Bites. Ceļvedis bišu neparastajā dzīvē

Izrādās, pirmā bite radās, plēsīgai lapsenei evolucionējot par veģetārieti! Pirmās bites uz Zemes parādījās ļoti sen – pirms 130 miljoniem gadu. Jau kopš dinozauru laikiem šīs mazās radības jo braši lidinās pa evolūcijas ceļu, un rezultātā pašlaik uz mūsu planētas ir 20 000 bišu sugu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

BitesTikko izdotā krāšņi ilustrētā Hilarijas Kērnijas grāmata “Bites. Ceļvedis bišu neparastajā dzīvē” izstāsta garo un nenoliedzami interesanto bišu vēsturi visos tās aspektos. Viegli uztveramā veidā aplūkotas dažādas tēmas – no evolūcijas, anatomijas un komunikācijas līdz medum, bišu turēšanai un aizsardzībai. Tādēļ tā lieliski noderēs visiem interesentiem – gan prasmīgiem biškopjiem, gan dabas un bišu entuziastiem.


Mūsdienās, kad arvien vairāk apzināmies cilvēces atbildību par pārējās dzīvās dabas labklājību, kad cenšamies sadzīvot un noturēt to, ko rūpniecības attīstības gadsimti sagandējuši, arī uz bitēm skatāmies ne vien kā uz medus ieguves avotu, bet arī kā uz varenu palīgu augu apputeksnēšanā.
Bišu ciltskoks un bites anatomija, interesanti fakti par pūkainajām lidonēm, izsmeļošs apraksts par to, kādi katrai bitei ir putekšņu vākšanas rīki, bišu ligzdošanas paradumi – no vientuļniecēm līdz sabiedriskajām bitēm, padomi, kā ļaut bitēm savā dārzā justies labi, medus veidi un tā praktiskā izmantošana, ievads biškopībā un stāsts par to, kāpēc bišu skaits pasaulē samazinās: to visu atradīsiet grāmatā. Bišu fakts: “Medusbites var atrast ikvienā kontinentā, izņemot Antarktīdu, pat ja agrāk tās tur nav bijušas satopamas. Eiropas medusbites 17. gadsimtā ieveda Ziemeļamerikā un vēlāk ieviesa arī Austrālijā.”


Brīnišķīgas ir arī nodaļas par to, kā bites atšķirt no citiem lidojošiem kukaiņiem, īpaši dažādām lapsenēm un ziedmušām. Īss citāts: “Tikai daži cilvēki zina, ka bitēm ir piemīlīgas acis. Tās ir lielas un jauki izliektas gar bites sejas sāniem. Daudzām bitēm acis ir tumšā šokolādes tonī, bet dažām sugām tās ir spilgtās krāsās, lāsumainas, ziemīgi zilganos, smaragdzaļos vai terakotas rūsganos toņos. [..] Tu vari pamanīt pūkainu un apaļu mušu, tai pat var būt svītras kā bitei, bet šo maskēšanos allaž izbojā pāris mežonīgi izvalbītu acu.” 

Reklāma
Reklāma


Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Ieva Zālīte.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv