Mazuļa uzturs šodien ietekmē imunitāti nākotnē: ko ēst vasarā

Uzturs ir viens no veselības un labsajūtas stūrakmeņiem. Laika posmā no viena līdz trīs gadu vecumam mazuļa organisms attīstās. Šajā laikā īpaši svarīgi ir nodrošināt atbilstošas uzturvielas pareizā daudzumā. Daudzi pasaulē veikti pētījumi pierāda saistību starp uzturu agrā bērnībā un imunitāti, bērnam pieaugot, tādēļ droši var apgalvot, ka tas, kā barojam savu mazuli šodien, atstās būtisku ietekmi uz viņa veselību vēlāk.

Pupiņas un zirņi – cinka krājumi no augu valsts produktiem

FOTO: Shutterstock.com

Pupiņas un zirņi – cinka krājumi no augu valsts produktiem

Kā ar uzturu stiprināt bērnu imunitāti vasaras sezonā, stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

“Vasara ir īstais laiks, kad stiprināt imunitāti ar dažādu dabas velšu ieviešanu ēdienkartē. Ogas, augļi, dārzeņi, zaļumi – viss, ko piedāvā Latvijas daudzveidīgā daba, ir neatsverams pienesums vērtīgo minerālvielu un vitamīnu rezervju veidošanai ne vien rudens un ziemas sezonai, bet arī turpmākajai dzīvei,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga, kas specializējas tieši bērnu uztura jautājumos. Viņa rekomendē vasaru izmantot lietderīgi un uzņemt visus iespējamos vitamīnus. 1–3 gadus veciem bērniem, kuri aktīvi iepazīst pasauli, ir būtiski piedāvāt izmēģināt daudzveidīgu garšu, krāsu un tekstūru ēdienus, lai veidotu veselīgus nākotnes ēšanas paradumus.

 

1–3 gadus veciem bērniem, kuri aktīvi iepazīst pasauli, ir būtiski piedāvāt izmēģināt daudzveidīgu garšu, krāsu un tekstūru ēdienus, lai veidotu veselīgus nākotnes ēšanas paradumus.


Vecākiem jāatceras, ka mazais nav lielais un mazuļa uztura vajadzības var atšķirties no pieaugušo priekšstatiem. Nereti tieši ap 1–3 gadu vecumu māmiņas pārtrauc mazuļa zīdīšanu. Šajā periodā īpaši svarīgi ir nodrošināt atbilstošas uzturvielas pareizā daudzumā. Ņemot vērā ilglaicīgus pētījumus, pediatri un uztura speciālisti iesaka mazuļiem līdz 3 gadu vecumam uzturā iekļaut vai saglabāt piena dzērienus, kas ir speciāli piemēroti viņu organisma vajadzībām. Pateicoties piena dzēriena sastāvā esošajiem mikroelementiem, tādiem kā kalcijs, jods un dzelzs, kas ir ļoti būtiski mikroelementi bērna attīstībai, arī mazuļi, kuri vēl neēd to pašu, ko pārējie ģimenes locekļi, var uzņemt nepieciešamās uzturvielas. Tomēr ir svarīgi mazulim piedāvāt daudzveidīgas un veselīgas maltītes, pakāpeniski radinot bērnu pie garšu un tekstūru daudzveidības. 


Saule, treknās zivis, olas un piens – vitamīna D rezervju stiprināšanai
Lielāko daļu D vitamīna mazulis saņem dabiskā veidā no saules stariem, atrodoties ārā siltajos gada mēnešos. D vitamīna deficīts var kavēt bērna augšanu, tādēļ vasara ir īstais laiks, kad ļaut bērnam rotaļāties ārpus telpām un uzņemt nepieciešamo D vitamīna devu, jo ar pārtiku tas var izrādīties sarežģīti – vitamīnu D satur salīdzinoši neliels produktu klāsts.

Vasarā ir ieteicams mazuļa maltītēs iekļaut ar vitamīnu D bagātinātus pārtikas produktus, piemēram, brokastu pārslas, putras un atsevišķus piena produktus, kā arī neaizmirst ar taukvielām bagātus pārtikas produktus – zivis, olas, augu eļļas, kas veicinās vitamīna D veidošanos organismā. 

“Ja bērns uzturā lieto mātes pienu vai piena maisījumu, iespējams, viņš vērtīgās minerālvielas un vitamīnus saņem pilnā apmērā. Divas glāzes specializētā piena maisījuma, piemēram, Aptamil 3, var nodrošināt līdz pat 80% no ieteicamās vitamīna D dienas devas. Tomēr vislabāk par D vitamīna daudzumu mazuļa organismā ir pārliecināties, veicot analīzes pie ģimenes ārsta. Tas ļaus justies droši, ka bērns ik dienas saņem nepieciešamo D vitamīna devu,” iesaka Lizete Puga. 

Reklāma
Reklāma


Pupiņas un zirņi – cinka krājumi no augu valsts produktiem
Cinks ir minerālviela, kas mazulim nepieciešama visu attīstības un augšanas laiku. Tas nodrošina vairākas būtiskas funkcijas: augšanu un normālu imūnsistēmas darbību. To iespējams uzņemt galvenokārt ar gaļu, zivīm, olām, pienu un piena produktiem vai pilngraudu produktiem, taču vasaras sezonā cinka rezerves iespējams papildināt, arī iekļaujot bērna uzturā pākšaugus – pupiņas un zirņus, ko var ēst svaigus vai pagatavot daudz dažādos veidos. Cinka avots var būt arī piena dzēriens, kas bagātināts ar konkrēto minerālvielu. Mazulim to var piedāvāt gan smūtijos, gan kā mājās gatavotu saldējumu ar sezonas ogām vai augļiem. Bērni ēd ar acīm un bieži ir atvērtāki pret jauniem produktiem, ja paši piedalās gatavošanas procesā.


Sezonas ogas un dārzeņi – dzelzs rezervju veidošanai
Dzelzs ir minerālviela, kas nodrošina normālu smadzeņu attīstību, imūnsistēmas darbību un hemoglobīna veidošanos, tāpēc ir būtiski uzturu papildināt ar dzelzi saturošiem produktiem. Lai arī dzelzs galvenokārt sastopama dzīvnieku valsts produktos – gaļā un zivīs, augu valsts produkti, sevišķi tie, kuros ir daudz vitamīna C, veicina šīs svarīgās minerālvielas uzsūkšanos. Īpaši veiksmīga kombinācija ar dzelzi saturošiem produktiem ir zemenes, upenes, svaigi dārzeņi, piemēram, tomāti un paprika, arī kāposti – gan brokoļi, gan kacenkāposti. Lai veicinātu dzelzs uzsūkšanos, ēdienkartē vēlams iekļaut arī zaļumus, piemēram, papildināt laša sviestmaizi ar svaigām dillēm un lociņiem, kas pie mums vasaras sezonā ir viegli pieejami un lielā cieņā. 


Vai mazulim vajadzīgi uztura bagātinātāji?
“Ja bērna uzturs ir daudzveidīgs, satur dažādas produktu grupas, kas, savstarpēji mijiedarbojoties, papildina viena otru un veicina vērtīgo uzturvielu uzsūkšanos organismā, bērnam nav papildus jālieto vitamīni vai uztura bagātinātāji. Taču, ja bērns ir izvēlīgs ēdājs un nelabprāt ēd veselīgus produktus, vecākiem būtu ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu vai uztura speciālistu, lai jau laikus rastu problēmu risinājumus un nodrošinātu mazuļa augošo organismu ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām,” iesaka Lizete Puga.