Kā grūtniecības un zīdīšanas laikā mainās krūtis

Sākot no agrīnas grūtniecības līdz pat mazuļa barošanai ar krūti krūtis piedzīvo tikpat daudz pārmaiņu, cik viss pārējais topošās māmiņas ķermenis. 

Pirmajā grūtniecības trimestrī lielākajai daļai sieviešu krūtis kļūst lielākas un sāpīgas/jūtīgas.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmajā grūtniecības trimestrī lielākajai daļai sieviešu krūtis kļūst lielākas un sāpīgas/jūtīgas.

 

Pirmais trimestris: esiet sveicinātas, grūtnieču krūtis!


Grūtniecības pirmajā trimestrī jeb pirmajās 12 nedēļās notiek lielākā fizisko un emocionālo pārmaiņu daļa. Šajās nedēļās iepazīsi, kādas ir tavas ‘’grūtniecības krūtis’’. Tieši pārmaņas krūtīs bieži vien ir pirmais signāls, ka ir iestājusies grūtniecība. Šīs pārmaiņas ir vērojamas jau 3. - 4. grūtniecības nedēļā. 

 

Pirmajā grūtniecības trimestrī lielākajai daļai sieviešu krūtis kļūst lielākas un sāpīgas/jūtīgas. Krūšgali var būt īpaši jūtīgi. Uzskata, ka lielākoties krūšu izmērs grūtniecības laikā palielinās pusotru reizi. Audi iestiepjas, veidojas piena vadi. Tāpēc ir jāizvēlas ērts krūšturis, kas krūtis nesaspiež un netraucē šie procesiem. Iespējams, ka jauns krūšturis būs jāiegādājas vairākas reizes visā grūtniecības laikā, jo krūšu forma manīsies, tās kļūst lielākas. 

 

Šādas krūšu izmaiņas notiek dažādu iemeslu dēļ. Viens no galvenajiem iemesliem - palielinās estrogēns un progesterons. Dažkārt sievietes uzreiz jūt izmaiņas krūtīs, kad iestājusies grūtniecība.

 

Pirmā trimestra laikā ķermenis sāk gatavot ‘’piena maisiņus’’, lai uzglabātu pienu, līdz ar to palielinās arī krūšu izmērs. Visbiežāk krūšu izmērs palielinās par veselu vienu krūštura ‘’bļodiņu’’. Ja izmaiņas nav manāmas, tas var būt indikators zemai piena apgādei, šādā gadījumā ārste un laktācijas konsultante Sāra Tjaka iesaka pēc dzemdībām konsultēties ar laktācijas konsultantu.

 


Otrais trimestris: sākas piena ‘’ražošana’’


Otrais trimestris ir 13. - 26. nedēļa. Sākot no apmēram 15. grūtniecības nedēļas sāk veidoties īpaši dziederi, kas atbild par piena izstrādi, to formēšanas beidzās ap 22. nedēļu. Šajā laikā sāk augt vēderiņš, parādās diskomforts mugurā un krūtīs sāk veidoties piens. Šajā laika posmā estrogēna līmenis turpina celties un krūtis sāks justies smagākas un ‘’pilnākas’’. Var parādīties strijas. Diemžēl nosliece uz striju veidošanos ir ģenētiski noteikta, un, ja tā ir noticis, pilnībā tās novērst nevarēs. Striju veidošanās laikā āda kļūst sausāka un niez, tāpēc krūtis var kopt ar mitrinošiem krēmiem. 

 

Otrajā trimestrī krūtis turpinās augt, taču nebūs vairs tik jūtīgas, cik pirmajā trimestrī. Šis būs laiks, kad vēlams pāriet uz grūtniecēm paredzēto krūšturi.

 

‘’Vairumam sieviešu vienkārši vairs neder pirms grūtniecības nēsātie krūšturi, sākoties otrajam trimestrim. Dažkārt tas notiek arī ātrāk - pirmajā trimestrī,’’ stāsta laktācijas konsultante. Iegādājoties jaunu krūšturi, jāņem vērā, ka krūtis vēl turpinās augt grūtniecības laikā un pēc bērniņa piedzimšanas.

 

Šajā laikā mainīsies arī krūšu galu un areolas krāsa - tie kļūs tumšāki. ‘’Tā kā tikko dzimuši bērniņi neredz krāsu, bet redz kontrastus, mēs domājam, ka krāsas patumšināšanās notiek, lai bērniņš spētu pats saprast, kur jātiecas pēc piena.’’

Izteiktāki kļūst īpašie dziedzeri krūšu galos, kas izdala īpašu taukvielu, kas smaržojot pēc augļūdeņiem un palīdz bērniņam uzreiz pēc piedzimšanas vieglāk atrast mammas krūts galu un sākt zīst. 

 

Otrajā un trešajā grūtniecības trimestrī iespējami pirmie minimālie pieniņa izdalījumi. Par to nevajadzētu uztraukties, tā mēdz notikt.

 

 

Krūtis trešajā trimestrī


Trešais trimestris - 27. - 40. nedēļa, iezīmē grūtniecības beigu fāzi. Tad ir arī visvairāk fiziska diskomforta. Tu vari piedzīvot visu sākot no krampjiem kājās līdz pat aizcietējumiem, grēmām un bezmiegam. Trešā trimestra krūtis var kļūt smagākas vai blīvākas, kā arī tam pievienojas sausums un nieze. Arī krūšgali kļūs lielāki un izteiktāki. Iespējams, ka naktī ir ērtāk gulēt ar krūšturi. Padomā par barošanas krūštura iegādi. Tas varētu būt 1 - 2 izmerus lielāks nekā nēsā šobrīd. 

 

Lai atvieglotu ķermeņa sāpes, ieteicams ir sildošais spilvens vai paklājiņš, kā arī krūtis būs pateicīgas par labi mitrinošu ķermeņa dušas želeju.

 

Neskatoties uz to, ko tu jūti trešā trimestra laikā, un kā ar to sadzīvo, atceries, ka tavā ķermenī aug mazs cilvēciņš un ķermenis nobriest mātes piena gatavošanai. Atkārto sev to ikreiz, kad izjūti diskomfortu.

 

Reklāma
Reklāma

 

Krūšu gali grūtniecības laikā


Katrā grūtniecības posmā krūšgali un areolas izies cauri dažādām izmaiņām. Krūšgali var būt jūtīgi, īpaši pirmajā trimestrī, jo ir strauji palielinājies estrogēns un progesterons. 

 

Krūšgali un areolas kļūst tumšāki un arī lielāki. Tas notiek, lai kontrastu dēļ zīdainis labāk spētu atšķirt mammas krūti.

 

Lai pasaudzētu krūšgalus, var izvēlēties kādu no mitrinošajiem krēmiem, kas ir paredzēti tieši krūšgaliem grūtniecības laikā.

 

 

Pēcdzemdību krūtis


Beidzot pasaulē ir nācis bērniņš! It kā jau nebūtu pietiekami daudz pārmaiņu, kurām jāpielāgojas, krūtis vēl nav beigušas savu pārvērtību ceļojumu. Kad placenta ir piedzimusi, uzreiz sākas piena ražošanas process. Pirmajā 2 - 4 dienās pēc dzemdībām krūtis var kļūt akmens cietas, tās kļūst pilnas un piepildītas. Tā ir ķermeņa reakcija uz piena atnākšanu. Ja ir bijušas traumatiskas dzemdības vai ķeizargrieziens, tad šis process var sākties mazliet vēlāk. 

Lasi arī: Krūts barošana pēc ķeizargrieziena - ne tikai iespējama, bet arī ļoti vēlama 

 

Šāda parādība var veidoties bieži vien arī, tad, ja mamma nepietiekami zīda mazuli. Krūšu apjoms palielinās ne tikai tajās esošā piena dēļ, bet arī tāpēc, ka krūts dziedzeros palielinās asins un limfas apjoms. Ja jūti, ka krūtis sāk kļūt cietas un karstas, drošāk būtu sazināties ar laktācijas konsultantu.

 

Lasi arī:   Būtiskākais par piena sastrēgumu un mastītu. Tas nav viens un tas pats! 
 

 

Krūšu izmaiņas zīdīšanas laikā


Pēc dzemdībām, sākot barot mazuli, krūtis kļūs maksimāli lielas. Tas tāpēc, ka sākusies piena ražošana un tā turpināsies visu bērna zīdīšanas laiku. Krūtis turpinās mainīties visa zīdīšanas procesa laikā. Var veidoties strijas, piena noplūde un tirpšana.
Dažādas izmaiņas būs arī pēc zīdīšanas laika. Piemēram, krūšu nokarāšanās vai dīvainu formu ieņemšana. Protams, katra sieviete ir atšķirīga un ikvienai šīs pazīmes var atšķirties.

 


Kas notiek ar krūtīm, beidzot zīdīt


Pātrauct barot, krūtis pamazām atgriežas vecajā izmērā. Parasti tas notiek apmēram 3 mēnešu laikā pēc tam, kad ir beidzis producēties piens. Arī krūts galiņi atgūst to krāsu, kāda bija pirms grūtniecības. Tomēr tās vairs nekad nebūs tādas pašas, kā pirms pirmās grūtiecības. Pat tad, ja sieviete jebkādu iemeslu dēļ nav barojusi bērniņu ar krūtī, pārmaiņu procesi ir sākušies jau no pirmās grūtniecības nedēļas. 
 

 

Pārmaiņu pieņemšana


Mūsu ķermeņi iziet cauri tik daudz dažādām pārvērtībām grūtniecības laikā un arī kļūstot par mammu. Kad tas notiek, krūtis mainās līdz ar mums. Tas kādā dzīves brīdī var neizskatīties vienādas vai tādas, kā pirms lielajām pārmaiņām, taču tās turpinās būt tik pat skaistas un unikālas, kādas esam mēs pašas.

 

Ir svarīgi nekautrēties par savām krūtīm un pārmaiņām, kuras tās ir piedzīvojušas. Tās ir jāmīl tieši tādas, kādas tās ir. Tās ir vitāli svarīga un neticama daļa no mums, un tās ir pelnījušas tikt novērtētas.

 

‘’Es uzskatu, ka sievietes ir visneaizsargātākās, kad viņas ir stāvoklī, dzemdībās un pirmajā pēcdzemdību gadā,’’ teic laktācijas konsultante, ‘’un šajā laikā jūs, iespējams, dzirdēsiet vai redzēsiet lietas, kuras liks sajusties slikti, taču atcerieties, ka katra sieviete ir citādāka, ieskaitot krūtis un krūšgalus.’’

‘’Tā ir daļa no tā, kas mūs padara par cilvēkiem.’’

 

Lasi arī: Kur un kā rodas mammas piens?​

 

No: http://bloodandmilk.com