Cik pamatotas ir bailes no skaitļa 13?

Neapzināti, bet kalendārā piektdiena, trīspadsmitais datums piesaista uzmanību daudziem. Varbūt neplānot svarīgu tikšanos vai līguma parakstīšanu? Māņticību skaidro psihoterapeits.

 

Vai var plānot svarīgu tikšanos vai līguma parakstīšanu?

FOTO: Shutterstock.com

Vai var plānot svarīgu tikšanos vai līguma parakstīšanu?

Viena no lietām, ar kuras palīdzību pārmantojam māņticību, ir kultūra. Ne visām tautām ir vienādas māņticības izpausmes. Eiropeiskajās valstīs daudzi tic, ka 13. datums piektdienā jebkurā mēnesī ir slikta zīme. Šī māņticība ir tik izplatīta, ka daudzās viesnīcās nebūvē 13. stāvu, aviokompānijas neizsniedz biļetes trīspadsmitajā rindā. Ir cilvēki, kuri nepērk mašīnu, kam numura zīmei skaitļu summa ir 13. Dažādas aptaujas pat ir apstiprinājušas, ka sievietes autovadītājas piektdienā 13. datumā pie auto stūres ir daudz nemierīgākas un ar lielāko potenciālu iekļūt avārijas situācijās. Taču – kā mūs var ietekmēt skaitlis 13? 

 

Patiešām – ir zemes, kurās mūsu neveiksmju skaitļi ir pavisam nekaitīgi, bet mūsu laimes cipari – no tiem gan jāsargās! Kāpēc tā notiek? Psihoterapeits A. Utināns skaidro: 

“Līdzīgi kā cilvēki no paaudzes paaudzē nodod gēnus, tāpat tālāk tiek nodots domāšanas veids. Cilvēks nomirst, bet domas dzīvo bērnos un bērnu bērnos. 

Ir idejas un priekšstati, kas laika gaitā mainās un modificējas, bet ir māņticības, kas paliek kā ļoti stabilas un noturīgas vērtības. Jēdziens “senču gudrība” ir viens no kanāliem, kā mēs kaut ko pārņemam un nododam tālāk.  Bet no zinātnes viedokļa nav tādas “senču gudrības”, drīzāk ir senču dumjība. Un te nav stāsts par smadzeņu spējām – intelektuāli viņi bija tādā pašā pakāpē kā mēs. Vienkārši nebija zināšanu, tādēļ lietas un parādības skaidroja pēc tā laika izpratnes.”

 

Reklāma
Reklāma

Visticamāk lielākā daļa no mums ir kaut pavisam nedaudz un tomēr māņticīgi. Viens ik rītu lasa horoskopus, cits saudzē zirnekļus mājas svētībai un nobučo nokritušu maizīti, tādējādi sargājot pārticību. Vēl kāds neslauka ar slotu pāri slieksnim, lai laimei neaizbērtu acis. Psihoterapeits A. Utināns netic, ka jebkad cilvēce nonāks līdz absolūtai spējai savu dzīvi nevērtēt caur māņticības prizmu, taču cer, ka cilvēki daudz vairāk analizēs ar racionālu pieeju. Ko darīt tiem, kas lasa horoskopus un pirms svarīga pasākuma uzdanco veiksmes deju? Vairāk domāt par to, ko vēlies panākt un ko no tevis prasīs mērķu sasniegšana, pārdomāt reālos iespējamos šķēršļus un ko darīt, lai tos pārvarētu.

 

Mācīties uzņemties atbildību un pateikt “nē”.  Un tad tu būsi laimīga tāpēc, ka tavas domas būs brīvas, nevis tāpēc, ka žurnālā rakstīts “Mežāžiem veiksmīga diena”. 

 

Vairāk lasi šeit: Tu būsi tik laimīga, cik brīvas būs tavas domas jeb Māņticības spožums un posts

Saistītie raksti