Kāpēc sievietes raud biežāk nekā vīrieši?

“No woman, no cry” dziedāja mūziķis Bobs Mārlijs. Daudzi no mums asaras un raudāšanas procesu asociē ar sievietēm. Taču laikraksta New York Post vēsta, lai gan vīrieši raud krietni retāk, viņi arvien mazāk kautrējas no savām emocijām.

Pētījumā secināts, ka vīrieši nemaz tik ļoti nekautrējas no tā, ka citi redzēs viņu asaras.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumā secināts, ka vīrieši nemaz tik ļoti nekautrējas no tā, ka citi redzēs viņu asaras.

Savas dzīves laikā sievietes raud vidēji 4,680 reizes, aptuveni divas reizes vairāk nekā vīrieši. Romantisku un bēdīgu filmu ietekmē, lasot grāmatu, noguruma vai strīda dēļ sieviete raud vidēji sešas reizes mēnesī, jeb 72 reizes gadā. Salīdzinājumā ar to vīrieši raud vidēji trīs reizes mēnesī.

 

Pārsteidzošā kārtā pētījumā secināts, ka vīrieši nemaz tik ļoti nekautrējas no tā, ka citi redzēs viņu asaras. Acu pilienu ražotāja Hycosan Fresh veidotajā aptaujā noskaidrots, ka četri no katriem 10 aptaujātajiem vīriešiem nekautrējas raudāt citu priekšā, kamēr uz šādi soli būtu gatavas tikai trīs sievietes no 10 aptaujātajām. Pētījums arī atklāja, ka 44% vīrieši un 80% sievietes savas dzīves laikā ir raudājuši publiski.

 

Psiholoģe Emma Kenija to komentēja šādi: “Kamēr sievietes tiek stereotipiski asociētas ar raudāšanu, mūsdienu vīriešiem šķiet, ka kļūst arvien pieņemamāk publiski izrādīt savas emocijas, tostarp raudāšanu”.  Psiholoģe arī norāda, ka sievietes, lai gan sabiedrība ir daudz iecietīgāka pret viņu emocijām, arī jūtas neērti, ja radusies vajadzība raudāt publiski.

 

Pētījumā tika aptaujāti 2000 respondenti, 51% sieviešu atzina, ka mēdz raudāt bieži vai mēdz notraukt asaru par sīkumiem. Līdzīgu viedokli pauda tikai katrs trešais vīrietis. Atšķirīgs ir ne tikai raudāšanas biežums, bet iemesls. Ja sievietei šādas emocijas var radīt filma vai grāmata, tad vīrieši visbiežāk raud par bēdīgiem notikumiem, jo jūtas nomākti vai izjūt sēras.

Reklāma
Reklāma

 

Interesanti, ka sievietes daudz biežāk raud laimes un prieka asaras, 40% sieviešu atzīst, ka priecīgos brīžos raud, kamēr tikai 24% vīrieši šādi pauž emocijas.

 

64% sieviešu atzīst, ka raud bez saprotama iemesla, bet tikai trīs no 10 vīrieši ir saskārušies ar ko līdzīgu.

 

Vislielāko apkaunojumu aptaujātajiem cilvēkiem radītu raudāšana darba vietā. Tikmēr katrs desmitais, neatkarīgi no dzimuma, atzina, ka kautrējas raudāt sava mīļotā cilvēka priekšā.