Vai mans suns jūt, ka esmu stāvoklī?

Suņi ir ļoti jūtīgas būtnes. Viņiem bieži vien ir izteikta reakcija uz notiekošajām pārmaiņām apkārtējā vidē un cilvēkos. Suņi piedzīvo skumjas pēc kāda zaudējuma.

Bet vai tavs suns patiešām saprot, ka ģimenē gaidāms mazulis? Vai viņi spēj noteikt, ka saimniece ir stāvoklī pat pirms tas kļūst redzams? Un ja jā, tad kā tas ir iespējams? Foto: Inti St. Clair, Getty Images

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bet vai tavs suns patiešām saprot, ka ģimenē gaidāms mazulis? Vai viņi spēj noteikt, ka saimniece ir stāvoklī pat pirms tas kļūst redzams? Un ja jā, tad kā tas ir iespējams? Foto: Inti St. Clair, Getty Images

Tādēļ nav pārsteidzoši, ka daudzi suņu īpašnieki saka, ka novērojuši izmaiņas mājdzīvnieka uzvedībā, kad saimniece paliek stāvoklī. Ir dzirdēti gadījumi no mīluļu saimniekiem, kad suns ir zinājis par bērniņa pieteikšanos pat pirms pāris pats to ir atklājis.

Bet vai tavs suns patiešām saprot, ka ģimenē gaidāms mazulis? Vai viņi spēj noteikt, ka saimniece ir stāvoklī pat pirms tas kļūst redzams? Un ja jā, tad kā tas ir iespējams?

 

Patiesība par suņu maņām

Lai arī nav pietiekami daudz pierādījumu, kas apgalvotu, ka suņi patiešām sajūt grūtniecību, tā ir izteikta kā iespējamība.

‘’Mūsu suņi ir dedzīgi vērotāji,’’ teic Mērija R. Burča, sertificēta dzīvnieku uzvedības speciāliste. ‘’Viņiem ir lieliskas redzes un smaržas maņas, tāpēc nav pārsteidzoši, ka viņi prot noteikt, ka kaut kas ir izmainījies, kad sieviete gaida bērniņu.’’

Viņa piezīmē, ka daudzi suņi saprot, ka kaut kas ir mainījies pēc sev tuva cilvēka uzvedības, smaržas un emociju, kā arī izskata izmaiņām.

‘’Sievietei grūtniecības laikā notiek izmaiņas ķermenī, kas var piešķirt citādāku smaržu. Tas var būt saistīts ar izmaiņām pH līdzsvarā, kā arī hormonālajām un uztura izmaiņām.’’

Patiesi, suņi iepazīst cilvēkus un citus suņus tikai caur smaržām. Tāpēc tā ir viņu izteiktākā maņa. Tieši tāpēc suņi ir tie, kuri tiek apmācīti narkotiku un dažādu sprāgstvielu meklēšanai. Turklāt - ir atklāts, ka suns var noteikt veselības problēmas un slimības, kā vēzi, migrēnu un epilepsiju.

Suņa spēja noteikt grūtniecību ir atkarīga no tā, cik šis konkrētais cilvēks ir pazīstams sunim. Dažādas situācijas ļauj izteikt iespējamību, ka viņi spēj sadzirdēt arī embrija sirdspukstus. 

Lai arī ir zināms, ka suņi šīs izmaiņas sajūt, nav skaidrs, vai viņi spēj noteikt šo pārmaiņu iemeslu. Iespējams, ka viņi to izprot brīdī, kad mājās tiek pārvests mazulis, kas izskaidro smaržu, uzvedības un citas saimnieku izmaiņas.

 

Kā grūtniecība ietekmē suņa uzvedību

Reklāma
Reklāma

Grūtniecība var ietekmēt arī suņa garastāvokli un uzvedību, taču ne vienmēr tas tā notiek.

‘’Kad es biju stāvoklī, mūsu labradora uzvedība nekādīgi neizmainījās, savukārt otrs suns - boksera šķirnes - kļuva pavisam nemierīgs,’’ stāsta dzīvnieku uzvedības speciāliste un konsultante Keita Mornemente.

‘’Kad sieviete ir stāvoklī, viņa aizsargā savu vēl nedzimušo bērniņu, turot rokas uz vēdera vai arī, sunim mēģinot ierausties klēpī, sieviete aizsargā vēderu, neļaujot mīlulim lekt virsū,’’ viņa stāsta. ‘’Suns var kļūt jūtīgāks vai arī pieprasīt vairāk uzmanību no saimniekiem.’’

Gaidot bērniņu, noteikti nedrīkst aizmirst par mājas mīluļiem un turpināt viņiem veltīt savu uzmanību brīvajos brīžos. Arī aktivitātēm un suņa treniņiem vai pastaigu biežumam nevajadzētu samazināties.

 

Suņa sagatavošana mazuļa ienākšanai ģimenē

‘’Ir ļoti svarīgi suni sagatavot gaidāmā mazuļa ienākšanai ģimenē, jo tās ir lielas pārmaiņas visiem ģimenes locekļiem,’’ stāsta dzīvnieku uzvedības speciāliste. ‘’Pienācīga sagatavošanās palīdzēs izvairīties no bailēm un trauksmes problēmām vēlāk, kad bērniņš būs piedzimis.’’

Viens veids, kā mājdzīvnieku var sagatavot bērniņa ienākšanai ģimenē, ir dzīvnieka iepazīstināšana ar mazuļa lietām - mantiņām, segu, drēbēm utml. Pozitīvas asociācijas veicinās suņu gardumi un uzslavas, kad mīlulis tiks iepazīstināts ar mazuļa lietām.

Vēl kāds efektīvs veids ir pakāpeniskas izmaiņas suņa ikdienas rutīnā, atskaņojot dažādus mazuļu skaņu ierakstus.

Jūs paši pazīstat savu suni vislabāk, tāpēc noteikt, kura metode būs atbilstošāka tieši jūsu mīlulim, jāizlemj pašiem.

 

 

No: http://huffpost.com