Iesaka šefpavārs: ar tomātiem pildīta paša cepta galete

Tulkojumā no itāļu valodas tomātu sauc par “zelta ābolu”. Tieši Itālijā tomāti ieguvuši kulta statusu kulinārijas jomā. Tos bieži izmanto, gatavojot mērces, zupas, kečupu un pastas, biezeņus un čatnijus. 

Tomāti lieliski iederas daudzos ēdienos, ar tiem var eksperimentēt! Izmēģini pagatavot ar tomātiem pildītu galeti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tomāti lieliski iederas daudzos ēdienos, ar tiem var eksperimentēt! Izmēģini pagatavot ar tomātiem pildītu galeti.

Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pārbaudīt tomātu saderību ar baziliku; ja tiem pievienosi ķiploku, čili, sāli, cukuru un olīveļļu, izdosies lieliska salsas mērce! Ar šādu mērci var papildināt salātus, pasniegt pie jūras veltēm vai vienkārši baudīt ar grauzdētu maizi.

Ja gatavojat tomātu mērci un vēlaties to iebiezināt, bet negribat izmantot cieti, pievienojiet dažas žāvēto tomātu filejas vai nedaudz tomātu pārslu – tās palīdzēs mērci izveidot krēmīgāku.

Atcerieties: ja vēlaties, lai tomāts kļūtu saldāks, to var uzgrilēt vai uzcept cepeškrāsnī. Un vēl viens fakts, kas jāzina par tomātiem – tomātiem nav izteiktas smaržas. Smaržo ķekars un kātiņš, tāpēc nākamreiz, gatavojot tomātus krāsnī, atstājiet klāt ķekaru, iesaka Normunds Baranovskis.

Tomātu galete  (1 h 25 min / 6 pers.)

Nepieciešams:
Mīklas pamatnei

  • 190 g kviešu miltu;
  • 110 g sviesta;
  • 2 g sāls;
  • 1 olas dzeltenums;
  • 20 ml auksta ūdens


Pildījumam

  • 5 šalotes sīpoli;
  • 2 ēd. k. baltvīna etiķa;
  • 200 ml baltvīna;
  • 2 ēd. k. cukura;
  • 50 g mandeļu miltu;
  • 600 g tomātu;
  • 1–2 ēd. k. medus;
  • 1 ēd. k. olīveļļas;
  • 1 ola mīklas apziešanai;
  • Parmas siers un rukola pasniegšanai


Pagatavošana:

Reklāma
Reklāma
  • Mīklas sastāvdaļas liec virtuves kombainā un samal mīklā.
  • Liec ledusskapī uz 20 minūtēm. 
  • Pagatavo sīpolu ievārījumu: sagriez sīpolus un vāri kopā ar baltvīnu, cukuru un etiķi, līdz tie sāk karamelizēties, tad atdzesē. 
  • Izrullē mīklu apaļu.
  • Centrā ber mandeļu miltus, atstāj 2–3 cm no malām brīvu, lai tās varētu pielocīt, kad būs ieklāts pildījums. 
  • Liec vidū sīpolu ievārījumu un tomātus.
  • Pieloki mīklas malas un apsmērē ar olu.
  • Pārlej tomātus ar eļļu un medu.
  • Cep sakarsētas krāsns apakšējā plauktā 200 grādos 45 minūtes.
  • Atdzesē un pasniedz, pārkaisot ar sieru un rukolu.

 

Receptes autors: Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis

 

Sastāvdaļas