā. Tā ietekmē bērna redzi, koordināciju, atmiņu un spēju koncentrēties. Tā kā smadzeņu centri, kas atbild par pirkstu veiklību un valodas spējām, atrodas viens otram blakus, sīkā motorika ievērojami ietekmē arī valodas attīstību. 

Darbošanās ar plastiskiem materiāliem, plastilīnu uzlabo pirkstu veiklību

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Darbošanās ar plastiskiem materiāliem, plastilīnu uzlabo pirkstu veiklību

Idejas aktivitātēm, ko īstenot kopā ar mazuli, lai attīstītu pirkstiņu veiklību un runātprasmi, piedāvā Montesori Attīstības centra dibinātāja un pedagoģe Olga Strautiņa

“Sākotnēji mazulis apgūst prasmi ar rokām satvert dažādus priekšmetus, vēlāk – pārvietot tos no vienas plaukstas otrā, savukārt ap 9 mēnešu vecumu veidojas tā sauktais “pincetes satvēriens”, kad bērns priekšmetus satver ar diviem pirkstiem. Sīkās motorikas attīstība turpinās līdz pat deviņu gadu vecumam. Pakāpeniski bērns apgūst gan zīmuļa turēšanu un prasmi zīmēt, gan, jau vēlākos gados, pašapkalpošanās prasmes, piemēram, ēšanu ar karoti vai pogu aizpogāšanu. Ir svarīgi jau agrīnā vecumā pievērst uzmanību roku veiklības attīstībai,” stāsta Olga Strautiņa.

Viņa piedāvā vairākas interesantas aktivitātes, kas veicina sīkās motorikas attīstību dažādos vecuma posmos. 

 

Darbošanās ar plastilīnu

Plastilīns ir materiāls, kas jau agrīnā vecumā ļauj apgūt ļoti dažādas prasmes. Kopā ar mazuli atbilstoši bērna vecumam un spējām var veidot dažādas figūras, glezniņas, arī realizēt jau sarežģītākus projektus – plastilīna pilsētas un pat multfilmas. Mīcot, veidojot, lipinot vai griežot, tiek nemanāmi attīstīta pirkstu veiklība, kas vēlāk būs noderīga, mācoties rakstīt. Darbošanās ar plastilīnu var būt ne vien aizraujošs laiks kopā ar ģimeni, bet arī veids, kā rosināt iztēli. Šobrīd STENDERS piedāvā vēl nebijušu risinājumu – plastilīnziepes, kas ļauj roku mazgāšanu apvienot ar pirkstu veiklības treniņu. Jaunās ziepes iespējams mīcīt rokās, plucināt mazos gabaliņos vai veidot interesantas figūras, tā attīstot roku veiklību.

 

Roku mazgāšana

Reklāma
Reklāma

Roku mazgāšana globālo veselības izaicinājumu dēļ šobrīd ir aktuālāka nekā jebkad. Svarīgi šo prasmi attīstīt jau bērnībā, lai pieaugot roku higiēna kļūtu par pašsaprotamu paradumu. Dziedot dziesmiņu vai skaitot pantiņu, roku mazgāšanu var pārvērst jautrā rotaļā un apgūt dažādus pirkstu un plaukstu vingrinājumus. Aiciniet bērnu ar plaukstām samīļot ziepes, kārtīgi tās “apčubināt” un pārbaudīt, vai putas nokļuvušas katrā pirkstu starpā. Ja nav – jāmīļo vēl! Izvēlieties košas un aromātiskas ziepes, lai rosinātu bērnu interesi darboties.

 

Zīmēšana

Zīmēšana ar plaukstām un pirkstiņiem, zīmuļiem, krītiņiem un ar trafaretiem – visas šīs nodarbes veicina ne vien runas, bet arī rakstītprasmes attīstību nākotnē. Ar mākslas pasauli mazuli vēlams iepazīstināt jau agrīnā vecumā, izmantojot vecuma posmam piemērotas krāsas un materiālus. Interesants formāts, kas ļauj uzsākt gleznošanu pavisam agrīnā vecumā, ir produktu saldēšanas maisiņā ievietota papīra loksne, uz kuras uzklātas krāsas. Bērns caur maisiņu ar pirkstiem tās var izpludināt, radot interesantas kompozīcijas, taču nesasmērējot rokas un apģērbu. Mākslas tehnikas var dažādot, mazulim augot lielākam. 

Saistītie raksti