Ģimenes un speciālistus aicina dalīties pārdomās par Covid-19 gadu

2020. gads un īpaši pandēmijas laiks katram no mums ir radījis savu noskaņu, neierastu dienas ritējumu, izaicinājumus un pārdomas. Katrs par sevi un savu ģimeni, iespējams, ir guvis jaunas atziņas. Tāpēc vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv ģimenes cilvēkus un speciālistus aicina iesaistīties akcijā “Mana atziņa 2020”, lai kopīgi izveidotu virtuālu atziņu krājumu #ĢimenesDienaKatruDienu.

No pirmajām atziņām redzams, ka 2020. gads tiek vadīts patiesībā ļoti skaistā – ģimenes zīmē –, kad ģimenes daudz laika pavada kopā, novērtē viens otra klātesamību. Tāpēc akcijas centrālais sauklis un krājuma nosaukums ir #ĢimenesDienaKatruDienu.”  Foto: Laura Appena

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No pirmajām atziņām redzams, ka 2020. gads tiek vadīts patiesībā ļoti skaistā – ģimenes zīmē –, kad ģimenes daudz laika pavada kopā, novērtē viens otra klātesamību. Tāpēc akcijas centrālais sauklis un krājuma nosaukums ir #ĢimenesDienaKatruDienu.” Foto: Laura Appena

“Akcija “Mana atziņa 2020” ir aicinājums ģimenes cilvēkiem un speciālistiem, kuru ikdienas darbs norit saskarsmē ar ģimenēm, pastāstīt, ar kādām domām, sajūtām un secinājumiem tiek vadīts Covid-19 gads. Kā mums, Latvijas ģimenēm, ir klājies Covid-19 gadā? Un ko vērtīgu no šā laika varam paņemt sev līdzi?” akcijas būtību paskaidro vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Veidojot pārdomu krājumu, kopīgi atklāsim, par ko ģimenes raud un priecājas, kas izrādījies svarīgs un kas ne. Atziņu grāmata savā ziņā kļūs par šā laika vēstures liecību.

Pēc organizācijas domām, Covid-19 gada atziņu krājumu kopīgi veidot ir svarīgi, jo pandēmija ir mums līdz šim nepiedzīvots notikums, un ir būtiski apkopot, kā ģimenēm ir klājies. “Veidojot pārdomu krājumu, kopīgi atklāsim, par ko ģimenes raud un priecājas, kas izrādījies svarīgs un kas ne. Atziņu grāmata savā ziņā kļūs par šā laika vēstures liecību, kas atklās, cik liels spēks ir ģimene. Gaišās domas, kas šajā laikā raisījušās, spēj stiprināt citus, un arī grūtā pieredze, kam iets cauri, citiem var kļūt par iedrošinājumu,” ir pārliecināta Inga Akmentiņa-Smildziņa.

covid laika atziņas dainis zāģeris

Viņa stāsta, ka vecāku organizācijai Mammamuntetiem.lv viens no nopietniem darbības laukiem ir ģimenes vērtību stiprināšana. Līdz šim bieži tas darīts, rīkojot skaistus un plašus ģimenes vērtības stiprinošus klātienes festivālus. “Šogad visi mūsu tradicionālie, lielie klātienes pasākumi, piemēram, Bērnu dienas un Tēva dienas festivāli, ir atcelti. Tomēr ir svarīgi atrast veidus, kā runāt par ģimeni kā vērtību, un šobrīd to darām virtuālajā vidē,” skaidro Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Inga Akmentiņa-Smildziņa covid-19

“No pirmajām atziņām redzam, ka 2020. gads tiek vadīts patiesībā ļoti skaistā – ģimenes zīmē –, kad ģimenes daudz laika pavada kopā, novērtē viens otra klātesamību. Tāpēc akcijas centrālais sauklis un krājuma nosaukums ir #ĢimenesDienaKatruDienu.” 

Dana ar kasti Dana Gulbe

Akcijas ietvaros plānots apkopot vairāk nekā 100 atziņu, šobrīd tajās dalījušies jau vairāk nekā 20 dažādu jomu speciālisti, kā arī ģimenes cilvēki. 

Ansis Klintsons covid-19

Reklāma
Reklāma

Ansis Klintsons, TV raidījumu un pasākumu vadītājs, mūziķis un tētis: “Mēs, mūsu plāni un ieceres var (ne)materializēties pēc sava scenārija. Mēs vienlaikus esam trausli un spēcīgi. Kad nekas nav paredzams, garastāvokli var uzturēt ar pateicību par to, kas ir bijis, ir un būs.”

Dainis Zāģeris, spēkavīrs, treneris un tētis: “Man kā tēvam bija grūti. Dēls spēlē futbolu, un treniņi notika attālināti un individuāli – tas bija pārbaudījums sportiskās izaugsmes ziņā. Bet tikām galā! Ir daudz pārdomu par pārdzīvoto; jākļūst spēcīgākiem.”

Dana Gulbe, organizēšanas konsultante, lektore un mamma: “Mans secinājums par pandēmiju ir vienkāršs un skarbs: ja ģimenei bija finansiāli uzkrājumi un drošības spilvens, tad arī citas neērtības bija pārvaramas un laiku mājās varēja pat zināmā mērā izbaudīt. Savukārt bailes par finansiālo stabilitāti būtiski iedragāja arī citas dzīves jomas, un tādos stresa apstākļos būt klātesošam vecākam ir gandrīz neiespējami. Vienmēr veido uzkrājumus!”

Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja un mamma: “Krīzes situācijā tu pats sev pēkšņi esi uz skatuves – ar publiskai apskatei izliktiem, iepriekš, iespējams, slēptiem ērkšķiem, un arī skaistumu; ar ģimenes spēcīgajām pusēm un arī vājajiem posmiem. Ideāli, ja, šo visu ieraugot, tu nemeties no sevis bēgt. Bet atrodi aptuvenu plānu, kā ar to jēdzīgi virzīties tālāk.”


Lai iesaistītos akcijā, organizatori aicina publicēt savu atziņu sociālajos tīklos ar tēmturiem #ManaAtziņa2020 un #ĢimenesDienaKatruDienu. Savukārt, lai atziņas piedalītos konkursā par iekļūšanu atziņu krājumā, tās līdz 13. augustam jāsūta uz e-pastu fonds@mammamuntetiem.lv. 


Par akciju “Mana atziņa 2020”
Akcija “Mana atziņa 2020” ir vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv aicinājums ģimenes cilvēkiem un speciālistiem, kuru ikdienas darbs norit saskarsmē ar ģimenēm, pastāstīt, ar kādām domām, sajūtām un secinājumiem tiek vadīts Covid-19 gads. Akcijas laikā plānots apkopot vairāk nekā 100 atziņu, kas tiks publicētas virtuālā krājumā #ĢimenesDienaKatruDienu2020. Divi autori balvā saņems īpašu fotosesiju dokumentālajā žanrā, ko veidos fotomākslinieki Artūrs Ķipsts un Laura Appena.  Lai piedalītos konkursā, sava Covid-19 gada atziņa līdz 10. augustam jāsūta uz e-pastu fonds@mammamuntetiem.lv.


Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv rīkotā akcija “Mana atziņa 2020” norisinās ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu.