Vēl nav skaidrs, vai vecākiem būs jāpērk skolēnu mācībām vajadzīgās viedierīces

Lielu sašutumu vecāku vidū izraisījušas ziņas, ka, iespējams, turpmāk vecākiem katram skolēnam būs jānodrošina ierīce ar interneta pieslēgumu. Tas radījis bažas, cik tas ir pamatoti, ņemot vērā, ka Latvijā ir bezmaksas izglītība un daudzām ģimenēm līdzekļi šādu ierīču iegādei ir ierobežoti.

Diskusija par viedierīcēm ir tikai sākuma stadijā

FOTO: Shutterstock.com

Diskusija par viedierīcēm ir tikai sākuma stadijā

Kā Mammamuntetiem.lv norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Diure, pavasarī veiktajā aptaujā IZM secināja, ka lielai daļai skolēnu ir atbilstošs nodrošinājums: aptuveni 55% atbildēja, ka ir viss nepieciešamais, ap 30% atbildēja, ka tehnika ir, bet gribētos modernākus atjauninājumus, bet 10–15% norādīja, ka atbilstoša aprīkojuma pietrūkst.

Jautāta, kādēļ ir plānots ieviest izmaiņas Izglītības likumā un paredzēt, ka pie individuālajiem mācību līdzekļiem tiek iekļauta arī ierīce ar internetu, E. Diure pauda viedokli, ka pavasarī veiksmīgi noritējušā attālinātā izglītības procesa elementus nepieciešams iestrādāt normatīvajos aktos. “To prasa arī laikmets, kurā dzīvojam, un nākotnes sabiedrības vajadzības. Tā kā viens no attālināto mācību procesa nozīmīgiem elementiem ir viedierīces un interneta pieejamība, normatīvajos aktos nepieciešams paredzēt arī viedierīču lietojumu,” skaidroja ministrijas pārstāve.

Publiskajā telpā izskanējušās ziņas, ka viedierīce ar interneta pieslēgumu būs obligāts mācību līdzeklis un ka vecākiem tas būs jānodrošina, īsti neatbilst patiesībai.

E. Diure norāda, ka patlaban ir sākta diskusija par to, ka viedierīcei ar interneta pieslēgumu ir jābūt ikviena skolēna individuālā mācību līdzekļa sastāvdaļai: “Jautājums, kas to varētu finansēt, arī tiek diskutēts. Ir vairāki risinājumi, ko izskatām. Protams, ka sociāli mazaizsargātajām ģimenēm pienākas valsts un pašvaldību atbalsts. Tikpat atvērts ir jautājums par interneta jaudas un pieejamības problēmu risinājumu, ko šobrīd IZM risina kopā ar pašvaldībām, Satiksmes ministriju, interneta pakalpojuma nodrošinātājiem. Publiskajā telpā izskanējušās ziņas, ka viedierīce ar interneta pieslēgumu būs obligāts mācību līdzeklis un ka vecākiem tas būs jānodrošina, īsti neatbilst patiesībai. “

Reklāma
Reklāma

Jautāta, no kāda avota ir plānots nodrošināt finanses šīm ierīcēm un tehniskajam nodrošinājumam E. Diure stāsta: “Tiklīdz priekšlikums būs līdz galam noformulēts, mēs par to informēsim sabiedrību. Tas arī ir iespējams, ka ierīci iekļauj mācību līdzekļu sarakstā, bet to finansē citi avoti, nevis ģimene.”

Tiklīdz priekšlikums būs līdz galam noformulēts, mēs par to informēsim sabiedrību. Tas arī ir iespējams, ka ierīci iekļauj mācību līdzekļu sarakstā, bet to finansē citi avoti, nevis ģimene

Kā ziņo portāls www.jauns.lv, izglītības ministre Ilga Šuplinska LTV 21. jūlija raidījumā “Rīta Panorāma” paudusi viedokli, ka diskusija par viedierīcēm ir tikai sākuma stadijā un ministrija vēl nav piedāvājusi konkrētu risinājumu šīm plānotajām izmaiņām.  Jauns.lv arī piemin, ka tiesībsargs Juris Jansons norādījis, ka, ja ikvienam vecākam, bez izņēmumiem, būs jānodrošina savas atvases ar viedierīcēm, faktiski tiks liegta Satversmē garantētā bezmaksas izglītība. Tiesībsargam bažas radot jautājums, ja dators vai viedierīce ar interneta pieslēgumu jānodrošina vecākiem, kā risinās jautājumu, ja ģimene finansiālu vai tehnoloģisku apsvērumu dēļ to nevar nodrošināt.
"Vai būs kādas alternatīvas?" paziņojumā vaicā Jansons, uzsverot, ka, ja alternatīvu nav, tad faktiski tiks liegta Satversmē garantētā obligātā izglītība