Kā pareizi izvilkt ērci un kā rīkoties pēc tam

Lai arī salīdzinot ar iepriekšējiem pāris gadiem, ērču izraisīto slimību šogad ir mazāk, to aktivitāte ir lielāka. Siltās ziemas dēļ ērces šogad nedevās ziemas guļā un līdz ar to skaits pavairojies, un cilvēkiem, lai izvairītos no ērcēm un to slimībām, jābūt īpaši piesardzīgiem. Ja ērce piesūkusies tā uzreiz jāizvelk ārā, un jāatceras – nekādā gadījumā uz ērces skartās ķermeņa daļas nesmērēt ko taukainu – eļļu vai sviestu! Ērce jāizvilina, to „piedzirdot” ar spirtu, degvīnu vai odekolonu.

Risks saslimt ar Laimas slimību ir tajos gadījumos, ja ērce ir bijusi, piesūkusies ilgāk nekā 24 stundas.

FOTO: Shutterstock.com

Risks saslimt ar Laimas slimību ir tajos gadījumos, ja ērce ir bijusi, piesūkusies ilgāk nekā 24 stundas.

Taukaini produkti (eļļa, sviests, krējums) ērcei var izraisīt vemšanu un tā ar vēmekļiem jūsu organismā var „ievadīt” ērču encefalītu vai Laima slimību. Šogad ērces visaktīvāk uzdarbojas Kurzemē un valsts centrālajā daļā.

Kā pareizi izņemt piesūkušos ērci?
* Ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā neizmantot eļļu vai sviestu, jo tas ērcei izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk ārā.

* Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot pēc iespējas tuvāk ērces snuķītim un „izskrūvejiet”  ērci laukā.

* Brūci apstrādā ar dezinficējošu šķidrumu.

* Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt – jādodas uz tuvāko medicīnas iestādi, kur palīdzēs to izvilkt.

* Ja pilnībā izņemt ērci nav izdevies, ir jādodas pie ģimenes ārsta. Pēc ērces koduma svarīgi tuvāko mēnesi rūpīgi vērot attiecībā uz tipiskajiem ērču encefalīta vai Laimas slimības agrīnajiem simptomiem. Par iespējamu inficēšanos ar Laimas slimību var norādīt vismaz 5 cm diametrā liels sarkans pleķis biežāk ērces piesūkšanās vietā vai jebkur citviet; Šādā gadījumā ir jādodas pie ārsta, jāpārliecinās klīniski, ka tie tiešām ir par Laimas slimību liecinošie simptomi un visticamāk būs jālieto antibiotikas. Bieži vien koduma vietā var būt kairinājums, bet tas vēl neliecina par inficēšanos. Ērci nodot izmeklēšanai neiesaka, jo gadījumā, ja ērce ir inficēta, tas nenozīmē, ka arī jūs varat būt inficēts.

* Risks saslimt ar Laimas slimību ir tajos gadījumos, ja ērce ir bijusi, piesūkusies ilgāk nekā 24 stundas. Savukārt inficēšanās ar ērču encefalītu var notikt jau uzreiz pēc tam, kad ērce piesūkusies.

* Ja cilvēks nav vakcinēts pret ērču encefalītu, labāk meklēt mediķu palīdzību, jo parasti, ja ērcei dibens notrūkst, ādā paliek arī ērces galva ar visiem siekalu dziedzeriem, kuros var atrasties encefalīta izraisītāji. Pēc divām nedēļām drošības nolūkā tomēr ir jāapmeklē ģimenes ārsts, lai varētu veikt nepieciešamās analīzes un pārliecināties par to, ka tiešām esi vesels, arī tad, ja nav nekādu simptomu. Īpaši bērniem, jo viņiem plankuma centra var nebūt vai arī parādīties atopiskam dermatītam līdzīgi izsitumi uz citām ķermeņa daļām.

 

Reklāma
Reklāma

Lasi vēl: Bezmaksas ērču potes bērni varēs saņemt 26 novados

 

Latvija ir viena no ērču encefalīta endēmiskākajām valstīm Eiropā, tādēļ paaugstināta ērču sastopamība, rada palielinātu risku saslimt. Inficēties ir iespējams ne tikai no ērces piesūkšanās, bet arī uzturā lietojot nevārītu pienu no kazas vai govs, kas ir inficēta. Ērču encefalīts ir viena no bīstamākajām vīrusinfekcijām, kas skar tieši centrālo nervu sistēmu. Vakcinācija pret ērču encefalītu ir drošākais un efektīvākais veids kā pasargāt bērnus un pieaugušos no saslimšanas/

Slimību profilakses un kontroles centrā Jauns.lv informēja, ka laika posmā no 1. janvāra līdz 2. jūlijam 2019. gadā ar ērču encefalītu saslima 80 cilvēki, bet šogad – 63, ar Laimas slimību pērn – 171, bet šogad – 89 cilvēki, ar ērlihiozi pērn pieci, bet šogad viens cilvēks.

Valsts apmaksā bērnu līdz 18 gadu vecumam vakcināciju pret ērču encefalītu visvairāk ērču encefalīta skartajos novados. Šogad tādu ir 26 (pirmie minēti tie, kur ērču aktivitāte ir vislielākā): Pāvilostas, Alsungas, Dundagas, Kuldīgas, Skrundas, Vaiņodes, Rojas, Pārgaujas, Nīcas, Talsu, Ventspils, Priekules, Kandavas, Engures, Līgatnes, Durbes, Aizputes, Grobiņas, Jaunpiebalgas, Jaunpils, Rucavas, Neretas, Mālpils, Priekuļu, Ķeguma un Baldones novads. Tāpat 50% kompensāciju var saņemt visi bērni līdz divu gadu vecumam.

Informāciju un padomus par ērcēm un to izraisītām slimībām var gūt mājaslapā: www.ercemne.lv.

No portāla: www.jauns.lv