Kāpēc uzskata, ka melns kaķis nes nelaimi

Ar prātu saprotam, bet tomēr ticam – uzskats par nelaimi vēstošo melno kaķi ir klasiska negatīvā māņticība, no kuras jāatbrīvojas visdrīzākajā laikā. Visticamāk, lielākā daļa no mums ir kaut pavisam nedaudz un tomēr māņticīgi.

Māņticība balstās uz principa, ka atceries, kas piepildījās, bet neatceries to, kas nenotika.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māņticība balstās uz principa, ka atceries, kas piepildījās, bet neatceries to, kas nenotika.

Rīgas Stradiņa Universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts psihoterapeits Artūrs Utināns skaidro, kāpēc izveidojusies māņticība par nelaimi nesošu melnu kaķi.

 

Nevajadzētu savas dzīves virzību atstāt nejaušību ziņā. Tāpat nevajag meklēt zīmju piepildījumu – tīšu prātu stāvēt ceļa vidū, pār kuru tikko pārskrējis melnais kaķis, tādējādi vācot datus. Jo fakts ir viens – meklēsi nepatikšanas, tās arī atradīsi. Ja dienā atrodi un īpaši akcentē kādu sliktu notikumu, līdzsvaram ir jāapzinās arī labie notikumi. Piemēram, draugs piezvanīja pateica, ka parādu neatdos, bet toties darbā saņēmi prēmiju. Steidzoties uz darbu, nolūza mīļākajiem zābakiem papēdis, bet toties izdevās paveikt kādu ilgāk iekavētu darbu. 

Fakts ir viens – meklēsi nepatikšanas, tās arī atradīsi.

 

Ja cilvēks meklē un vēro negatīvās nākotni skaidrojošās zīmes, viņš akcentē tieši slikto ziņu. Bet kopumā stāsts ir tikai par to, ko mēs vēlamies redzēt un sadzirdēt. Pamēģini objektīvi saskaitīt reizes, kad ļaunu vēstošais pareģojums nav piepildījies!

Reklāma
Reklāma

 

“Māņticība balstās uz principa, ka atceries, kas piepildījās, bet neatceries to, kas nenotika,” uzsver speciālists. Ne tikai atceries, bet arī pastāsti citiem. Horoskopi apgalvo, ka, piemēram, skorpioni, ir radoši. Un tiešām – var nosaukt virkni šajā zīmē dzimušu mākslinieku, bet tajā pašā laikā astrologi nesaskaita tos miljonus cilvēku, kuri dzimuši šajā zīmē un nepavisam nav radoši. Tāpat vienmēr ir interpretācijas, ko nozīmē, piemēram,  finansiāla neveiksme. Nepieciešamība ņemt kredītu, neplānots un nepārdomāts pirkums? Veikalā nebija iedomātās preces? Nedabūji kāroto prēmiju? Rezumējot – meklē notiekošajā racionālo un uzņemies atbildību par savu dzīvi! 

 

Vairāk lasi šeit: Tu būsi tik laimīga, cik brīvas būs tavas domas jeb Māņticības spožums un posts

Saistītie raksti