Ata Kronvalda fonds noteicis Latvijas labākās lielās, mazās skolas un ģimnāzijas

Ata Kronvalda fonds ir noteicis jauno, 2019./2020.mācību gada skolu reitingu "Lielā Pūce". Skolu reitingu veido, balstoties uz skolēnu rezultātiem valsts un atklātajās olimpiādēs, skolēnu zinātniskās biedrības konferencēs un citās valsts mēroga zinību sacensībās, informē fonds.

 

RTU Inženierzinātņu vidusskola izceļas ar lielisku mācību tehnisko bāzi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

RTU Inženierzinātņu vidusskola izceļas ar lielisku mācību tehnisko bāzi.

"Lielās Pūces" mērķis ir sekmēt skolu aktivitāti skolēnu talantu attīstīšanā un dot vecākiem objektīvu informāciju par skolu pieredzi un/vai iespējām talantīgo skolēnu spēju izkopšanā.
Šogad reitingā ir iekļautas 30 valsts ģimnāzijas, 66 "lielās" skolas un 91 "mazās" skolas.

Šogad lielo skolu grupā reitinga augšgalā ir:

  • Rīgas Klasiskā ģimnāzija,
  • Rīgas 10.vidusskola,
  • Rīgas 40. vidusskola,
  • Rīgas Franču licejs,
  • Daugavpils tehnoloģiju vidusskola – licejs.


Rīgas klasiskā ģimnāzija katru gadu parāda labus rezultātus, ierindojoties topa augšgalā un esot starp labākajām skolām Latvijā, arī šogad pierādot savu izcilību un ierindojoties pirmajā vietā.

Rīgas 10.vidusskola sevi ļoti veiksmīgi pierādīja jau pagājušā gadā, kad 21. vietas 2018. gadā, tā pakāpās uz 5 vietu (2019. gadā). Šī skola ir pierādījusi savu mērķtiecību un šogad ierindojās 2.vietā, apsteidzot tādus ilggadējus reitinga laureātus kā Rīgas Franču licejs un Daugavpils tehnoloģiju vidusskola – licejs. Uzteicams ir arī Rīgas 40.vidusskolas darbs, šogad šī skola ierindojās reitinga 3. vietā.


Mazo skolu grupā reitings:

  • RTU Inženierzinātņu vidusskola,
  • Rudzātu vidusskola,
  • Daugavpils Saskaņas pamatskola,
  • Mežciema pamatskola,
  • Špoģu vidusskola.


RTU Inženierzinātņu vidusskolas sniegumu veicina augsti kvalificētiem mācību spēki, lieliska mācību tehniskā bāze, kā arī motivēti un mērķtiecīgi skolēni.

Arī Rudzātu vidusskola šogad nemainīgi ierindojās otrā vietā, pierādos prasmes strādāt profesionāli u un mērķtiecīgi. Pēc gada pārtraukuma reitinga pieciniekā šogad atgriežas Daugavpils Saskaņas pamatskola, savukārt Mežciema pamatskola no 23.vietas pagājušā gadā pakāpusies uz 4.vietu.

Šogad īpaši uzteicams ir Špoģu vidusskolas darbs, jo tas ir palīdzējis skolai iekļūt reitingā un uzreiz ierindoties 5.vietā.


Valsts ģimnāziju tops:

  • Rīgas valsts 1.ģimnāzija,
  • Āgenskalna valsts ģimnāzija,
  • Ventspils Valsts 1. ģimnāzija,
  • Rīgas valsts 2. ģimnāzija,
  • Rīgas Valsts vācu ģimnāzija.
Reklāma
Reklāma

Šo skolu mērķtiecīgais un profesionālais darbs ir atspoguļojies jau citu gadu reitingos ar stabilu atrašanos lielo skolu top grupā.

„Lielā Pūces” pasniegšana plānota šī gada augustā vienlaikus ar labāko skolotāju godināšanu, kas ieguldījuši visnozīmīgāko darbu talantīgo skolēnu attīstībā. Ata Kronvalda balvas ceram tradicionāli pasniegs Valsts prezidents, Ata Kronvalda fonda padomes priekšsēdētāja Iveta Ķestere un fonda prezidents Henriks Danusēvičs.


Par Ata Kronvalda fondu un "Lielās Pūces" balvu
Ata Kronvalda fonds ir nodibinājums, kura uzdevums ir Latvijas talantīgāko skolēnu apzināšana un viņu izglītības sekmēšana. Fonda darbība aizsākās jau 1988. gadā un tā dibinātāji bija Izglītības ministrija, Jauno zinātnieku un speciālistu padome, jaunatnes uzņēmums "Kontakts", kā arī virkne jauno zinātnieku un pedagogu (skolēnu nometnes „Alfa” rīkotāju).

1993.gadā Fonds tika oficiāli reģistrēts un tā prezidents ir Henriks Danusēvičs (Latvijas Tirdzniecības institūta padomes priekšsēdētājs). Šobrīd Fonda padomes priekšsēdētāja ir Latvijas Universitātes profesore Iveta Ķestere. Fonda padomē ir iekļauti dažādu nozaru (tai skaitā fizikas, ķīmijas, bioloģijas, informātikas, pedagoģijas) izcili pārstāvji, tai skaitā ķīmiķis Jānis Švirksts, biologs Jānis Liepiņš, ģeogrāfs Uldis Klepers, matemātiķis Andris Ambainis, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs.

"Lielā pūce" ir skolu reitings darbā ar talantīgiem skolēniem. Ata Kronvalda fonds (AKF) labākos skolu kolektīvus nosaka pēc to skolēnu sasniegumiem attiecīgā mācību gada mācību priekšmetu valsts un atklātajās olimpiādēs, skolēnu valsts zinātniski pētniecisko darbu konferencē un valsts mēroga konkursos.

Skolas vērtē "lielo" (vidusskolēnu skaits ir vismaz 100 skolēni) un "mazo" skolu grupās. "Lielās Pūces" mērķis ir sekmēt skolu aktivitāti skolēnu talantu attīstīšanā un dot vecākiem objektīvu informāciju par skolu pieredzi un/vai iespējām talantīgo skolēnu spēju izkopšanā.

Sīkāku informāciju par Latvijas skolu reitingu 2019/2020. mācību gadā skatiet http://www.skolureitings.lv/.

Ceļojošā balva "Lielā Pūce" pirmo reizi tika pasniegta 1988./89.m.g. Šajā laikā Latvijas virzībai uz suverēnu valsti sevišķi svarīga loma bija uzkrātajam intelektuālajam potenciālam un prasmei to izmatot. Balvas dibinātāji uzskatīja, ka nākamo zinātnieku, speciālistu un vadītāju izveides pamats ir skola, tādēļ ir jāstimulē skolotāju darbs ar talantīgiem skolēniem un jānodibina balva, ko pasniegt labākajiem skolu kolektīviem par skolēnu sasniegumiem mācību darbā. No 2015.gada ir izveidota balva "Pūces pēdas", kuru skolas var saņemt papildus ceļojošai balvai un kuras paliek skolas īpašumā.