Galvenais infektologs: jāizvērtē nepieciešamība tikties ar cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm

Ņemot vērā Covid-19 izplatīšanās turpināšanos, iedzīvotājiem ir jāpieturas pie noteikto ierobežojumu ievērošanas, izvērtējot nepieciešamību doties uz ballītēm un tikties ar cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm, skaidroja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Ņemot vērā pēdējās dienās pieaugušo jauno Covid-19 gadījumu skaitu Latvijā, speciālista ieskatā pagaidām būtu pāragri runāt par jaunu ierobežojumu ieviešanu - jāievēro tos, kas joprojām ir spēkā.

FOTO: Shutterstock.com

Ņemot vērā pēdējās dienās pieaugušo jauno Covid-19 gadījumu skaitu Latvijā, speciālista ieskatā pagaidām būtu pāragri runāt par jaunu ierobežojumu ieviešanu - jāievēro tos, kas joprojām ir spēkā.

Pēc viņa teiktā, galvenais riska faktors infekcijas izplatībai arvien ir tās "imports" no ārzemēm. Risku rada arī izklaidēšanās, ballītes un bāru apmeklēšana, kas "Latvijā notiek pilnā sparā", skaidroja speciālists.

"Šī ir galvenā risku kombinācija. Tāpat situāciju var pasliktināt pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumi, taču tas bija paredzami," piebilda Dumpis.

Viņš akcentēja lietotnes "Apturi Covid" instalēšanas nozīmi, kas būtu bijusi palīdzoša pēdējā uzliesmojuma gadījumā

Pēdējā uzliesmojuma gadījumā divos Rīgas restorānos epidemiologiem būtu daudz vieglāk veikt izmeklēšanas darbu un noskaidrot iespējamās saslimušo cilvēku kontaktpersonas, ja restorāna apmeklētāji būtu savos tālruņos instalējuši lietotni "Apturi Covid".

Reklāma
Reklāma

Ņemot vērā pēdējās dienās pieaugušo jauno Covid-19 gadījumu skaitu Latvijā, speciālista ieskatā pagaidām būtu pāragri runāt par jaunu ierobežojumu ieviešanu, jo pašlaik ir svarīgi atbildīgi ievērot vismaz tos ierobežojumus un ieteikumus, kas jau ir spēkā, ko, pēc Dumpja vārdiem, cilvēki dara nelabprāt. Savukārt saslimušo skaita pieaugums patlaban galvenokārt saistīts ar lokāliem slimības uzliesmojumiem. Viņš pauda, ka tikmēr, kamēr epidemiologi spēj izsekot epidemioloģisko saiti, nosakot to, kā pacients inficējies ar Covid-19, situācija var tikt kontrolēta.

"Tomēr uzliesmojums ilustrē tipisko situāciju, kas saistīta ar ballītēm, restorānu apmeklējumiem. Tas sasaucas arī ar situāciju Balkānos, kur pāragri tika pasludināta uzvara pār Covid-19," norādīja Dumpis.

 

Ziņas sagatavošanā izmantota informācija no Jauns.lv