Kad pēc bērna piedzimšanas drīkst un var plānot nākamo bērniņu

Kad pēc dzemdībām var iestāties nākamā grūtniecība? Un kad ir labākais laiks to plānot? Stāsta Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium Medical ginekoloģe, dzemdību speciāliste Vita Začesta.

Pastāv uzskats, ja bērniņu baro ar krūti un diennakts laikā dara to ļoti bieži, sešus mēnešus ir tā saucamā laktācijas amenoreja, kas it kā pasargā no grūtniecības iestāšanā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pastāv uzskats, ja bērniņu baro ar krūti un diennakts laikā dara to ļoti bieži, sešus mēnešus ir tā saucamā laktācijas amenoreja, kas it kā pasargā no grūtniecības iestāšanā

„No medicīniskā viedokļa laikam starp bērniņu piedzimšanām vajadzētu būt aptuveni diviem gadiem. Tad sieviete ir atpūtusies, atkopusies, gadu bērniņu izbarojusi ar krūti un var plānot nākamo grūtniecību. Protams, ja grūtniecība iestājas agrāk, tas nav nekas bīstams. Tad gan iesaka pārtraukt zīdīšanu, lai būtu pareizais hormonu līmenis, kas nepieciešams nākamajai grūtniecībai un augošā bērniņa attīstībai.
Ja iepriekšējās dzemdībās bijusi ķeizargrieziena operācija, nākamo grūtniecību nedrīkst plānot ātrāk kā pēc diviem trim gadiem, lai izveidotos pilnvērtīga dzemdes rēta.

 

Savā praksē esmu piedzīvojusi gadījumu, kad novembrī uz dzemdībām ierodas māmiņa, kura ir dzemdējusi tā paša gada janvārī…

Reklāma
Reklāma


Kad var iestāties nākamā grūtniecība — tas katrai sievietei ir individuāli. Tas ir iespējams tad, kad sievietei pēc dzemdībām atkal sāk strādāt olnīcas, notiek ovulācija un atsākas mēnešreizes. Nelaime tā, ka ovulācija ir pirms menstruācijām, un sieviete domā: aha, man nav mēnešreižu, tātad varam turpināt mīlēties neizsargājoties. Taču rezultātā var palikt stāvoklī un menstruāciju atsākšanos tā arī nesagaidīt! Pastāv uzskats, ja bērniņu baro ar krūti un diennakts laikā dara to ļoti bieži, sešus mēnešus ir tā saucamā laktācijas amenoreja, kas it kā pasargā no grūtniecības iestāšanās. Bet tas nestrādā 100% gadījumu, tāpēc, kad sešas nedēļas pēc dzemdībām sieviete atsāk dzimumdzīvi un dodas pie ginekologa uz apskati, viņai jau ir jādomā, kā izsargāties.


Jo var būt, ka mēnešreizes sākas arī pēc šīm sešām nedēļām — savā praksē esmu piedzīvojusi gadījumu, kad novembrī uz dzemdībām ierodas māmiņa, kura ir dzemdējusi tā paša gada janvārī…”