Kāpēc daži cilvēki tēlo nepieejamos, kad veido romantiskas attiecības?

Ar dažiem cilvēkiem romantiskas attiecības izveidot ir viegli, taču citi spēlē spēles – pasper vienu soli uz priekšu, bet tad divus atpakaļ. Psihologi norāda, ka šis attiecību veidošanas fenomens ir pētīts salīdzinoši maz, tomēr piedāvā savu skaidrojumu, kāpēc daži mīlnieki tā dara.

Kāpēc daži cilvēki tēlo nepieejamos, kad veido romantiskas attiecības?

FOTO: Shutterstock.com

Spēlēt grūti sasniedzamā spēlīti ir sens attiecību veidošanas fenomens, kas daudziem cilvēkiem pazīstams kā no reālās dzīves, tā no filmām un literatūras.

Pētnieki centās saprast, vai šādu spēlīšu spēlēšana, veidojot attiecības, ir raksturīga dzimumam un piesaistes veidam. Piesaiste ir psiholoģisks termins, kas apzīmē to, kā cilvēks domā, jūtas un uzvedas tuvās attiecībās. Tā parasti veidojas bērnībā un var tikt iedalīta divās kategorijās: droša un nedroša. Cilvēki, kam raksturīga nedroša piesaiste, biežāk ir izvairīgi.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 900 dalībnieki un psihologu aizdomas apstiprinājās – izrādījās, ka cilvēki, kuri izvairās no pieķeršanās, visbiežāk izspēlēja šos trikus ar nesasniedzamā tēlošanu. Zīmīgi, ka izvairīga uzvedība, veidojot attiecības, bija vairāk raksturīga sievietēm, kamēr vīrieši bieži vien bijuši uzstājīgi un neatlaidīgi.

Speciālisti arī secināja, ka visbiežāk šādu stratēģiju izmantoja nedroši cilvēki, kuri tādā veidā centās tikt galā ar savu psiholoģisko ievainojamību. Piemēram, pieaugšana ar emocionāli vēsiem vecākiem nākotnē var radīt vēlmi izvairīties no pieķeršanās. Tika secināts arī, ka nedroši cilvēki mēdz izvairīties vai tieši “medīt” grūti sasniedzamos, lai iegūtu tādas romantiskas vai seksuālas attiecības, kādas viņi vēlas, piemēram, ar zemu tuvības pakāpi.

Psihologi arī norāda, ka grūti sasniedzamā stratēģijas pielietošana nav ne laba, ne slikta, bet gan veids, kas dažiem cilvēkiem palīdz veidot tādas attiecības, kādas viņi vēlas. Tiesa gan, attiecības ar nedrošajiem cilvēkiem bieži ir neapmierinošas un nav ilgstošas.

 

Reklāma
Reklāma

Dažiem cilvēkiem tikmēr šī stratēģija vairāk saistījās ar izdzīvošanas instinktu, palīdzot partnerim saglabāt kontroli. Daži cilvēki tā var uzvesties, jo viņi ir nobijušies un neuzticas, tāpēc dara visu, lai sevi pasargātu no sāpēm.

 

No http://jauns.lv